Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă – modificări (H.G. nr. 614/2015)

Vouchere de vacanță

Actul modificat Actul modificator Sumar
Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobate prin H.G. nr. 215/2009
(M. Of. nr. 145 din 9 martie 2009)
H.G. nr. 614/2015
(M. Of. nr. 591 din 6 august 2015)
modifică: art. 2 alin. (1), art. 3, art. 4, art. 5, art. 6, art. 7, art. 8, art. 9, art. 10, art. 13 lit. c), art. 14, art. 16 alin. (1), (3) şi (4), art. 17, art. 18, art. 20 alin. (1) lit. d), art. 20 alin. (2), art. 22, art. 24 alin. (5), art. 25 alin. (2) și (3), art. 28, anexele nr. 1, 1a), 1b), 2, 2a) şi 2b)
introduce: art. 71, art. 81, art. 12 alin. (3), art. 141, art. 161, art. 20 alin. (1) lit. i) și j), art. 201-203, art. 25 alin. (4),
abrogă: art. 11, art. 15, art. 26

 

În M. Of. nr. 591 din 6 august 2015, s-a publicat H.G. nr. 614/2015 privind modificarea şi completarea H.G. nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă (M. Of. nr. 145 din 9 martie 2009).

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă prin H.G. nr. 614/2015:

 

Art. 2 alin. (1) Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 2 alin. (1) prevedea faptul că angajatorii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite şi reprezentative la nivelul unităţii sau acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii beneficiarilor, stabilesc de comun acord contractarea achiziţionării tichetelor de vacanţă cu unităţile emitente.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 alin. (1) prevede: „Angajatorii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă stabilesc de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite şi reprezentative la nivelul unităţii sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii beneficiarilor contractarea achiziţionării voucherelor de vacanţă cu unităţile emitente, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie”.

 

Art. 3 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 dispunea faptul că angajatorii, care au obţinut în anul fiscal anterior profit sau venit, după caz, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii beneficiarilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă, respectiv prin regulamentele interne în cazul personalului contractual din instituţiile bugetare reguli privind modul de acordare a tichetelor de vacanţă, care să prevadă:

a) numărul beneficiarilor din unitate care pot primi anual tichete de vacanţă şi nivelul sumelor care se acordă anual beneficiarilor sub forma tichetelor de vacanţă, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanţă.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 dispune: „(1) Angajatorii, după caz, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau reprezentanţii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de muncă, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanţă sub forma voucherelor de vacanţă, care să prevadă:

a) numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanţă şi nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanţă, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanţă;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanţă, respectiv suport electronic şi/sau hârtie.

(2) În cazul personalului contractual şi funcţionarilor publici din instituţiile bugetare, regulile de acordare a voucherelor de vacanţă se stabilesc în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

 

Art. 4 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 4 reglementa clauzele pe care le cuprinde contractul pentru achiziţionarea tichetelor de vacanţă, încheiat între angajator şi unităţile emitente, astfel:

a) necesarul estimat anual de tichete de vacanţă;

b) preţul imprimatului reprezentând tichetul de vacanţă şi al livrării acestuia;

c) informaţii cu privire la unităţile afiliate la care beneficiarii pot folosi tichetele de vacanţă;

d) condiţiile privind responsabilităţile părţilor şi rezilierea contractului;

e) alte clauze considerate necesare de către părţi.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 prevede: „Contractul pentru achiziţionarea voucherelor de vacanţă, încheiat între angajator şi unităţile emitente, va cuprinde următoarele clauze:

a) necesarul estimat anual de vouchere de vacanţă;

b) costul imprimatului reprezentând voucherul de vacanţă pe suport hârtie, respectiv costul suportului electronic sau al înlocuirii acestuia, precum şi costul emiterii voucherului de vacanţă pe suport hârtie ori electronic, după caz;

c) informaţii cu privire la unităţile afiliate la care beneficiarii pot folosi voucherele de vacanţă;

d) condiţiile privind responsabilităţile părţilor şi rezilierea contractului;

