Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 – modificări (Legea nr. 192/2020)

Actul modificat Actul modificator Sumar
 

 

Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996

(M. Of. nr. 720 din 24 septembrie 2015; cu modif. și compl. ult.)

 

 

Legea nr. 192/2020 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996

(M. Of. nr. 767 din 21 august 2020)

 

modifică:  art. 9 alin. (29), art. 9 alin. (30), art. 9 alin. (32), art. 9 alin. (34^5);

– introduce: art. 9 alin. (28) lit. e).

 

În M. Of. nr. 767 din 21 august 2020 s-a publicat Legea nr. 192/2020 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996. 

Respectivul act normativ aduce unele modificări Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completări aduse Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.

 

Art. 9 alin. (29) (modificat prin Legea nr. 192/2020)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (29) se prezenta sub următoarea formă:

„(29) În cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară se cofinanţează şi lucrările de înregistrare sistematică iniţiate ca urmare a contractării acestora de către unităţile administrativ-teritoriale, valoarea cofinanţării fiind în cuantumul prevăzut la alin. (34^5).”

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (29) se modifică și va avea următorul conținut:

(29) În cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară se cofinanţează lucrările de înregistrare sistematică, precum şi lucrările de întocmire a planurilor parcelare, ce vor fi coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăţilor funciare în vederea înscrierii din oficiu a titlurilor de proprietate emise în baza legilor de restituire a proprietăţilor funciare în conformitate cu art. 40 alin. (4), iniţiate ca urmare a contractării acestora de către unităţile administrativ-teritoriale, valoarea cofinanţării fiind în cuantumul prevăzut la alin. (34^5).

 

 

 

Art. 9 alin. (30) (modificat prin Legea nr. 192/2020)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (30) se prezenta sub următoarea formă:

„(30) Agenţia Naţională cofinanţează lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale în condiţiile alin. (29) într-un cuantum de maximum 60 lei + TVA/carte funciară, cu excepţia terenurilor situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute de Instrucţiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, caz în care acest cuantum se majorează cu coeficientul de 1,4 şi, ulterior, proporţional cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate. Lista unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi coeficienţii corespunzători se aprobă ca anexă la acest ordin”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (30) se modifică și va avea următorul conținut:

„(30) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, la sumele prevăzute la alin. (29) şi alin. (34^5), ce se decontează de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru cofinanţarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, ce vor fi coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăţilor funciare în vederea înscrierii din oficiu a titlurilor de proprietate emise în baza legilor de restituire a proprietăţilor funciare în conformitate cu art. 40 alin. (4), cofinanţarea sau finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică, contractate de unităţile administrativ-teritoriale, se adaugă taxa pe valoarea adăugată.”

 

 

 

Art. 9 alin. (32) (modificat prin Legea nr. 192/2020)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (32) prevedea următoarele aspecte de interes:

„(32)   Plata destinată cofinanţării se face de către Agenţia Naţională, în limita bugetului aprobat, ulterior finalizării înregistrării sistematice la nivelul sectorului cadastral, conform unei proceduri stabilite prin regulament aprobat prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (32) se modifică și va avea următorul conținut:

(32) Plata destinată cofinanţării prevăzute la alin. (29) se face de către Agenţia Naţională, în limita bugetului aprobat, ulterior finalizării înregistrării sistematice la nivelul sectorului cadastral sau lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare la nivel de tarla, conform unei proceduri stabilite prin regulament aprobat prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale.

 

 

 

Art. 9 alin. (34^5) (modificat prin Legea nr. 192/2020)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (34^5) prevedea următoarele aspecte:

„(34^5) Agenţia Naţională finanţează lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale în condiţiile alin. (341) şi (342) într-un cuantum de maximum 60 lei + TVA/carte funciară, cu excepţia terenurilor situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute de Instrucţiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, caz în care acest cuantum se majorează cu coeficientul de 1,4 şi, ulterior, proporţional cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate. Lista unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi coeficienţii corespunzători se aprobă ca anexă la acest ordin.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (34^5) se modifică și va avea următorul conținut:

(34^5) Agenţia Naţională finanţează lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale în condiţiile alin. (34^1) şi (34^2) într-un cuantum de maximum 84 lei + TVA/carte funciară, la care se adaugă coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief şi, după caz, coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de gradul de acoperire prevăzuţi în anexele la Normele de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale. Lista unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi coeficienţii corespunzători se aprobă ca anexă la aceste norme. Imobilelor situate în zonele de aplicare a Decretului-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispoziţiilor privitoare la cărţile funciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 27 aprilie 1938, li se aplică suplimentar şi un coeficient de 1,4.

 

 

 

Art. 9 alin. (28) lit. e) (introdusă prin Legea nr. 192/2020)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 9 alin. (28), după lit. d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:

e) Plata serviciilor de înregistrare sistematică la nivelul unităţii administrativ-teritoriale se stabileşte la un preţ unitar pe hectar. În cazul imobilelor cu proprietari neidentificaţi se achită 10% din preţul unitar pe hectar.