Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
67 views
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență: Noiembrie 2024. Ediție spiralată, tipărită pe hârtie albă

Prezenta lucrare, ajunsă la ediția a 8-a (revizuită și, spre deosebire de edițiile anterioare, în format cu spiră), tipărită pe hârtie albă, de calitate superioară, cuprinde: Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004; O.U.G. nr. 27/2003 privind procedura aprobării tacite; O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor; Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public; Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (H.G. nr. 123/2002); O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor; un index concis, dar relevant.
Sub articolele actelor normative mai sus menționate, se regăsesc (acolo unde este cazul) numeroase dispoziții conexe și referințe legislative deosebit de utile, precum și decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii, hotărâri prealabile, jurisprudența relevantă în general (aceasta reprezentând „dreptul în mișcare” și dând, în fapt, adevărata măsură a calității legii).
Prin urmare, culegerea este destinată practicienilor (judecătorilor, procurorilor, avocaților, consilierilor juridici, dar și notarilor, executorilor judecătorești, mediatorilor, experților judiciari), teoreticienilor și studenților (întregului mediu universitar), autorităților publice și, nu în ultimul rând, oricărei persoane care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri (respectiva persoană vătămată putându-se adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată).
📕VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!In Memoriam Ion Deleanu. Magistru al metaforei și ficțiunilor juridice în știința dreptului românesc

„Duratele” sunt imanente procesului civil. Dar ele nu mai au demult doar semnificația imanenței; „orologiul justiției” reprezintă chiar o condiție fundamentală a actului și faptului de „dreptate”, temporizarea rostirii dreptului fiind, uneori, tot atât de păgubitoare ca și ignorarea lui.
Timpul, procedura, judecata și dreptatea nu mai sunt termeni univoci. Procesul, prin ritualul pe care îl urmează, își are propria logică temporală; dar, prin scopul pe care îl urmărește, procesul este mijlocul restabilirii dreptului și a integrității lui în timp util, spulberând cât mai repede cu putință drama așteptărilor și a incertitudinilor. Astfel cum preciza și instanța europeană, termenul rezonabil de rezolvare a unui litigiu este o condiție de credibilitate și de eficacitate a justiției.
Firește, celeritatea nu este singurul imperativ al procesului, fiind absurd să se aprecieze judecata și hotărârile judecătorești în termeni de „randament orar”. „Calitatea” nu numai că nu trebuie ignorată, dar ea are categoric întâietate. Totuși, un echilibru între „calitate” și „celeritate” este necesar și rațional: obținerea „rapidă” a unei hotărâri „injuste” nu face decât să-i multiplice acesteia nefastele urmări; obținerea unei hotărâri „juste”, dar după o perioadă de dramatică așteptare, s-ar putea să nu mai procure nicio satisfacție beneficiarului ei, căci timpul omoară uneori mai perfid decât nedreptatea.
📕VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!Romanian yearbook of white-collar & corporate crime

Anuarul de față își propune să ofere celor preocupați de materia Dreptului penal al afacerilor un grupaj de studii din domeniul White-Collar Crime, scrise de juriști cu experiență profesională bogată.
Prin temele abordate, problemele de drept ridicate și soluțiile avansate, prezenta colecție de articole constituie un suport documentar util în activitatea profesioniștilor din aria de practică ce cuprinde fenomenul infracțiunilor din lumea afacerilor.
Totodată, lucrarea reprezintă un instrument de bază pentru persoanele (întreprinzători, administratori, directori, consultanți financiari, contabili etc.) interesate de chestiunile penale aflate în legătură cu activitățile economice.
📕VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!