77 views
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Planului de acțiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2030.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (27 mai 2025 până la data de 05 iunie 2025).
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului de Hotărâre:
Art. 1 Se aprobă Planul de acțiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2030, denumit în continuare Plan de acțiune, prevăzut în Anexa care face parte integrantă din hotărâre.
Art. 2 (1) Planul de acțiune prevăzut la art. 1 stabilește direcțiile prioritare de acțiune ale Guvernului pentru susținerea creșterii progresive a acoperirii negocierilor colective în favoarea îmbunătățirii condițiilor de muncă și de trai ale salariaților, măsurile de acțiune și termenele de implementare, instituțiile/autoritățile publice responsabile cu ducerea la îndeplinire a măsurilor, precum și modul de colectare a datelor pentru punerea în aplicare și monitorizarea măsurilor din plan.
(2) Finanțarea măsurilor Planului de acțiune se realizează în limita bugetului instituțiilor/autorităților publice responsabile .
(3) Procedura de monitorizare a aplicării Planului de acțiune este stabilită la art. 3 și art. 4.
Art. 3 (1) Instituțiile/autoritățile publice prevăzute la art. 2 alin. (1) acționează pentru previzionarea anuală a instrumentelor de realizare a măsurilor și colectează date conform cerințelor din Plan.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2025, instituțiile/autoritățile publice responsabile raportează anual Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, instrumentele de realizare a măsurilor și datele colectate, conform calendarului prevăzut la art. 4.
(3) Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, în consultare cu partenerii sociali, în cadrul comisiei de dialog social, centralizează datele raportate în aplicarea alin. (2) și comunică Guvernului și Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, pentru fiecare an de implementare, situația centralizată a aplicării Planului de acțiune și evoluția negocierilor colective.
(4) Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social analizează situația centralizată a aplicării Planului de acțiune, precum și evoluția negocierilor colective, la solicitarea formulată de comun acord de către cel puțin o confederație sindicală și una patronală reprezentative la nivel național, pentru ameliorarea măsurilor Planului și/sau a datelor colectate, după caz și exprimă opinii consultative în sprijinul deciziei Guvernului de revizuire a Planului de acțiune.
(5) Planul de acțiune este revizuit prin hotărâre a Guvernului în condițiile alin. (4) și cel mai târziu la 5 ani de la adoptare.
Art. 4 Respectarea calendarului procedurii de monitorizare a Planului de acțiune este coordonată de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, și are în vedere, anual, începând cu anul 2025, următoarele etape:
a) Până la sfârșitul lunii martie, instituțiile/autoritățile publice responsabile raportează, pentru anul în curs, măsurile și instrumentele de aducere la îndeplinire a Planului de acțiune;
b) Semestrial, până la data de 1 iulie, respectiv 1 decembrie, instituțiile/autoritățile publice raportează stadiul de punere în aplicare a măsurilor raportate și datele colectate aferente;
c) Trimestrial, partenerii sociali sunt consultați în cadrul comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Muncii Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale cu privire la situația centralizată a datelor din Planul de acțiune, în domeniul negocierilor colective.
d) Până la sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale elaborează și transmite Guvernului situația anuală centralizată a aplicării Planului de acțiune și evoluția negocierilor colective;
e) În luna ianuarie a anului următor se convoacă Consiliul Național Tripartit în aplicarea art. 3 alin. (4).
Art. 5 Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale publică pe site-ul propriu Planul de acțiune și îl raportează Comisiei Europene, cel mai târziu la 1 octombrie 2025. Orice formă revizuită a Planului de acțiune se raportează Comisiei Europene, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Pentru consultarea Proiectului, a Anexelor și a Notei de fundamentare, vă invităm să consultați sursa informației.