O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – modificări (O.U.G. nr. 29/2023)

Actul modificat

Actul modificator Sumar
Ordonanța de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

(M. Of. nr. nr. 670 din 3 august 2006, rep. cu modif. și compl. ult.)

Ordonanța de urgență (O.U.G.) nr. 29/2023 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

(M. Of. nr. 737 din 10 august 2023)

– modifică: art. 11 alin. (2) și (9);

– introduce: art. 11^1 alin. (10), art. 13 alin. (1^1), art. 83 alin. (3^1) și (3^2), art. 113, alin. (1) lit. g).

 

În M. Of. nr. 737 din data de 10 august 2023 s-a publicat Ordonanța de urgență (O.U.G.) nr. 29/2023 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Redăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivului act normativ.

Art. 11 alin. (2) și (9)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 11, alineatele (2) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(2) Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaţie până la scoaterea din circulaţie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiţii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, şi presupune următoarele operaţiuni:

a) înscrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;

b) transcrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

(9) Societăţile abilitate să comercializeze vehicule noi şi societăţile de leasing din România pot solicita, prin intermediul platformei informatice prevăzute la art. 112 alin. (1), înmatricularea sau autorizarea provizorie pentru circulaţie a vehiculelor comercializate de acestea sau care fac obiectul contractului de leasing, în baza mandatului dobânditorului sau consimţământului deţinătorului mandatat, în formă scrisă, în condiţiile stabilite prin protocol încheiat cu autoritatea competentă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii de organizare şi coordonare a activităţii de evidenţă şi eliberare a certificatelor de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numere de înmatriculare. Prevederile art. 113-117 se aplică în mod corespunzător”.

Art. 11^1 alin. (10)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 11^1, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„(10) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (4), tarifele menţionate la alin. (1) lit. a) percepute pentru efectuarea operaţiunilor prevăzute la art. 115 alin. (1) lit. n) din Ordonanţa Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 362/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se achită prin virament, prin mijloace de plată online şi prin alte modalităţi de plată reglementate de acte normative în vigoare şi se încasează în contul de venituri al bugetului activităţii finanţate integral din venituri proprii «Venituri din prestări servicii» al Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări, deschis la Trezoreria Statului”.

Art. 13 alin. (1^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 13, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:

„(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), proprietarii care nu au domiciliul, reşedinţa sau, după caz, sediul în România pot solicita înmatricularea temporară a autovehiculelor şi remorcilor ce urmează a fi scoase din România în vederea înmatriculării în alt stat, la oricare autoritate competentă să realizeze operaţiuni de înmatriculare”.

Art. 83 alin. (3^1) și (3^2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 83, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin. (3^1) şi (3^2), cu următorul cuprins:

„(3^1) În cazul permiselor de conducere prevăzute la alin. (3), inclusiv al celor obţinute ca urmare a preschimbării sau a preschimbărilor succesive ale unor permise de conducere obţinute prin examen în România, care nu îndeplinesc condiţiile de preschimbare cu documente similare româneşti, titularii acestora se pot prezenta la examen în vederea obţinerii unui permis de conducere românesc, făcând dovada că sunt apţi din punct de vedere medical.

(3^2) În urma dobândirii permisului de conducere românesc în condiţiile alin. (3^1), permisul de conducere naţional eliberat de către autorităţile prevăzute la alin. (1) se remite acestora de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea că a fost obţinut un nou permis de conducere în România”.

Art. 113 alin. (1) lit. g)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 113 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:

„g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituţiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive”.

Până la operaţionalizarea platformei informatice prevăzute la art. 112 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile abilitate să comercializeze vehicule noi şi societăţile de leasing din România prevăzute la art. I pct. 1 utilizează, în continuare, aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de către Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, în condiţiile stabilite prin protocol.