Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Data publicării: 13 nov. 2015
726 views
726 views
Poti sa propui firma de insolventa ca in cazul persoanelor juridice?
In Legea nr. 151/2015 privind insolventa persoanei fizice este prevazut:
Art. 15 – Desemnarea administratorului procedurii
(1) Administratorul procedurii este desemnat aleatoriu de comisia de insolvenţă, prin decizia de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, dintre practicienii în insolvenţă, executorii judecătoreşti, avocaţii şi notarii publici înscrişi în Lista administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice, care îşi au sediul profesional în judeţul în care îşi are domiciliul, reşedinţa principală sau reşedinţa obişnuită debitorul. Prin aceeaşi decizie se stabileşte şi onorariul administratorului procedurii.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care se află în curs o executare silită privitor la unul sau mai multe bunuri ale debitorului ori cu privire la veniturile acestuia, comisia de insolvenţă desemnează ca administrator al procedurii pe executorul judecătoresc care efectuează executarea silită în curs, dacă acesta este înscris şi pe Lista administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice.
Art. 49 – Desemnarea lichidatorului
(1) Lichidatorul este desemnat aleatoriu de către instanţă, prin sentinţa de deschidere a procedurii, dintre practicienii în insolvenţă, executorii judecătoreşti, avocaţii şi notarii înscrişi în Lista administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice, care îşi au sediul profesional în judeţul în care îşi are domiciliul, reşedinţa principală sau reşedinţa obişnuită debitorul.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care procedura de insolvenţă prin lichidare de active este deschisă ulterior derulării unei proceduri de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, instanţa poate numi ca lichidator persoana care a avut calitatea de administrator al procedurii, cu respectarea dispoziţiilor art. 11 alin. (2).
Observatia dumneavoastra este foarte intemeiata si cred ca ar fi foarte utila o propunere legislativa in acest sens. Este un motiv in plus pentru modificarea actualei legi a insolventei persoanei fizice. Atrag atentia si asupra proiectului de norme metodologice de aplicare a legii insolventei persoanei fizice, aflat inca in dezbatere publica. In acest sens am redactat un articol ce va fi publicat in cursul saptamanii viitoare. Va multumesc pentru intrebare.