Forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor – modificări (Norma ASF nr. 20/2015)

2 dec. 2015
Vizualizari: 2970

Despre

  • M. Of. nr. 861 din 19 noiembrie 2015
  • Norma ASF nr. 20/2015
  • Modificarea şi completarea Normei ASF nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie
Art. 171 Norma ASF nr. 7/2013 (modificată prin Norma ASF nr. 20/2015)
Noua reglementare

După art. 17 se introduce un nou articol, art. 171.

Potrivit noii reglementări, art. 171 prevede: „(1) PAID poate efectua o inspecție de risc cu scopul stabilirii stării tehnice a locuinței ce urmează a fi asigurată, atunci când:

a) locuința se află într-o zonă cu potențial ridicat de risc în ceea ce privește riscurile acoperite prin PAD;

b) locuința se află într-o zonă cu istoric de daunalitate în ceea ce privește riscurile acoperite prin PAD și a fost deja avariată.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul polițelor reînnoite în baza cărora PAID nu a achitat despăgubiri.

(3) PAID poate efectua o inspecție de risc cu scopul stabilirii stării tehnice a locuinței asigurate după producerea riscului asigurat, efectuarea reparațiilor și plata despăgubirii.

(4) PAID poate efectua inspecții de risc prin intermediul angajaților proprii sau poate apela la entități specializate în efectuarea inspecțiilor de risc.

(5) Cheltuielile cu efectuarea inspecției de risc sunt acoperite din fondurile PAID”.

 

Art. 20 alin. (1) Norma ASF nr. 7/2013 (modificată prin Norma ASF nr. 20/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 20 alin. (1) stabilea faptul că riscurile care sunt preluate în asigurare de PAID pentru locuința asigurată, inclusiv pentru elementele de construcție și dependințele, dotările și utilitățile construcției, sunt: cutremurele de pământ, alunecările de teren și inundațiile, ca fenomene naturale.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 20 alin. (1) stabilește: „Riscurile care sunt preluate în asigurare de PAID pentru locuința asigurată, inclusiv anexele, dependințele, dotările și utilitățile care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința, sunt: cutremurele de pământ, alunecările de teren și inundațiile, ca fenomene naturale”.

 

Art. 21 alin. (1) – partea introductivă – Norma ASF nr. 7/2013 (modificată prin Norma ASF nr. 20/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 alin. (1) în partea introductivă avea următorul conținut: În cazul producerii unui risc asigurat se acordă despăgubiri pentru pagubele provocate construcției cu destinația de locuință, pentru elementele construcției, precum și pentru dependințele, dotările și utilitățile aferente locuirii, numai dacă acestea fac corp comun cu construcția destinată locuirii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 alin. (1) în partea introductivă are următorul conținut: „În cazul producerii unui risc asigurat se acordă despăgubiri pentru pagubele provocate construcției cu destinația de locuință, pentru anexele, dependințele, dotările și utilitățile aferente locuirii, numai dacă acestea sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința, astfel:”.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 22 alin. (1) pct. 1.6 Norma ASF nr. 7/2013 (modificată prin Norma ASF nr. 20/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 22 alin. (1) pct. 1.6 prevedea faptul că asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor de pământ, a alunecărilor de teren ori a inundațiilor nu acoperă daunele provocate:

(…)

1.6. la anexele care fac ori nu fac corp comun cu construcția cu destinația de locuință asigurată (garaje, magazii, șoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri etc.), precum și la instalațiile și amenajările speciale (piscine, saune, rampe auto etc.).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 alin. (1) pct. 1.6 prevede: „Asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor de pământ, a alunecărilor de teren ori a inundațiilor nu acoperă daunele provocate:

(…)

1.6. la anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinței (garaje, magazii, șoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite etc.), precum și instalațiile și amenajările speciale (piscine, saune, instalații solare sau eoliene, rampe auto etc.)”.

 

Art. 23 pct. 5 Norma ASF nr. 7/2013 (modificată prin Norma ASF nr. 20/2015)

Noua reglementare

La art. 23, după pct. 4 se introduce un nou punct, pct. 5.

Potrivit noii reglementări, art. 23 pct. 5 prevede: „PAID este îndreptățit să nu acorde despăgubiri dacă:

(…)

5. pagubele pentru care se solicită despăgubiri sunt cele menționate în inspecția de risc și care nu au fost anterior evenimentului remediate”.

 

Art. 25 alin. (3) Norma ASF nr. 7/2013 (modificată prin Norma ASF nr. 20/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 25 alin. (3) prevedea faptul că după plata unei despăgubiri de către PAID, asiguratul poate opta pentru reîntregirea sumei asigurate, prin plata unei prime de asigurare calculate proporțional cu despăgubirea primită, însă numai după efectuarea tuturor reparațiilor pentru care a fost solicitată despăgubirea.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 25 alin. (3) prevede: „După plata unei despăgubiri de către PAID, asiguratul poate opta pentru reîntregirea sumei asigurate, prin plata unei prime de asigurare calculate proporțional cu despăgubirea primită și perioada rămasă de asigurare, însă numai după efectuarea tuturor reparațiilor pentru care a fost achitată despăgubirea”.

 

Anexa la Norma ASF nr. 7/2013 (modificată prin Norma ASF nr. 20/2015)

Anexa se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din respectiva normă.

 

Alte prevederi ale Normei ASF nr. 20/2015

Potrivit art. II, respectiva normă intră în vigoare la data publicării.

 

Forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor – modificări (Norma ASF nr. 20/2015) was last modified: decembrie 2nd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.