Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
329 views
Dec. ÎCCJ (SP) nr. 188/2020
L. nr. 253/2013: art. 48, art. 57, art. 61; NCP: art. 93 alin. (3)
Prin cererea adresată Judecătoriei Bacău la data de 23.09.2019, Serviciul de Probaţiune Bacău a formulat cerere de îndreptare eroare materială, sub aspectul stabilirii instituţiei la care urmează a fi efectuată munca în folosul comunităţii, în condiţiile modificării domiciliului inculpatului condamnat A., din data de 23.08.2019, pe raza municipiului Bacău.
Cererea formulată a fost, în mod corect, recalificată de Curtea de Apel Bacău, ca o cerere de modificare a obligaţiilor intervenite în cadrul termenului de supraveghere, conform dispoziţiilor art. 48, 57, 61 din Legea nr. 253/2013.
Potrivit dispoziţiilor art. 48 alin. (1) din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în situaţia în care, pe parcursul termenului de supraveghere, consilierul de probaţiune constată că se impune modificarea conţinutului unora dintre obligaţiile stabilite în sarcina persoanei supravegheate, impunerea unor noi obligaţii sau încetarea executării unora dintre cele dispuse, sesizează instanţa de executare, potrivit art. 87 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Din actele dosarului, rezultă că prin decizia penală nr. 644/28.05.2019, Curtea de Apel Bacău a dispus, în baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, ca inculpatul A. să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Buhuşi pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, avându-se în vedere că inculpatul avea la data pronunţării deciziei domiciliul în oraşul Buhuşi.
Ulterior, la data de 23.08.2019, inculpatul şi-a schimbat domiciliul, pe raza municipiului Bacău, după cum rezultă din actul de identitate depus în copie la dosar.
În raport cu conţinutul cererii, actele dosarului şi criteriile legale sus-menţionate, precum şi prevederile art. 93 alin. (3) din C. pen., rezultă că, în cauză, competenţa de soluţionare a cererii, revine instanţei de executare, respectiv Judecătoria Bacău.
Faţă de considerentele mai sus-arătate, Înalta Curte va stabili competenţa de soluţionare a cauzei privind pe petentul A. în favoarea Judecătoriei Bacău, instanţă căreia i se va trimite dosarul.
Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.
Sursa informației: www.scj.ro.