Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă – modificări (H.G. nr. 614/2015)

11 aug. 2015
Vizualizari: 17316

Despre

  • M. Of. nr. 591 din 6 august 2015
  • H.G. nr. 614/2015 privind modificarea şi completarea H.G. nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă

Art. 81 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Noua reglementare

La normele metodologice, după art. 8 se introduce un nou articol, art. 81.

Potrivit noii reglementări, art. 81 prevede: „(1) Comenzile de achiziție de vouchere de vacanță transmise unităților emitente de către angajatori conțin cel puțin următoarele informații: numele și prenumele beneficiarilor cărora li se atribuie voucherele, codul numeric personal al fiecărui beneficiar, în cazul voucherelor de vacanță pe suport hârtie, numărul voucherelor de vacanță acordat pentru fiecare beneficiar, valoarea nominală a voucherului de vacanță și valoarea nominală totală a voucherelor de vacanță acordate fiecărui beneficiar.

(2) Comenzile de achiziție de suporturi electronice pentru vouchere de vacanță transmise unităților emitente de către angajatori conțin cel puțin numele, prenumele și codul numeric personal corespunzător fiecărui beneficiar, valoarea nominală totală a voucherelor de vacanță acordate fiecărui beneficiar.

(3) Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanță poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de către angajator.

(4) Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanță să permită efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau plăți către alte unități ce nu sunt unități afiliate conform legii”.

 

Art. 9 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 prevedea faptul că angajatorii distribuie beneficiarilor tichetele de vacanță, anual, cu respectarea strictă a prevederilor legale. Tichetele de vacanță nu pot fi distribuite de angajatori, dacă aceștia la data stabilită pentru distribuire nu au achitat unității emitente, integral, contravaloarea nominală a tichetelor de vacanță achiziționate, inclusiv prețul imprimatelor reprezentând tichetele de vacanță.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 prevede: „(1) Angajatorii distribuie beneficiarilor vouchere de vacanță cu respectarea strictă a prevederilor legale.

(2) Voucherele de vacanță pe suport hârtie nu pot fi distribuite de angajatori, dacă aceștia la data stabilită pentru distribuire nu au achitat unității emitente, integral, contravaloarea nominală a voucherelor de vacanță pe suport hârtie achiziționate, inclusiv costul imprimatelor reprezentând voucherele de vacanță pe suport hârtie.

(3) În cazul voucherelor de vacanță pe suport electronic, unitatea emitentă transferă beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță pe suport electronic, cu respectarea strictă a prevederilor legale.

(4) Valoarea nominală a voucherelor de vacanță pe suport electronic nu poate fi transferată de către unitățile emitente către beneficiari, dacă angajatorii nu au achitat unității emitente, la data stabilită pentru transfer, contravaloarea nominală totală a voucherelor de vacanță pe suport electronic achiziționate și costurile legate de emiterea voucherelor de vacanță pe suport electronic.

(5) Contravaloarea nominală a voucherelor de vacanță, precum și costurile aferente emiterii voucherelor de vacanță pe suport electronic și/sau costul imprimatelor reprezentând voucherele de vacanță pe suport hârtie nu pot fi transferate de către angajator beneficiarilor”.

 

Art. 10 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În vechea reglementare, art. 10 stabilea faptul că angajatorii sunt obligați să organizeze o evidență proprie, potrivit formularelor prevăzute ca model în anexele nr. 1, 1a) și 1b).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10 stabilește: „Angajatorii sunt obligați să organizeze o evidență proprie, potrivit formularelor prevăzute ca model în anexele nr. 1, 3 și 5, pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie, respectiv potrivit formularelor prevăzute ca model în anexele nr. 2, 4 și 6, pentru voucherele de vacanță pe suport electronic”.

 

Art. 11 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 11 dispunea faptul că angajatorii vor face anual o evaluare a solicitărilor de tichete de vacanță.

Noua reglementare

Art. 11 – Abrogat.

 

Art. 12 alin. (3) Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Noua reglementare

La normele metodologice, la art. 12, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3).

Potrivit noii reglementări, art. 12 alin. (3) prevede: „Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea afiliată pentru achiziționarea serviciilor turistice”.

