O.U.G. nr. 174/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19

19 oct. 2020
Vizualizari: 1264

O.U.G. nr. 115/2020

Art. 3 alin. (2) lit. a)

Vechea reglementare

(2) Destinatarii finali sunt: a) persoanele care au venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, în vârstă de 75 de ani împliniți sau peste această vârstă”.

Noua reglementare

La articolul 3 alineatul (2), litera a) va avea următorul cuprins:

a) persoanele care au împlinit vârsta de 75 de ani sau peste această vârstă, care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari sau alte drepturi prin legi cu caracter special, plătite prin case teritoriale de pensii. În cazul în care destinatarii finali beneficiază de mai multe indemnizații sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depășește valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, aceștia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde.

 

Art. 4 alin. (3), (4), (6), (7), (17)

(3) Organizațiile partenere ale beneficiarului, respectiv Instituția Prefectului și autoritățile administrației publice locale, au următoarele atribuții: a) autoritățile administrației publice locale, prin reprezentant, identifică, întocmesc și își asumă listele cu destinatarii finali, cu evidențierea separată a acestora; b) autoritățile administrației publice locale, prin reprezentant, actualizează lunar și își asumă listele cu destinatarii finali, cu evidențierea separată a acestora; c) instituțiile prefectului centralizează la nivelul județului listele cu destinatarii finali și le transmit către beneficiar, Ministerul Fondurilor Europene; d) instituțiile prefectului centralizează lunar listele actualizate cu destinatarii finali la nivel județean.

(4) În scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute la alin. (3), autoritățile publice locale, prin structurile cu activitate de asistență socială de la nivelul lor, utilizează modalități de identificare și verificare a destinatarilor finali în cadrul S.N.S.P.V.P.A., aprobate prin dispoziție a primarului (…).

(6) Listele cu destinatarii finali, elaborate și transmise conform alin. (4) și (5), se centralizează la nivel de județ separat pentru cele două categorii de destinatari finali prevăzute la art. 3 alin. (2). Listele centralizate se transmit beneficiarului.

(7) În vederea verificării corectitudinii listelor primite conform alin. (6), Ministerul Fondurilor Europene, prin structura de specialitate cu rol de beneficiar, solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin instituțiile abilitate, furnizarea listelor cu destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. (2) lit. a) aflați în plată în luna curentă, la nivel de județ (…).

(17) Decontarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde între unitățile care acceptă aceste tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde și unitățile emitente se face numai prin intermediul unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului, potrivit legii. În cazul relației dintre Ministerul Fondurilor Europene și unitatea emitentă transferul se va face doar prin unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului.

Noua reglementare

La articolul 4, alineatele (3), (4), (6), (7) și (17) vor avea următorul cuprins:

(3) Organizațiile partenere ale beneficiarului, respectiv instituția prefectului și autoritățile administrației publice locale, au următoarele atribuții:

a) autoritățile administrației publice locale întocmesc listele cu destinatarii finali, persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate, familiile cu copii care nu au domiciliu stabil și familii monoparentale;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

b) autoritățile administrației publice locale actualizează lunar listele cu destinatarii finali, persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate, familiile cu copii care nu au domiciliu stabil și familii monoparentale;

c) instituțiile prefectului centralizează la nivelul județului listele cu destinatarii finali și le transmit către beneficiar, Ministerul Fondurilor Europene, până cel târziu la data de întâi a lunii următoare lunii de referință.

(4) În scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute la alin. (3) pentru destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. (2) lit. b) autoritățile publice locale, prin structurile cu activitate de asistență socială de la nivelul lor, identifică destinatarii finali în cadrul S.N.S.P.V.P.A., pe care îi aprobă prin dispoziție a primarului, și transmite lista acestora către instituția prefectului. (…)

(6) Listele cu destinatarii finali, elaborate și transmise conform alin. (4) și (5), se centralizează la nivel de județ. Listele centralizate se transmit către structura responsabilă din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Tichetele sociale aferente ultimei luni a anului vor fi alimentate cel târziu până la finalul anului, în baza listelor aferente plăților din luna noiembrie.

