360 views
Actul publicat în Monitorul Oficial | Sumar |
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G (M. Of. nr. 590 din 11 iunie 2021) |
Prezenta lege are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite în continuare reţele 5G, în vederea prevenirii, contracarării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. |
În M. Of. nr. 590 din 11 iunie 2021 s-a publicat Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții regăsite în respectivul act normativ.
Dispoziții relevante
Art. 3
„(1) Pentru realizarea scopului prevăzut la art. 1, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit art. 4 alin. (1) pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizări, în condiţiile prezentei legi.
(2) Autorizarea prevăzută la alin. (1) se acordă, prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, denumit în continuare CSAT, în termen de 4 luni de la data solicitării.
(3) Decizia prim-ministrului se publică în Monitorul Oficial al României.”
Art. 9
„Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi în conformitate cu prevederile art. 3.”
Art. 10
„Tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obţin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu excepţia celor din nucleul reţelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani, perioade ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”
Art. 11
„(1) Autorităţile contractante din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională au dreptul de a solicita prin documentaţia de atribuire, în situaţia în care contractul are ca obiect şi furnizarea de tehnologii, echipamente şi programe software destinate infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, ca producătorul acestora să fie autorizat potrivit prevederilor art. 3.
(2) În situaţia în care autorităţile contractante din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională uzează de dreptul prevăzut la alin. (1), acestea au obligaţia de a exclude din procedura de achiziţie publică operatorul economic care furnizează tehnologii, echipamente şi programe software al căror producător nu este autorizat potrivit prevederilor art. 3.”
Art. 13
„Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:
a) utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită în conformitate cu prevederile art. 3;
b) utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, ulterior termenelor prevăzute la art. 7 alin. (2), a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători cărora le-a fost retrasă autorizarea stabilită în conformitate cu prevederile art. 3;
c) utilizarea tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele de comunicaţii electronice după expirarea termenelor prevăzute la art. 10;
d) netransmiterea informaţiilor solicitate furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice în condiţiile art. 12.”
Art. 14
„(1) Prin derogare de la dispoziţiile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravenţiile prevăzute la art. 13 se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri.
(2) Cifra de afaceri este cea prevăzută în ultima situaţie financiară anuală raportată de operatorul economic existentă la data constatării faptei.
(3) Prin derogare de la dispoziţiile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul operatorului economic nou-înfiinţat sau a unui operator economic care nu a înregistrat o cifră de afaceri în anul anterior sancţionării, acesta este sancţionat cu amendă de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.”
Art. 15
„(1) Contravenţiile prevăzute la art. 13 se constată de către personalul de control din cadrul ANCOM.
(2) Sancţiunea pentru contravenţiile prevăzute la art. 13 se aplică, prin rezoluţie scrisă, de către preşedintele ANCOM.
(3) Prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei se dispune şi sancţiunea complementară a interzicerii imediate a utilizării în reţelele 5G a tehnologiilor, echipamentelor şi a programelor software fabricate de producători care nu sunt autorizaţi potrivit prevederilor art. 3.”
Art. 16
„(1) În măsura în care prezenta lege nu dispune altfel, contravenţiilor prevăzute la art. 13 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia art. 28 alin. (1) şi art. 29.
(2) Amenzilor prevăzute la art. 14 alin. (1) şi (3) nu le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cu modificările ulterioare.”