Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
470 views
Update 28 septembrie 2016: Partea I și II a Monitorului Oficial vor putea fi accesate permanent în format electronic
Propunerea legislativă care prevede accesul gratuit la varianta electronică a actelor publicate în Monitorul Oficial al României, a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din data de 27 septembrie 2016.
Astfel, formatul tipărit este pus la dispoziţia tuturor utilizatorilor contra cost, iar formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I şi Partea a II – a, în mod gratuit, permanent, în varianta pentru citire, potrivit propunerii legislative adoptate ieri de Camera Deputaților modifică Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României (M. Of. nr. 206/2013, rep., cu modif. și compl. ult.).
Părţile III – VII pot fi accesate gratuit pe internet şi sunt disponibile, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.
Inițiatorul legii, domnul deputat Florin Gheorghe, a declarat: „Recunosc faptul că adoptarea acestui proiect îmi oferă o mare satisfacţie, mai ales dacă iau în calcul faptul că mare parte a românilor aşteptau un astfel de act normativ, iar opoziţia unora interesaţi de un acces limitat pentru cetăţeni nu a fost deloc mică. În fapt, iniţiativa mea nu reprezintă decât intrarea noastră în normalitate, pentru că România era printre puţinele state europene care percepea taxe şi îi obliga pe cetăţeni să plătească abonamente costisitoare ca să poată consulta baza legislativă în format electronic.
Aproape zilnic apar în Monitorul oficial o grămadă de ordonanţe de urgenţă, legi, hotărâri de guvern, decizii ale Curţii Constituţionale, ordine ale miniştrilor, iar oamenii simpli, antreprenorii şi chiar instituţiile publice trebuie să le cunoască de îndată conţinutul, pentru a le putea respecta. Dacă nu o fac, imediat autorităţile vin şi aplică nemilos sancţiuni, pentru că necunoaşterea legii nu poate fi invocată în apărarea individului. Aşadar, mai ales că astăzi accesul la un computer şi la internet este mult mai facil faţă de acum zece ani, iar internetul face parte din viaţa noastră cotidiană, oricine va dori să acceseze varianta electronică a bazei legislative, va putea să o facă direct de pe pagina Monitorului.
M-am bucurat şi pentru faptul că cei mai mulţi dintre colegii mei parlamentari au înţeles că românii plătesc deja destule taxe şi impozite pe baza cărora funcţionează şi Monitorul oficial, şi că, a le mai lua încă o dată bani pentru a accesa baza legislativă, era, deja, mult prea mult. Aceasta, cu atât mai mult cu cât varianta tipărită rămâne, în continuare, contra cost, pentru că ea implică, evident, costuri suplimentare. Este un pas mic, dar important, pe care ţara noastră îl face pe drumul către normalitate şi mă bucur că eu, personal, am contribuit la acest lucru”.
14 aprilie 2016: Monitorul Oficial ar putea deveni disponibil permanent în varianta electronică (Propunere legislativă)
Senatul României a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea art. 18 şi a art. 19 din Legea nr. 202 din 9 noiembrie 1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României (M. Of. nr. 206 din 11 aprilie 2013, rep., cu modif. ult.) prin care varianta electronică pentru citire a Monitorului Oficial să poată fi accesată gratuit pe internet și să fie disponibilă permanent.
Actuala reglementarePotrivit reglementării actuale, Monitorul Oficial are obligaţia de a permite accesul gratuit pe internet la conţinutul actelor publicate, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte, doar sumarele monitoarelor fiind accesibile în mod permanent.
Expunerea de motiveÎn Expunerea de motive a inițiatorilor se propune „modificarea art. 18, respectiv art. 19, prin care tot conţinutul actelor publicate de către Monitorul Oficial să fie accesibil permanent şi gratuit în varianta de citire on-line, pe pagina de Internet. În ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a actelor în format tipărit, menţinem furnizarea acestora contra cost, ştiindu-se că tipărirea acestora implică costuri reale prilejuite de tipărire, livrare etc. Nu există un impact bugetar al acestei măsuri, având în vedere faptul că, în prezent, Monitorul Oficial pune la dispoziţie gratuită, în termenul de 10 zile, conţinutul în format electronic al documentelor publicate”.
Punctul de vedere al GuvernuluiÎn Punctul de vedere al Guvernului se menționează că „aplicarea prevederilor iniţiativei legislative ar putea avea impact negativ asupra veniturilor Regiei Autonome «Monitorul Oficial» şi ar putea conduce la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor acesteia, în condiţiile în care piaţa produselor tipărite a scăzut permanent”. De asemenea, „afirmaţia din Expunerea de motive potrivit căreia «nu există impact bugetar» este eronată, în măsura în care regia îşi desfăşoară întreaga activitate numai din fonduri proprii, iar forma tipărită (abonamentele pe format hârtie) are un impact economic redus, deoarece interesul s-a diminuat constant ca urmare a evoluţiei tehnologice (informaţia electronică).”
Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative.
Doar partea IO altă Propunere legislativă, adoptată în ședința de marți, se referă, de asemenea, la gratuitatea permanentă a ediţiei electronice a Monitorului, însă este vizată doar partea I (cea în care apar toate actele normative), părţile II-VII urmând să fie în continuare disponibile gratuit timp de doar zece zile de la publicare.
Nici această propunere nu este susținută de Guvern.
Sursa informației este Senatul României (www.senat.ro).