Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă – modificări (H.G. nr. 614/2015)

11 aug. 2015
Vizualizari: 17314

Despre

  • M. Of. nr. 591 din 6 august 2015
  • H.G. nr. 614/2015 privind modificarea şi completarea H.G. nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă

Art. 201 – 203 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Noua reglementare

La normele metodologice, după art. 20 se introduc trei noi articole, art. 201-203.

Potrivit noii reglementări, art. 201-203 au următorul conținut:

Art. 201: „(1) Voucherele de vacanță pe suport electronic care sunt transferate primele către beneficiari de către unitățile emitente vor fi considerate utilizate cu prioritate, în baza principiului «primul intrat primul ieșit» («first-in-first-out»), demonstrat prin evoluția soldului voucherelor de vacanță pe suport electronic.

(2) Sistemul voucherelor de vacanță pe suport electronic organizat de către unitățile emitente în colaborare cu angajatorii trebuie să permită beneficiarilor voucherelor de vacanță pe suport electronic accesul la informațiile privind utilizarea și soldul valorii nominale a voucherelor de vacanță transferate beneficiarilor.

(3) Angajatorii sunt obligați să înștiințeze beneficiarii cu privire la data alimentării și valoarea voucherelor de vacanță transferate pe suportul electronic”.

Art. 202: „(1) Unitățile afiliate care au încheiat contracte de servicii cu unitățile emitente, în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice, sunt identificate conform art. 18 lit. h), la nivel de platformă sau de schemă/aranjament de plată, după caz, pentru a permite unităților emitente cu care au încheiat contracte de servicii, în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice, să autorizeze on-line tranzacțiile cu vouchere de vacanță pe suport electronic efectuate de către beneficiari, exclusiv la acea unitate afiliată care are un contract de servicii valabil încheiat cu o unitate emitentă în baza legii.

(2) Elementele de identificare prevăzute la art. 18 lit. h) și solicitate de unitățile emitente se menționează în contractul încheiat între unitatea afiliată și unitatea emitentă. În cazul schimbării oricărui element de identificare menționat la art. 18 lit. h), unitatea afiliată este obligată să informeze unitatea emitentă cu privire la respectiva modificare.

(3) Unitățile afiliate care au încheiat contracte de servicii cu unitățile emitente trebuie să afișeze la intrarea în unitățile lor turistice autocolantele speciale furnizate de către unitățile emitente”.

Art. 203:

(1) Entitățile procesatoare și alte organizații specializate utilizate de unitățile emitente pentru a realiza tranzacțiile cu vouchere de vacanță sunt îndreptățite să primească și să utilizeze oricare din informațiile menționate la art. 20, iar unitățile emitente trebuie să furnizeze aceste informații la solicitarea entităților procesatoare sau a organizațiilor specializate implicate în realizarea tranzacțiilor cu vouchere de vacanță.

(2) Informațiile pot fi utilizate numai în scopul îndeplinirii obligațiilor contractuale care rezultă din contractele specifice sectorului de vouchere de vacanță”.

 

Art. 22 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 22 la primul alineat prevedea faptul că unitățile afiliate, definite potrivit art. 4 din ordonanța de urgență, pot încheia contracte de prestări servicii cu unitățile emitente dacă dețin licență de turism valabilă în cazul agențiilor de turism și, respectiv, certificat de clasificare valabil în cazul structurilor de primire turistice, conform prevederilor O.G. nr. 58/1998, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările ulterioare.

Potrivit alineatului următor, în baza contractelor de prestări de servicii încheiate cu unitățile emitente, unitățile afiliate aveau următoarele obligații:

a) să respecte interdicțiile prevăzute pentru beneficiari la art. 13;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

b) să primească tichetele de vacanță doar pentru prestațiile prevăzute în art. 23;

c) să completeze în spațiul destinat fiecărui tichet de vacanță nominal utilizat locația, data primirii tichetului de vacanță și să aplice ștampila;

d) să prezinte unității emitente la termenele stabilite prin contract și după prestarea serviciilor tichetele de vacanță primite, datate și ștampilate, în vederea decontării;

e) alte obligații stabilite în baza contractelor de prestări de servicii încheiate cu unitățile emitente.

În sfârșit, la ultimul alineat prevedea faptul că unitățile afiliate nu primesc tichete de vacanță cu termenul de valabilitate expirat, în caz contrar acestea nu se vor decontata de unitatea emitentă.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 prevede: „(1) Unitățile afiliate, definite potrivit art. 4 din ordonanța de urgență, pot încheia contracte de prestări de servicii cu unitățile emitente dacă dețin licență de turism valabilă în cazul agențiilor de turism și, respectiv, certificat de clasificare valabil în cazul structurilor de primire turistice, conform prevederilor legale în vigoare.