(7) În vederea emiterii tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde, instituțiile prefectului centralizează la nivel de județ informațiile cu privire la destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. (2) lit. a) aflați în plată în luna curentă transmise de către casele teritoriale de pensii, întocmesc lista destinatarilor finali și o transmit către structura responsabilă din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. (…)

(17) Ministerul Fondurilor Europene virează unității emitente sumele aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde astfel:

a) valoarea nominală – într-un cont distinct disponibil cu afectațiune specială deschis la Trezoreria Statului, cont din care unitatea emitentă virează sumele încasate în conturile prevăzute la alin. (15), deschise la instituții de credit;

b) costul aferent emiterii suportului electronic – în contul deschis la Trezoreria Statului prevăzut la art. 6 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 6 alin. (8) 

Vechea reglementare

(8) Instituțiile prefectului distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde către autoritățile administrației publice locale de pe raza teritorială unde își au domiciliul destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate care servesc masa caldă, corelate cu listele cuprinzând destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. (2) lit. a) aflați în plată în luna curentă, la nivel de județ, solicitate a fi furnizate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin instituțiile abilitate, de către Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de beneficiar, prin structura sa de specialitate, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (7).

Noua reglementare

La articolul 6, alineatul (8) va avea următorul cuprins:

(8) Instituțiile prefectului distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde către autoritățile administrației publice locale de pe raza teritorială unde își au domiciliul destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate care servesc masa caldă, corelate cu listele cuprinzând destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. (2) lit. a), la nivel de județ, solicitate a fi furnizate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin instituțiile abilitate, de către Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de beneficiar, prin structura sa de specialitate, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (7)”.

 

Anexa nr. 1 art. 3 lit. a) pct 3

Noua reglementare

La anexa nr. 1 articolul 3 litera a), punctul 3 va avea următorul cuprins:

3. cheltuieli de deplasare și cazare pentru personalul angajat în structura care asigură gestionarea, controlul și auditul programului și pentru personalul angajat în cadrul instituției beneficiarului și al organizațiilor partenere potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului cu evitarea dublei finanțări”.

 

Anexa nr. 2 lit. B, lit. b)

Vechea reglementare

B. Instituții implicate în implementarea programului: (…) b) solicită, prin structura de specialitate cu rol de beneficiar, Ministerului Muncii și Protecției Sociale listele cu destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. 2 lit. a), aflați în plată în luna curentă, la nivel de județ”.

Noua reglementare

La anexa nr. 2 litera B, litera b) va avea următorul cuprins:

b) solicită, prin structura de specialitate cu rol de beneficiar, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Casa Națională de Pensii, listele cu destinatarii finali prevăzuți la art. 3 alin. (2) lit. a), la nivel de județ”.

 

O.U.G. nr. 144/2020

Titlul

Noua reglementare

Titlul se modifică și va avea următorul cuprins:

O.U.G. privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condițiile de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar/universitar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-CoV-2”.

 

Art. 1 alin. (1)

Vechea reglementare

(1) Se aprobă achiziționarea de către beneficiarii prevăzuți la art. 2 alin. (1), în condițiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informației – IT mobile, respectiv tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în limita a 100.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuția Uniunii Europene – UE este de 87.500.000 euro, iar contribuția națională este de 12.500.000 euro.

Noua reglementare

La articolul 1, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Se aprobă achiziționarea de către beneficiarii prevăzuți la art. 2 alin. (1) lit. a)-d), în condițiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informației – IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în limita a 100.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuția Uniunii Europene – UE este de 87.500.000 euro, iar contribuția națională este de 12.500.000 euro”.

 

Art. 1 alin. (1 ind. 1)

Noua reglementare

La articolul 1, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

(11) Se aprobă achiziționarea de către beneficiarii prevăzuți la art. 2 alin. (1) lit. a1), în condițiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informației – IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în limita a 50.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020”.

