O.U.G. nr. 80/2016 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale – modificări (Legea nr. 80/2017)

Actul modificat Actul modificator Sumar
O.U.G. nr. 80/2016
(M. Of. nr. 939 din 22 noiembrie 2016)
Legea nr. 80/2017
(M. Of. nr. 313 din 2 mai 2017)
modifică: art. VI, art. IX, art. X

În M. Of. nr. 313 din 2 mai 2017, a fost publicată Legea nr. 80/2017 privind aprobarea O.U.G. nr. 80/2016 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale, pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În continuare, vom prezenta modificările aduse O.U.G. nr. 80/2016 prin Legea nr. 80/2017.

 

Art. VI din O.U.G. nr. 80/2016 (modificată prin Legea nr. 80/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. VI prevedea faptul că:

„Articolul 34 din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 877 din 28 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Alineatul (12) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(12) Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, încadrate pe bază de contract individual de muncă pe durată determinată, în sensul prevederilor alin. (13), se salarizează la nivelul de salarizare în plată aferent funcţiei/funcţiei cu activităţi similare din instituţiile/autorităţile publice beneficiare ale proiectelor. Persoanele al căror domeniu de expertiză, definit conform cererii de finanţare, nu se regăseşte la nivelul instituţiilor/autorităţilor publice beneficiare se salarizează conform nivelului de salarizare prevăzut de cererile de finanţare şi ghidurile solicitantului, cu aprobarea ordonatorului de credite în cadrul căruia este organizată echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului.”

2. După alineatul (12) se introduce un nou alineat, alineatul (121), cu următorul cuprins:

„(121) Cheltuielile cu salariile personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, pe bază de contract individual de muncă pe durată determinată, se suportă din titlul de cheltuieli din care este finanţat proiectul, în limita bugetului aprobat. Cheltuielile aferente concediilor medicale şi concediilor de odihnă ale persoanelor încadrate pe bază de contract individual de muncă pe durată determinată în sensul prevederilor alin. (13), care îşi desfăşoară activitatea în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, se suportă de la titlul de cheltuieli din care este finanţat proiectul, dacă aceste cheltuieli sunt considerate cheltuieli eligibile, iar dacă aceste cheltuieli sunt considerate cheltuieli neeligibile se suportă din bugetul fiecărei instituţii.”

3. Alineatul (13) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(13) Instituţiile/autorităţile publice beneficiare ale proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă pot încadra suplimentar, peste numărul maxim de posturi aprobat, personal care să desfăşoare activităţi în echipele de proiect, prin act administrativ al conducătorului instituţiei, în baza evaluării nevoilor de resurse umane care trebuie angrenate în implementarea proiectului, conform cererii de finanţare aprobate.”

4. După alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (131), cu următorul cuprins:

„(131) Condiţiile de înfiinţare a structurilor responsabile cu implementarea proiectelor, peste numărul maxim de posturi aprobat, şi procedura de recrutare şi selecţie a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile se realizează pe baza unui regulament-cadru, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Finanţelor Publice, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. VI – se abrogă.

 

Art. IX din O.U.G. nr. 80/2016 (modificată prin Legea nr. 80/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. IX prevedea faptul că:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„La articolul 235 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 23 mai 2016, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

„(4) Prin ordin comun al ministrului fondurilor europene, al ministrului finanţelor publice şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice se stabilesc condiţiile contractuale generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie publică aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. IX, alin. (4) al art. 235 dispune următoarele:

„(4) Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc condiţiile contractuale generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie publică aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice”.

 

Art. X din O.U.G. nr. 80/2016 (modificată prin Legea nr. 80/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. X prevedea faptul că:

„Art. X

La data intrării în vigoare a ordinului prevăzut la art. 235 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu completările aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1.405/2010 privind aprobarea utilizării unor condiţii contractuale ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 şi 51 bis din 20 ianuarie 2011”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. X dispune următoarele:

„Art. X

La data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 235 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu completările aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1.405/2010 privind aprobarea utilizării unor condiţii contractuale ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 si 51 bis din 20 ianuarie 2011”.