Analiza cererii de revizuire din perspectiva îndeplinirii condiţiilor de admisibilitate. Cerere de revizuire respinsă ca fiind inadmisibilă

25 nov. 2024
Vizualizari: 96
  • NCPC: art. 509
  • NCPC: art. 513 alin. (3)

Prin cererea înregistrată pe rolul Curții de Apel Suceava, secția I civilă, la data de 30 martie 2022, sub nr. x/2022, petentul A. a solicitat strămutarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. x/2021 al Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc la o altă instanță egală în grad.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2105 din 14 noiembrie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând cererea de revizuire, din perspectiva îndeplinirii condițiilor de admisibilitate, conform dispozițiilor art. 513 alin. (3) C. proc. civ., Înalta Curte constată următoarele:

Revizuirea reprezintă acea cale extraordinară de atac de retractare ce oferă posibilitatea desființării unor hotărâri judecătorești, constituind un remediu procesual important pentru înlăturarea acelor situații excepționale care au făcut ca o hotărâre să fie viciată chiar în substanța sa.

Cum retractarea unei hotărâri judecătorești produce efecte asupra stabilității raporturilor juridice civile, legea reglementează posibilitatea exercitării acestei căi de atac numai în cazuri strict determinate.

De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 509 C. proc. civ., calea de atac a revizuirii poate fi exercitată numai împotriva unei hotărâri rămase definitive în instanța de apel sau prin neapelare, precum și a unei hotărâri date de o instanță de recurs atunci când evocă fondul. Din interpretarea textului rezultă că numai hotărârile instanței de recurs prin care se evocă fondul cauzei pot fi atacate cu revizuire, deoarece calea de atac extraordinară a revizuirii este un mecanism de îndreptare a unor greșeli de fapt, în scopul restabilirii adevărului în cauză, ce țin de specificul căii de atac.

Cererea de revizuire, ce formează obiectul dosarului de față, fără a cuprinde vreunul din motivele prevăzute de art. 509 alin. (1) pct. 1-11 C. proc. civ., este îndreptată împotriva unei hotărâri care s-a respins recursul ca inadmisibil, motivat de faptul că legea nu permite exercitarea acestei căi de atac împotriva unei hotărâri prin care a fost respinsă cererea de strămutare, aceasta fiind definitivă.

Or, din dispozițiile art. 509 alin. (1) C. proc. civ. rezultă că pentru hotărârile judecătorești, legiuitorul a impus o condiție specială, în sensul că aceste hotărâri pot forma obiect al unei cereri de revizuire numai dacă au fost pronunțate asupra fondului sau dacă prin ele se evocă fondul cauzei.

Hotărârea care evocă fondul cauzei este acea hotărâre care este rezultatul unei analize de fond făcute de instanțele de control judiciar, care, statuând în drept în mod diferit față de modalitatea în care au făcut-o primele instanțe, reapreciază probele administrate de instanțele inferioare, reține o altă situație de fapt și pronunță o soluție diferită de cele anterior date în aceeași cauză.

În categoria acestor hotărâri nu intră hotărârea prin care s-a respins recursul pe motiv că este inadmisibil, întrucât instanța nu evocă fondul, ci soluționează cauza în baza unei excepții procesuale, aceea a inadmisibilității, care prin ipoteză nu presupune analizarea fondului sau evocarea acestuia.

Este adevărat că în speța de față hotărârea a cărei revizuire se cere este o hotărâre dată în recurs, însă aceasta nu îndeplinește cerințele legale în raport cu care să poată fi supusă revizuirii, întrucât în cuprinsul ei nu a fost analizat și nici evocat fondul.

Pe de altă parte, în speța pendinte, pe lângă faptul că revizuentul nu invocă vreun temei de drept, cererea de revizuire nu dezvoltă niciun motiv încadrabil între cele strict prevăzute de art. 509 alin. (1) pct. 1-11 C. proc. civ. care permit exercițiul acestei căi de atac, ci reiterează doar aspecte legate de fondul raportului juridic dezlegat de Tribunalul Suceava. Or, acest aspect atrage de asemenea inadmisibilitatea cererii de revizuire.

Ca atare, față de aceste considerente, Înalta Curte va respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul A..

Sursa informației: www.scj.ro.

Analiza cererii de revizuire din perspectiva îndeplinirii condițiilor de admisibilitate. Cerere de revizuire respinsă ca fiind inadmisibilă was last modified: noiembrie 24th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.