 

Art. 1 alin. (2)-(5)

Vechea reglementare

(2) Sumele aferente achiziției echipamentelor IT mobile, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1), vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014-2020 prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, axa prioritară 2 – Tehnologia informației și comunicațiilor – TIC, pentru o economie digitală competitivă, acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-sănătate și e-cultură – secțiunea e-educație.(3) Se autorizează Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de management pentru Programul operațional Competitivitate 2014-2020, să modifice programul operațional în sensul introducerii tipului de beneficiar eligibil prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a) și eliminării sintagmei „proiecte pilot“ din tipul de intervenție a secțiunii E-Educație, precum și să modifice Ghidul solicitantului aferent apelului POC/369/2/4/Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – secțiunea eeducație, în vederea introducerii ca activitate eligibilă, achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar cu acces la internet și resurse educaționale deschise, precum și a introducerii tipului de beneficiar eligibil prevăzut de art. 2 alin. (1) lit. a).(4) Finanțarea achiziției echipamentelor IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar, prevăzute la alin. (1), se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 200 euro/tabletă pentru uz școlar, echivalentul în lei la data efectuării achizițiilor.(5) În valoarea de achiziție a tabletelor pentru uz școlar vor fi incluse și cheltuieli cu abonamentul lunar la internet pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Noua reglementare

La articolul 1, alineatele (2)-(5) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) Sumele aferente achiziției echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1), vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014-2020 prin Programul operațional Competitivitate 2014-2020, axa prioritară 2 – Tehnologia informației și comunicațiilor – TIC, pentru o economie digitală competitivă, acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-sănătate și e-cultură – secțiunea e-educație, respectiv din fonduri externe nerambursabile alocate României prin facilitate de finanțare REACT-EU, pentru valoarea alocată conform prevederilor alin. (11).

(3) Se autorizează Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de management pentru Programul operațional Competitivitate 2014-2020, să modifice programul operațional în sensul introducerii tipului de beneficiar eligibil prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a) și a1), precum și al eliminării sintagmei «proiecte pilot» din tipul de intervenție a secțiunii E-Educație, precum și să modifice Ghidul solicitantului aferent apelului POC/369/2/4/Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – secțiunea e-educație, în vederea introducerii ca activitate eligibilă achiziția de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice și resurse educaționale deschise, precum și a introducerii tipului de beneficiar eligibil prevăzut de art. 2 alin. (1) lit. a) și a1).

(4) Finanțarea achiziției echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice, prevăzute la alin. (1), se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 200 euro/tabletă, echivalentul în lei la data efectuării achizițiilor.

(5) În valoarea de achiziție a echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice vor fi incluse și cheltuieli cu abonamentul lunar la internet pentru o perioadă de minimum 24 de luni”.

 

Art. 2 alin. (1) lit. a ind. 1)

Noua reglementare

La articolul 2 alineatul (1), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a1), cu următorul cuprins:

a1) instituțiile de învățământ superior de stat, pentru studenții care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale și burse sociale ocazionale”.

 

Art. 2 alin. (2)-(11)

Vechea reglementare

(2) Cererile de finanțare pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile necesare achiziționării de echipamente/ dispozitive electronice pentru activitățile didactice ale elevilor care urmează a se desfășura în mediul on-line se aprobă, în limita fondurilor alocate cu această destinație, cu respectarea principiului primul venit-primul servit, precum și cu respectarea pragului minim de calitate stabilit potrivit ghidului solicitantului aprobat în condițiile legii.

(3) Contractelor de finanțare încheiate pentru achiziția de echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activităților didactice ale elevilor în mediul on-line li se aplică mecanismul cererilor de plată/prefinanțare/rambursare în condițiile prevăzute de lege.

(4) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat au în responsabilitate utilizarea dispozitivelor/echipamentelor electronice, sens în care încheie cu reprezentanții legali/tutorii elevilor procese-verbale de predare-primire prin care se asigură de utilizarea echipamentelor/dispozitivelor electronice în condiții de siguranță pentru evitarea sustragerii/degradării acestora înainte de data expirării duratei normate de utilizare.

(5) Achiziția de echipamente mobile IT de tip tablete pentru uz școlar se face potrivit prevederilor legale în vigoare.

(6) Specificațiile tehnice minimale ale echipamentelor mobile IT de tip tablete pentru uz școlar vor fi stabilite de Ministerul Educației și Cercetării și vor fi cuprinse în ghidul solicitantului aprobat prin ordinul ministrului fondurilor europene, în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(7) Deteriorarea sau sustragerea echipamentelor/dispozitivelor electronice înainte de expirarea duratei normale de utilizare atrage după sine răspunderea reprezentanților legali/tutorilor, în condițiile legii. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau, după caz, autoritățile publice locale dispun măsuri legale de recuperare a prejudiciilor create.

