44 views
Negocierile pentru formarea noului Guvern țin prima pagină a presei din România. Chiar dacă PNL și USR proiectează diferite variante de guvern, revendicând funcții de premier și ministere, poziția PSD rămâne hotărâtoare în stabilirea variantei finale a viitorului executiv, datorită majorității pe care o deține în Parlament și care ar putea oferi stabilitate guvernului. Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a vorbit la Observator despre „liniile roșii” peste care partidul său nu va putea să treacă, în cazul susținerii noului Guvern.
„În acești ani noi am finanțat foarte multe proiecte locale, PNDL sau Anghel Saligny. Sunt proiecte de care comunitățile locale au nevoie dacă vom vedea o abordare de tipul acesta. Sigur nu suntem parteneri în așa ceva. Doi: Vă povestesc sau vă spun lucruri din postura de ministru al transporturilor. Să știți că aproape 400 de kilometri de autostradă s-au făcut cu ajutorul unor sume importante, fie ele de la bugetul de stat, dar mai ales fonduri europene. Nu mi-aș dori ca în anii viitori să văd o reducere a investițiilor pe proiectele mari de infrastructură. E o altă linie roșie. De asemenea, n-aș vrea să intrăm într-o zonă prin care să reducem prin măsuri fiscale veniturile românilor. Aceștia ani, oricât de mult se vorbește acuma de partea negativă, acești ani veniturile românilor au crescut cel mai mult. Aproape 80% mai mult a crescut pensia medie, cu 75% mai mult salariu minim, cu peste 50% salariu mediu. Nu vreau să discutăm de reduceri de venituri. V-am dat trei exemple de linii roșii peste care mi-ar fi nu doar mie, ci tuturor, foarte greu să trecem”, a mai spus Grindeanu, notează Gândul.
„Sigur că suntem cel mai mare partid din Parlament. Sigur că și colegii mei, unii dintre ei, au ținut să sublinieze acest lucru și mă bucură faptul că și-au intrat în acel dispozitiv, dacă vreți, de bătălie politică, în sensul bun al cuvântului. Nu vreau să fiu înțeles greșit, fiindcă nu vreau să intrăm într-o zonă de bătălie politică electorală, ci pe argumente. Și da, pe proiecte, pe argumente, pe programe. Sper să se desfășoare următoarele săptămâni când se va lua decizia de o viitoare eventuală nouă coaliție, de prim-ministru, de guvern, de opoziție, de putere, de ceea ce discută toată lumea”, a mai continuat președintele interimar al PSD, mai arată Gândul.
Președintele Nicușor Dan a anunțat că miercuri va avea loc prima rundă de discuții cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern. Întâlnirile vor fi informale.
„Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră şi jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon şi, azi, echipa de la administraţie o să trimită oficial”, a spus Președintele, citat de Agerpres, în fața reședinței sale, unde a fost abordat de jurnaliști, scrie Adevărul.
„Este prima rundă de discuţii, de aceea ele sunt informale. Chiar dacă sunt organizate, ele sunt informale şi vor continua”, a mai precizat șeful statului, mai arată Adevărul.
Regele Charles al III-lea i-a transmis Președintelui României, Nicușor Dan, un mesaj personal cu ocazia începerii mandatului său la Palatul Cotroceni. Scrisoarea regală a fost înmânată luni, 27 mai 2025, de ambasadorul Regatului Unit la București, Giles Portman.
„Vă adresez, alături de Majestatea Sa Regina Camilla, cele mai calde felicitări pentru alegerea în funcția de Președinte al României. Mandatul dumneavoastră începe într-o perioadă de mare incertitudine în Europa și în lume, cu multe provocări, de la combaterea schimbărilor climatice și protejarea naturii, până la încheierea teribilului conflict din Ucraina”, a arătat Regele Charles al III-lea, în mesajul său, scrie Evenimentul zilei.
„Mă gândesc cu plăcere la timpul petrecut în România în ultimii douăzeci și șapte de ani, după ce am călătorit prin țară și am ajuns să cunosc și să prețuiesc arta, cultura și patrimoniul arhitectural al țării dumneavoastră, precum și toți oamenii din România pe care mă consider atât de norocos că i-am întâlnit”, a mai scris suveranul britanic, notează Evenimentul zilei.
Călin Georgescu a transmis, luni seară, că în viitor va avea o poziție „neutră și echidistantă, fără apartenențe politice”.