e) modul de administrare şi utilizare a voucherelor de vacanţă pe suport electronic, inclusiv modul în care beneficiarul poate să consulte soldul disponibil la un moment dat pe suportul electronic, procedura de înlocuire sau blocare a voucherelor de vacanţă pe suport electronic în caz de furt ori pierdere, costurile înlocuirii;

f) obligaţia angajatorilor de a colecta de la salariaţii lor şi de a transfera către unităţile emitente toate datele personale şi informaţiile referitoare la salariaţi care sunt necesare pentru emiterea, utilizarea, procesarea şi decontarea tranzacţiilor cu vouchere de vacanţă, în condiţiile Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare;

g) obligaţia unităţilor emitente de a păstra în condiţii de siguranţă datele primite de la angajatori şi de a nu le utiliza în alte scopuri decât cel pentru care au fost primite;

h) obligaţia angajatorilor de a instrui salariaţii să nu vândă şi să folosească voucherele de vacanţă doar cu scopul de a achiziţiona serviciile prevăzute la art. 23, de la unităţile afiliate;

i) alte clauze considerate necesare de către părţi”.

 

Art. 5 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 dispunea faptul că angajatorii care acordă tichete de vacanţă beneficiarilor vor cuprinde în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate potrivit legii, într-o poziţie distinctă de cheltuieli, denumită „Tichete de vacanţă”, sumele destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de vacanţă, potrivit celor convenite cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii beneficiarilor.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 dispune: „Angajatorii menţionaţi la art. 1 din ordonanţa de urgenţă, alţii decât unităţile din domeniul bugetar, care acordă vouchere de vacanţă beneficiarilor, vor cuprinde în bugetele de venituri şi cheltuieli, aprobate potrivit legii, într-o poziţie distinctă de cheltuieli, denumită «Vouchere de vacanţă», sumele destinate acoperirii valorii nominale a voucherelor de vacanţă”.

 

Art. 6 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 stabilea faptul că pentru instituţiile publice tichetele de vacanţă se acordă în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate, potrivit legii, fiecărui ordonator de credite.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 stabilește: „Pentru unităţile din domeniul bugetar, voucherele de vacanţă se acordă în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate, potrivit legii, fiecărui ordonator de credite”.

 

Art. 7 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 7 prevedea faptul că sumele reprezentând preţul imprimatelor contractate cu unitatea emitentă şi primite de către angajator se suportă de către angajatori din cheltuielile proprii. În cazul instituţiilor publice, aceste sume se suportă de la articolul bugetar „Alte cheltuieli materiale”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 prevede: „Sumele reprezentând costul imprimatului reprezentând voucherul de vacanţă pe suport hârtie, respectiv costul suportului electronic sau al înlocuirii acestuia, precum şi costul emiterii voucherului de vacanţă pe suport hârtie/electronic, după caz, contractate cu unitatea emitentă şi primite de către angajator, se suportă de către angajatori din cheltuielile proprii. În cazul instituţiilor publice, acestea se suportă de la alineatul «Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii» al articolului bugetar «Alte cheltuieli»”.

 

Art. 71 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Noua reglementare

La normele metodologice, după art. 7 se introduce un nou articol, art. 71.

Potrivit noii reglementări, art. 71 prevede: „(1) Valoarea voucherelor de vacanţă emise pe suport hârtie, respectiv valoarea voucherelor de vacanţă alimentată pe suport electronic, nu poate depăşi într-un an calendaristic valoarea stabilită potrivit art. 1 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă, pentru un beneficiar.

(2) Voucherul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hârtie, respectiv de la data alimentării pentru voucherele emise pe suport electronic, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic”.

 

Art. 8 Norme (modificate prin H.G. nr. 614/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 8 stabilea faptul că la determinarea sumelor totale destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de vacanţă se iau în calcul: valoarea nominală a tichetului de vacanţă, convenită de partenerii sociali, şi numărul de beneficiari încadraţi cu contract individual de muncă care vor beneficia de tichete de vacanţă.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 stabilește: „La determinarea sumelor totale destinate acoperirii valorii nominale a voucherelor de vacanţă se iau în calcul: valoarea nominală a voucherului de vacanţă, convenită de partenerii sociali, şi numărul de beneficiari, care vor beneficia de vouchere de vacanţă”.