Cererea creditoarei de emitere a unei ordonanţe de plată. Stabilirea competenţei de soluţionare a cauzei (NCC, NCPC)

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 403/2020

NCC: art. 1014, art. 1016; NCPC: art. 107 alin. (1)

Prin cererea de chemare în judecată, creditoarea a solicitat emiterea unei ordonanţe de plată împotriva debitoarei C., identificată prin domiciliu Bălceşti, judeţul Vâlcea.

Toată corespondenţa purtată cu de creditoare cu debitoarea s-a făcut atât pe numele, cât şi pe adresa indicată în cererea de chemare în judecată, fiind depusă la dosarul cauzei.

Având în vedere că înştiinţările emise de instanţa au fost returnate cu menţiunea destinatar mutat de la adresă, la termenul de judecată din 13 septembrie 2019, instanţa a pus în vedere creditoarei să efectueze demersuri pentru a afla domiciliul actual al debitoarei şi, totodată, a dispus efectuarea de verificări în baza de date a MAI.

În urma interogării bazei de date, s-a obţinut informaţia că numele debitoarei nu corespunde cu CNP şi s-a constatat că CNP-ului indicat îi corespunde numele de D., cu domiciliul în Bengeşti Gorj.

Înalta Curte constată că obiectul prezentului dosar îl constituie cererea creditoarei de emitere a unei ordonanţe de plată, în condiţiile art. 1014 C. proc. civ.

În vederea obţinerii acestei ordonanţe, creditoarea a efectuat o procedură prealabilă, prin care a înştiinţat debitoarea cu privire la datoria pe care o solicită, comuncându-i acesteia toate înscrisurile care ar face dovada respectivei sume de bani.

Se reţine din înscrisurile aflate la dosar că toată procedura prealabilă a fost efectuată cu debitoarea C., identificată conform datelor deţinute de creditoare.

Aşa încât, în aplicarea art. 1016 C. proc. civ., raportat la art. 107 alin. (1) C. proc. civ., instanţa competentă să soluţioneze prezenta cerere este cea de la domiciliul debitoarei, aşa cum a fost indicată în cererea de chemare în judecată, respectiv C., domiciliul în Bălceşti, judeţul Vâlcea.

Faţă de cele ce preced, Înalta Curte va stabili competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Bălceşti.

Sursa informației: www.scj.ro.