„Alegerile pentru funcția de Președinte al României din 2025 s-au încheiat. Odată cu acestea, am ales să închei și implicarea mea activă în procesul politic, considerând că această etapă a mișcării suveraniste s-a încheiat din punctul meu de vedere. Vreau să subliniez că această alegere este una personală și nu implică nicio judecată asupra celor care continuă să susțină această cauză. Aleg să fiu, de acum înainte, un observator pasiv al vieții publice și sociale. Nu este o renunțare, ci o alegere responsabilă, făcută cu respect față de popor și cu înțelegere față de situația actuală”, a spus Călin Georgescu, scrie Cotidianul.
„Aleg să rămân în afara oricărei structuri de partid. Nu fac parte din niciun partid politic, parlamentar sau neparlamentar, și nu sunt afiliat politic în niciun fel. Aleg să îmi păstrez o poziție neutră și echidistantă, fără apartenențe politice. Nu doresc să ocup nicio funcție în statul român în actuala situație. Nu am intenția de a prelua conducerea vreunui partid politic și nu voi da curs unor astfel de propuneri. Nu urmăresc să creez o platformă politică și nu intenționez să înființez un partid”, a mai declarat Călin Georgescu, arată Cotidianul.
Romgaz a pus în producție două noi sonde din cadrul proiectului Caragele Deep, estimat la 30 de miliarde de metri cubi, situat în județul Buzău, cel mai mare zăcământ de uscat descoperit până acum de compania amintită.
„Două noi sonde, Sonda 6 și Sonda 78 Rosetti ST (side-track), au fost puse în producție în luna mai, ceea ce crește numărul total al celor aflate în producție la 15, au transmis, luni, reprezentanții producătorului național. Informațiile vin în contextul vizitei conducerii Romgaz, de la finalul săptămânii trecute, la Caragele. Potrivit oficialilor, ca urmare a investițiilor derulate de Romgz, în primul trimestru al anului 2025 producția obținută din zăcământul Caragele a crescut și a ajuns în prezent la 7,6% din totalul producției Romgaz, față de o ponderea de 6,6% în anul 2024”, scrie Gândul.
Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică al Capitalei, a obținut recent în instanță executarea silită a companiei municipale Termoenergetica, operatorului sistemului de alimentare cu energie termică, care are datorii de peste 1,4 miliarde de lei, conform celor mai recente declarații ale șefului Ministerului Energiei.
„Conducerea ELCEN a demarat și a obținut, la Judecătoria Sectorului 4, executarea silită a companiei municipale Termoenergetica, cu scopul de dispune constituirea unei garanție de peste 77 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității medii lunare de energie termică livrată Termoenergetica de către ELCEN, conform informației publicate prima dată de Profit.ro”, relatează Gândul.
„Datoria istorică pe care Termoenergetica o are către ELCEN se ridică la 1,4 miliarde de lei, conform declarațiilor din februarie, și are la bază restanțele Primăriei Capitalei la subvențiile pe care trebuie să le dea Termoenergetica pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale energiei termice cumpărate de la ELCEN și prețul final de furnizare redus perceput bucureștenilor, pe lângă pierderile din rețele”, mai arată Gândul.
După ultimele atacuri ale Rusiei asupra mai multor localități din Ucraina, cancelarul german Friedrich Merz a declarat că partenerii occidentali nu mai impun nicio restricție de rază de acțiune pentru armele livrate Ucrainei, utilizate împotriva obiectivelor militare rusești.
„Nu mai există restricții privind gama de arme livrate Ucrainei – nici de către Marea Britanie, nici de către Franța, nici de către noi. Nu există restricții nici din partea Statelor Unite. Asta înseamnă că Ucraina poate să se apere singură acum, de exemplu, prin atacarea pozițiilor militare din Rusia. Până de curând, nu putea face acest lucru și, în afară de foarte puține excepții, nici nu a făcut acest lucru”, a declarat Merz, în cadrul unui forum de discuții organizat de canalul WDR, scrie Kyiv Independent, notează Adevărul.
„Ucraina a primit anterior rachete cu rază lungă de acțiune de la SUA, Regatul Unit și Franța – inclusiv ATACMS, Storm Shadow și SCALP – dar inițial i s-a permis să le utilizeze numai împotriva forțelor militare ruse din teritoriile ucrainene ocupate”, mai scrie Adevărul.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la anunțul cancelarului Mertz.
„Aceste decizii potențiale, dacă într-adevăr au fost luate, sunt absolut contrare aspirațiilor noastre de a ajunge la o soluționare politică”, a spus Dmitri Peskov, scrie Pravda, arată Adevărul.
Seară liniștită!