(2) Unitățile afiliate vor încheia contracte de prestări de servicii cu unitățile emitente. În acest contract va fi prevăzut costul decontării voucherelor de vacanță. Orice altă activitate prestată de emitenți, cu excepția decontării voucherelor, la cererea expresă a unității afiliate va fi negociată de aceștia și facturată în mod separat. În baza contractelor de prestări de servicii încheiate cu unitățile emitente, unitățile afiliate au următoarele obligații:

a) să respecte interdicțiile prevăzute pentru beneficiari la art. 13;

b) să primească voucherele de vacanță doar pentru prestațiile prevăzute în art. 23;

c) să completeze în spațiul destinat fiecărui voucher de vacanță pe suport hârtie utilizat locația, data primirii voucherului de vacanță și să aplice ștampila;

d) să prezinte unității emitente la termenele stabilite prin contract și după prestarea serviciilor voucherele de vacanță pe suport hârtie primite, datate și ștampilate, în vederea decontării;

e) în cazul voucherelor de vacanță pe suport electronic, să debiteze valoarea exactă a serviciilor turistice achiziționate de beneficiar și să îi înmâneze acestuia o dovadă imprimată care conține suma debitată;

f) să implementeze proceduri și procese organizaționale care să permită verificarea eligibilității pachetelor de servicii achiziționate de beneficiari;

g) alte obligații stabilite în baza contractelor de prestări de servicii încheiate cu unitățile emitente.

(3) Unitățile afiliate nu primesc vouchere de vacanță cu termenul de valabilitate expirat; în caz contrar acestea nu se vor deconta de unitatea emitentă”.

 

Art. 24 alin. (5) Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 24 alin. (5) prevedea: Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) și (4) se fac de către personalul cu atribuții de control din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, iar cele prevăzute la alin. (2) și (3) se fac de către personalul cu atribuții de control din cadrul Ministerului Turismului.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 24 alin. (5) prevede: „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) și (4) se fac de către personalul cu atribuții de control din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, iar cele prevăzute la alin. (2) și (3) se fac de către personalul cu atribuții de control din cadrul Autorității Naționale pentru Turism”.

 

Art. 25 alin. (2) și (3) Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 25 alin. (2) stabilea faptul că evidența mișcării tichetelor de vacanță se ține la valoarea nominală imprimată pe acestea.

De asemenea, art. 25 alin. (3) dispunea faptul că gestionarea tichetelor de vacanță se efectuează, potrivit legii, de persoane împuternicite în scris de către conducerea unităților angajatoare, respectiv a unităților emitente și a unităților afiliate.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 25 alin. (2) prevede: „Evidența mișcării voucherelor de vacanță pe suport hârtie se ține la valoarea nominală imprimată pe acestea”.

De asemenea, art. 25 alin. (3) stabilește: „Gestionarea voucherelor de vacanță pe suport hârtie se efectuează, potrivit legii, de persoane împuternicite în scris de către conducerea angajatorilor, respectiv conducerea unităților emitente și a unităților afiliate”.

 

Art. 25 alin. (4) Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Noua reglementare

La normele metodologice, la art. 25, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4).

Potrivit noii reglementări, art. 25 alin. (4) prevede: „Evidența tranzacțiilor cu vouchere de vacanță pe suport electronic se realizează de către unitățile emitente prin intermediul unui sistem informatic care să permită stocarea corespunzătoare a datelor în condiții de protecție și siguranță pentru o perioadă de cel puțin 5 ani”.

 

Art. 26 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 26 dispunea faptul că pentru fundamentarea stabilirii numărului maxim de salariați care vor putea beneficia de tichete de vacanță, unitățile emitente autorizate de Ministerul Finanțelor Publice vor prezenta informări periodice Ministerului Turismului în cursul anului 2009 cu situația privind angajatorii potențiali care solicită contractarea achiziționării tichetelor de vacanță.

Noua reglementare

Art. 26 – Abrogat.

 

Art. 28 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 28 prevedea faptul că anexele nr. 1, 1a), 1b), 2, 2a) și 2b) fac parte integrantă din respectivele norme.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 28 prevede: „Anexele nr. 1-12 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice”.

 

Anexele nr. 1, 1a), 1b), 2, 2a) și 2b) la Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

La normele metodologice, anexele nr. 1, 1a), 1b), 2, 2a) și 2b) se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-12 la respectiva hotărâre.

 

Alte prevederi ale H.G. nr. 614/2015

Potrivit art. II, prelucrarea datelor cu caracter personal de către angajatori, unități emitente, entități procesatoare și alte organizații specializate se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare.

 Conform art. III, H.G. nr. 215/2009 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 din 9 martie 2009, cu modificările și completările aduse prin respectiva hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

 

Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță – modificări (H.G. nr. 614/2015) was last modified: august 11th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.