(8) Cheltuielile care depășesc echivalentul în lei al contravalorii echipamentelor electronice IT de tip tablete pentru uz școlar în valoare de 200 euro sunt considerate cheltuieli neeligibile și se suportă de către beneficiarii finanțării, astfel cum este prevăzut la alin. (1).

(9) Cheltuielile cu achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line menționate la art. 1 alin. (1), efectuate începând cu data de 1 august 2020, sunt considerate eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul operațional Competitivitate 2014-2020.

(10) Autoritățile publice locale pot aproba credite de angajament, precum și credite bugetare, după caz, pentru achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, pot derula proceduri de achiziție publică și pot efectua plăți eligibile începând cu data de 1 august 2020 pentru decontare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operațional Competitivitate 2014-2020.

(11) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat pe baza creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate potrivit legii pot încheia, cu respectarea prevederilor legale, contracte de achiziție publică pentru procurarea de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/ dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line și pot efectua plăți eligibile începând cu data de 1 august 2020 din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operațional Competitivitate 2014-2020.

Noua reglementare

La articolul 2, alineatele (2)-(11) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) Cererile de finanțare pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile necesare achiziționării de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice pentru activitățile didactice ale elevilor/studenților care urmează a se desfășura în mediul on-line se aprobă, în limita fondurilor alocate cu această destinație, cu respectarea principiului primul venit-primul servit, precum și cu respectarea pragului minim de calitate stabilit potrivit ghidului solicitantului aprobat în condițiile legii.

(3) Contractelor de finanțare încheiate pentru achiziția de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activităților didactice ale elevilor/studenților în mediul on-line li se aplică mecanismul cererilor de plată/prefinanțare/rambursare în condițiile prevăzute de lege.

(4) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat/instituțiile de învățământ superior de stat au în responsabilitate utilizarea dispozitivelor/echipamentelor electronice, sens în care încheie cu reprezentanții legali/tutorii elevilor/studenți procese-verbale de predare-primire prin care se asigură de utilizarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice în condiții de siguranță pentru evitarea sustragerii/degradării acestora înainte de data expirării duratei normale de utilizare.

(5) Achiziția de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice se face potrivit prevederilor legale în vigoare.

(6) Specificațiile tehnice minimale ale echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice vor fi stabilite de Ministerul Educației și Cercetării și vor fi cuprinse în ghidul solicitantului aprobat prin ordinul ministrului fondurilor europene, în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(7) Deteriorarea sau sustragerea echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice înainte de expirarea duratei normale de utilizare atrage răspunderea reprezentanților legali/tutorilor/studenților, în condițiile legii. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat/instituțiile de învățământ superior de stat sau, după caz, autoritățile publice locale dispun măsuri legale de recuperare a prejudiciilor create.

(8) Cheltuielile care depășesc echivalentul în lei al contravalorii echipamentelor IT mobile, tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice în valoare de 200 euro sunt considerate cheltuieli neeligibile și se suportă de către beneficiarii finanțării, astfel cum este prevăzut la alin. (1) și (11).

(9) Cheltuielile cu achiziția de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line prevăzute la art. 1 alin. (1) și (11), efectuate începând cu data de 1 august 2020, sunt considerate eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul operațional Competitivitate 2014-2020.

(10) Autoritățile publice locale pot aproba credite de angajament, precum și credite bugetare, după caz, pentru achiziția de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, pot derula proceduri de achiziție publică și pot efectua plăți eligibile începând cu data de 1 august 2020 pentru decontare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operațional Competitivitate 2014-2020.

(11) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat/instituțiile de învățământ superior de stat, pe baza creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate potrivit legii, pot încheia, cu respectarea prevederilor legale, contracte de achiziție publică pentru procurarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line și pot efectua plăți eligibile începând cu data de 1 august 2020 din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operațional Competitivitate 2014-2020”.

O.U.G. nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19 was last modified: octombrie 19th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.