O.G. nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică – modificări (Legea nr. 281/2021)

Actul modifcat

Actul modificator Sumar
O.G. nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

(M. Of. nr. 833 din 31 august 2021)

Legea nr. 281/2021 pentru aprobarea O.G. nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

(M. Of. nr. 1149 din  2 decembrie 2021)

– modifică: titlul, art. 1 alin. (1), art. 1 alin. (2) lit. a) și b), art. 2 alin. (1) și (7), art. 2 alin. (9), art. 2 alin. (13) și (14), art. 3 alin. (2) și (6), art. 4, art. 7;

 

– introduce: art. 1 alin. (1^1), art. 2 alin. (7^1), art. 3 alin. (1^1)-(1^3), art. 3 alin. (9), art. 9.

În M. Of. nr. 1149 din  2 decembrie 2021 s-a publicat Legea nr. 281/2021 pentru aprobarea O.G. nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. 

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse respectivei ordonanțe.

Titlul

Vechea reglementare

„Ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare”.

Noua reglementare

Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică”.

 

Art. 1 alin. (1^1) și alin. (1^2)

Noua reglementare

La articolul 1, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„(11) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se aplică şi contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări finanţate, integral sau parţial, din fondurile proprii ale autorităţilor/entităţilor contractante prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 9 lit. b) şi c) şi art. 10 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 100/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

(12) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se aplică şi acordurilor-cadru definite la art. 3 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, care au ca obiect atribuirea contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale de lucrări finanţate, integral sau parţial, din fondurile prevăzute la alin. (1) sau la alin. (11), după caz”.

 

Art. 2 alin. (7^1)

Noua reglementare

La articolul 2, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu următorul cuprins:

„(71) În cazul notelor de comandă suplimentară, luna de bază pentru ajustarea costului materialelor este luna încheierii contractului pentru cantităţile suplimentare care au echivalent în oferta iniţială, respectiv luna încheierii actului adiţional pentru cantităţile suplimentare care nu au echivalent în oferta iniţială”.

 

Art. 2 alin. (9)

Vechea reglementare

„(9) Modificările contractelor de achiziții publice de lucrări și a contractelor sectoriale de lucrări, rezultate ca urmare a aplicării prezentei ordonanțe, se încadrează în situația prevăzută la art. 221 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv la art. 240 alin. (2) din Legea nr. 99/2016, cu modificările și completările ulterioare”.

Noua reglementare

La articolul 2, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(9) Modificările contractelor de achiziţii publice/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări rezultate ca urmare a aplicării prezentei ordonanţe se încadrează în situaţia prevăzută la art. 221 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 240 alin. (2) din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 106 din Legea nr. 100/2016, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

Art. 3 alin. (9)

Noua reglementare

La articolul 3, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins:

„(9) Se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor de resort care gestionează programe cu finanţare europeană şi alte programe cu finanţare nerambursabilă, a creanţelor bugetare rezultate din corecţiile financiare şi sumele de recuperat rezultate în urma stabilirii eventualelor corecţii pentru neregulile constatate în aplicarea prezentei ordonanţe de către beneficiarii de fonduri europene, instituţii publice centrale şi locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi operatori regionali, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. h) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

Art. 9

Noua reglementare

După articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 9, cu următorul cuprins:

„Prevederile prezentei ordonanţe se aplică exclusiv materialelor de construcţii, ajustarea preţului nu se aplică altor cheltuieli directe, cheltuielilor indirecte şi profitului”.

 

Art. II din Legea nr. 281/2021

„În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile care gestionează programe cu finanţare europeană şi alte programe cu finanţare nerambursabilă vor proceda, după caz, la elaborarea unor reglementări/instrucţiuni pentru punerea în aplicare a prezentei legi, stabilind inclusiv termene procedurale, conform regulilor specifice programelor”.

Art. III din Legea nr. 281/2021

„(1) În situaţia în care părţile contractante nu au procedat la ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică/sectoriale de lucrări care au ca obiect lucrări de întreţinere şi reparaţii curente până la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi pentru ajustarea preţului contractelor de concesiune de lucrări prevăzute la art. 1 alin. (1), acordurilor-cadru prevăzute la art. 1 alin. (12) şi a contractelor de achiziţie publică/sectoriale/de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări prevăzute la art. 1 alin. (11) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, termenul pentru depunerea de către contractanţi a adresei prin care solicită ajustarea este de 30 de zile şi începe să curgă de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Pentru contractele de achiziţie publică/sectoriale/de concesiune/acordurile-cadru de lucrări prevăzute la alin. (1), actele adiţionale prevăzute la art. 2 alin. (12) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se încheie în termen de cel mult 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(3) Pentru ajustarea preţului contractelor de concesiune şi a acordurilor-cadru de lucrări aferente proiectelor finanţate din fonduri europene, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, se utilizează formula polinomială prevăzută la subclauza 48.4 din anexa nr. 1 „Condiţii generale şi specifice şi acordul contractual pentru contractele de execuţie de lucrări” la Hotărârea Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu excepţia contractelor încheiate în conformitate cu anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 146/2011 privind aprobarea condiţiilor contractuale speciale ale contractelor pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi ale contractelor pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC), pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii rutiere de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile/entităţile contractante sunt obligate să introducă clauze de ajustare a preţului în toate documentaţiile de atribuire iniţiate ce au ca obiect contracte de concesiune/acorduri-cadru de lucrări în cadrul cărora durata de execuţie efectivă a lucrărilor se derulează pe o perioadă ce depăşeşte 6 luni.

(5) Prevederile art. 7 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se aplică pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei legi şi data la care se împlineşte termenul începând cu care se aplică clauza de revizuire şi/sau intervine împlinirea condiţiilor, după caz”.