 

Art. 13 lit. c) Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 13 lit. c) prevedea faptul că se interzice beneficiarului:

(…) c) comercializarea tichetelor de vacanță în schimbul unor sume de bani.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 13 lit. c) prevede: „Se interzice beneficiarului: (…) c) comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii”.

 

Art. 14 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 14 la primul alineat prevedea faptul că beneficiarul poate utiliza tichetele de vacanță pe baza actului de identitate numai pentru achiziționarea de servicii prestate de structuri de primire turistice clasificate de Ministerul Turismului, conform prevederilor O.G. nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările ulterioare.

De asemenea, la alineatul următor stabilea faptul că serviciile prevăzute anterior se pot achiziționa de către beneficiar direct de la prestatorii de servicii turistice sau prin intermediul agențiilor de turism.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 14 prevede: „Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanță pe baza actului de identitate numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate”.

 

Art. 141 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Noua reglementare

La normele metodologice, după art. 14 se introduce un nou articol, art. 141.

Potrivit noii reglementări, art. 141 stabilește: „(1) La sfârșitul perioadei de valabilitate, la data stabilită de angajator sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligația să restituie angajatorului voucherele de vacanță pe suport hârtie acordate pentru anul în curs și neutilizate ori necuvenite, potrivit prevederilor legale.

(2) Pentru voucherele de vacanță alimentate pe suport electronic și neutilizate în perioada de valabilitate, unitatea emitentă va restitui valorile nominale către angajator. În cazul voucherelor de vacanță alimentate pe suport electronic și necuvenite, precum și în cazul încetării raporturilor de muncă, angajatorul are obligația de a comunica în timp util informațiile relevante unității emitente, pentru ca aceasta să poată face restituirea valorilor către angajator.

(3) La sfârșitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanță sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligația de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unității emitente.

(4) Utilizarea de către beneficiar de vouchere de vacanță pe suport hârtie sau pe suport electronic necuvenite îl va obliga pe acesta la plata contravalorii voucherelor către angajator”.

 

Art. 15 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 15 prevedea faptul că, potrivit art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență, unitățile emitente sunt persoane juridice înființate în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care pot desfășura activitatea specifică de acordare a tichetelor de vacanță numai în baza autorizației de funcționare, acordată de Ministerul Finanțelor Publice potrivit criteriilor aprobate prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Noua reglementare

Art. 15 – Abrogat.

 

Art. 16 alin. (1), (3) și (4) Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 16 alin. (1) prevedea faptul că în vederea desfășurării activității specializate, unitatea emitentă încheie direct contracte cu unități afiliate, definite prin art. 4 din ordonanța de urgență.

De asemenea, art. 16 alin. (3) stabilea faptul că unitățile emitente încheie contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, după caz, emise de Ministerul Turismului, și care sunt valabile la data încheierii contractului.

Potrivit art. 16 alin. (4), lista unităților turistice autorizate se postează de către Ministerul Turismului pe site-ul oficial al instituției.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 16 alin. (1) prevede: „În vederea desfășurării activității specializate, unitățile emitente încheie contracte cu unități afiliate, astfel cum sunt definite la art. 4 din ordonanța de urgență”.

De asemenea, art. 16 alin. (3) stabilește: „Unitățile emitente încheie contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, după caz, emise de Autoritatea Națională pentru Turism și care sunt valabile la data încheierii contractului”.

În sfârșit, art. 16 alin. (4) dispune: „Lista unităților turistice autorizate va fi transmisă unităților emitente de către Autoritatea Națională pentru Turism prin publicarea pe site-ul oficial propriu”.

 

Art. 161 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Noua reglementare

La normele metodologice, după art. 16 se introduce un nou articol, art. 161.
Potrivit noii reglementări, art. 161 prevede: „În scopul garantării accesului beneficiarilor de vouchere de vacanță pe suport electronic la un număr cât mai mare de unități afiliate, unitățile emitente pot folosi, în procesul de emitere, utilizare, circulație și administrare a voucherelor de vacanță pe suport electronic, aplicațiile și infrastructura deja existente și disponibile la unitățile afiliate sau pot dezvolta propriile platforme”.

Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță – modificări (H.G. nr. 614/2015) was last modified: august 11th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.