269 views
Actul publicat în Monitorul Oficial |
Sumar |
Hotărârea Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România nr. 58/2020 privind aprobarea Statutului Institutului Notarial Român
(M. Of. nr. 831 din 10 septembrie 2020) |
Se aprobă Statutul Institutului Notarial Român
|
În M. Of. nr. 831 din 10 septembrie 2020 s-a publicat Hotărârea Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România nr. 58/2020 privind aprobarea Statutului Institutului Notarial Român.
Vă prezentăm, în continuare, dispozițiile prevăzute în respectiva hotărâre.
Art. 1
„Se aprobă Statutul Institutului Notarial Român, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.
Art. 2
„La data publicării prezentei hotărâri, Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România nr. 128/2015 privind aprobarea Statutului Institutului Notarial Român, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 687 din 5 septembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă”.
Art. 3
„Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
Art. 4
„Prezenta hotărâre se comunică Institutului Notarial Român, în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin şi pentru a fi transmisă Camerelor Notarilor Publici”.
Statutul Institutului Notarial Român se regăsește în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, iar, în continuare, vă prezentăm cele mai importante dispoziții prevăzute de către aceasta.
Art. 1
„(1) Institutul Notarial Român, denumit în continuare INR, înfiinţat în temeiul art. 61 din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările ulterioare, denumită în continuare Lege, este organizat şi funcţionează în limitele competenţelor stabilite de prezentul statut şi de regulamentul de organizare şi funcţionare.
(2) INR este persoană juridică română de drept privat, nonprofit şi de interes public.
(3) INR are ştampilă care cuprinde denumirea sa, stema României şi siglă proprie. Forma şi conţinutul acestora sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul statut.
(4) INR are personalitate juridică şi buget propriu, care se aprobă anual de către Biroul executiv al Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, denumită în continuare Uniunea.
(5) INR nu face parte din sistemul naţional de învăţământ şi nu este supus dispoziţiilor legale referitoare la acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor”.
Art. 5
„Structura pregătirii iniţiale teoretice şi practice şi procedura desfăşurării stagiului se stabilesc prin Regulamentul de desfăşurare a stagiului”.
Art. 12
„Formatorii vor fi selectaţi dintre notarii publici şi alţi specialişti cu experienţă, reputaţie şi prestigiu, precum şi dintre cadrele didactice universitare şi vor încheia contracte de colaborare cu INR. Modelul contractului de colaborare va fi aprobat de Consiliul director”.
Art. 16
„INR îşi poate valorifica experienţa acumulată din activitatea desfăşurată, prin realizarea de studii, documentare, breviare, lucrări de specialitate pe care să le pună la dispoziţia notarilor publici şi a altor instituţii naţionale sau internaţionale. În acest scop, INR, prin departamentul de specialitate, va asigura o bază de date comună cu Direcţia juridică, legislaţie, studii notariale şi relaţii internaţionale din cadrul Uniunii, care să contribuie la unificarea practicii notariale şi la elaborarea unor culegeri de uzanţe”.
Art. 19
„(1) Organele de conducere ale INR sunt:
a) Consiliul director;
b) preşedintele INR, care este şi preşedintele Consiliului director;
c) preşedintele executiv al INR, desemnat de Biroul executiv dintre vicepreşedinţii Uniunii, la propunerea preşedintelui Uniunii;
d) directorul INR.
(2) În cadrul INR funcţionează un Consiliu ştiinţific. La propunerea preşedintelui INR, Consiliul Uniunii desemnează unul dintre membrii săi, cu experienţă şi prestigiu profesional deosebit, care să îndeplinească funcţia de preşedinte al Consiliului ştiinţific.
(3) În cadrul INR funcţionează următoarele departamente:
a) Departamentul pentru formarea iniţială a notarilor stagiari, coordonat de un şef de departament;
b) Departamentul pentru examene şi concursuri şi pentru pregătirea profesională continuă a notarilor publici, a altor specialişti, precum şi a personalului de specialitate din cadrul birourilor notarilor publici, al Camerelor şi al Uniunii, coordonat de un şef de departament;
c) Departamentul de documentare, studii, cercetare ştiinţifică, cooperare internaţională şi bibliotecă, coordonat de un şef de departament;
d) Departamentul secretariat, tehnico-administrativ, financiar-contabil şi resurse umane, coordonat de un şef de departament.
(4) Modul de organizare şi funcţionare a departamentelor va fi stabilit prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al INR, aprobat de Consiliul Uniunii, la propunerea Consiliului director al INR”.
Art. 30
„Consiliul ştiinţific are, în principal, următoarele atribuţii:
a) avizează, la propunerea Consiliului director, Regulamentul de desfăşurare a stagiului;
b) la solicitarea directorului INR propune criteriile de selecţie a formatorilor şi avizează numărul de ore alocat pentru fiecare disciplină, avizează lista formatorilor şi a coordonatorilor de discipline;
c) avizează strategia, proiectele şi programul de activitate ale INR;
d) elaborează programele pentru cursurile de pregătire iniţială a notarilor stagiari, de pregătire profesională continuă a notarilor publici şi a personalului de specialitate din cadrul birourilor notariale, al Camerelor şi al Uniunii, precum şi programul cursurilor de pregătire pentru notarii care au dobândit această calitate în condiţiile art. 28 şi 33 din Lege;
e) coordonează publicaţiile şi manifestările ştiinţifice ale INR;
f) prezintă anual Consiliului director raportul asupra calităţii activităţilor de pregătire profesională organizate de INR şi formulează propuneri pentru îmbunătăţirea acestora;
g) membrii Consiliului ştiinţific au obligaţia de a participa periodic la simpozioanele anuale organizate de INR, constatările făcute cu această ocazie fiind cuprinse într-un raport”.
Art. 34
„INR se dizolvă:
a)atunci când scopul pentru care a fost înfiinţat nu mai poate fi realizat;
b)pentru orice alte cauze prevăzute de lege”.
Art. 35
„Ca urmare a încetării activităţii şi a dizolvării INR, activul net rămas după realizarea pasivului se atribuie, în condiţiile legii, Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România”.