4.636 views
Actul modificat | Actul modificator | Sumar |
Legea nr. 171/2010 (M. Of. nr. 513 din 23 iulie 2010) |
O.U.G. nr. 51/2016 (M. Of. nr. 726 din 20 septembrie 2016) |
– modifică: art. 1 alin. (1); art. 1 alin. (2), lit. b); art. 2, lit. c); Titlul capitolului II; art. 3; art. 4, lit. b); art. 5; partea introductivă a art. 6 și lit. a); art. 7 alin. (1), lit. f); art. 8; art. 12 lit. e); art. 13; art. 14; art. 15 lit. c) – introduce: art. 5^1; art. 6, lit. e) și f); art. 7 alin. (3); art. 9 lit. f); art. 12 lit. f)-h); art. 15 lit. d)-f); art. 15 alin. (2) și (3) |
În M. Of. nr. 726 din 20 septembrie 2016, a fost publicată O.U.G. nr. 51/2016 pentru modificarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În continuare, vom prezenta prima parte a modificărilor aduse Legii nr. 171/2010 prin O.U.G. nr. 51/2016.
Art. 1 alin. (1) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 1 alin. (1) prevedea faptul că:
(1) Constituie contravenţie silvică fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată prin prezenta lege.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (1) dispune următoarele:
„Art. 1
(1) Constituie contravenţie silvică fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată prin prezenta lege, pentru încălcarea obligaţiilor stabilite prin actele normative din domeniul silvic”.
Art. 1 alin. (2), lit. b) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 1 alin. (2), lit. b) prevedea faptul că sancţiunile aplicabile pentru săvârşirea contravenţiilor silvice sunt:
(…)
b) sancţiunea contravenţională complementară – reţinerea sau confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea contravenţiei silvice şi/sau retragerea autorizaţiei/atestatului, după caz.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (2), lit. b) dispune următoarele:
„b) sancţiunea contravenţională complementară – reţinerea sau confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea contravenţiei silvice şi/sau retragerea autorizaţiei/atestatului/acordului, după caz”.
Art. 2, lit. c) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 2, lit. c) prevedea faptul că în înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
(…)
c)ocol silvic nominalizat – ocolul silvic care deţine suprafaţa forestieră majoritară în cadrul unei localităţi şi care are obligaţia de a asigura, pe bază de contract, serviciile silvice/administrarea la cererea proprietarilor din localitatea respectivă, conform arondării teritoriale aprobate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură;
(…)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 2, lit. c) dispune următoarele:
„c) ocolul silvic nominalizat – ocolul silvic care administrează şi/sau asigură serviciile silvice în proximitatea unei suprafeţe de fond forestier proprietate publică sau proprietate privată a unei unităţi administrativ-teritoriale sau proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice şi care are obligaţia să asigure, pe bază de contract, administrarea/serviciile silvice, la solicitarea scrisă a proprietarului, cu condiţia existenţei documentelor care atestă dreptul de proprietate asupra acestei suprafeţe şi a limitelor de proprietate marcate fizic sau existente în format Stereo 70. În cazurile în care solicitantul încheierii unui astfel de contract este moştenitor al proprietarului, acesta va dovedi calitatea de moştenitor printr-un certificat de moştenitor sau va face dovada deţinerii proprietăţii prin act emis de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află proprietatea”.
Titlul capitolului II din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, Titlul capitolului II era „Administrarea pădurilor”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, Titlul capitolului II este:
„Asigurarea administrării fondului forestier sau a serviciilor silvice”.
Art. 3 din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 3 prevedea faptul că sunt constituite contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei până la 1.000 lei următoarele fapte:
a) neasigurarea cu continuitate a administrării sau serviciilor silvice de către proprietarii de pădure prin ocoale silvice autorizate;
b) nedelimitarea de către proprietari a terenurilor forestiere pe care le deţin în conformitate cu actele de proprietate şi/sau neîntreţinerea în stare corespunzătoare a semnelor de hotar ale proprietăţii;
c) nedepunerea pentru înregistrare, de către ocolul silvic contractant, în termen de 30 de zile de la data autentificării, la structura teritorială competentă a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură a contractului de administrare/servicii silvice încheiat cu proprietarii de păduri sau a actelor modificatoare;
d) neînştiinţarea în scris, în termen de 5 zile de la data încetării contractului de administrare/servicii silvice, de către ocolul silvic care a asigurat administrarea/serviciile silvice a structurii teritoriale competente a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură cu privire la încetarea derulării contractului; în cazul repetării faptei, se suspendă pe o perioadă de 3 luni autorizaţia de practică a personalului silvic care îndeplineşte funcţia de şef al ocolului silvic respectiv.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 3 dispune următoarele:
„Art. 3
(1) Constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 2.000 lei încheierea contractelor de administrare/servicii silvice cu alte persoane decât cele care au calitatea de proprietari/moştenitori legali ai suprafeţelor de fond forestier sau cu împuterniciţii legali ai acestora sau cu moştenitorii care îşi dovedesc dreptul de proprietate prin actul prevăzut la art. 2 lit. c). Sancţiunea se aplică persoanelor care au semnat contractul.
(2) Contractele de administrare/servicii silvice încheiate cu alte persoane decât cele care au calitatea de proprietari/moştenitori legali ai terenurilor forestiere sau împuterniciţii legali ai acestora sunt nule de drept.
(3) Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 5.000 lei următoarele fapte:
a) neasigurarea administrării sau serviciilor silvice de către proprietarii de fond forestier, moştenitorii legali sau testamentari, ori împuterniciţii legali ai acestora, prin ocoale silvice autorizate, pe bază de contract;
b) nematerializarea şi nedelimitarea în teren de către proprietari a limitelor terenurilor forestiere pe care le deţin, în conformitate cu actele de proprietate, cu ţăruşi, borne, vopsea, şi/sau neîntreţinerea/nemenţinerea în stare corespunzătoare/vizibile a semnelor de hotar ale proprietăţii, respectiv mutarea semnelor amenajistice şi/sau de hotar;
c) nedepunerea pentru înregistrare, de către ocolul silvic contractant, în termen de 30 de zile de la data semnării şi înregistrării, la structura teritorială competentă a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură a contractului de administrare/servicii silvice încheiat cu proprietarii de păduri sau a actelor modificatoare. Sancţiunea se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens conform fişei postului sau, în lipsa fişei postului, se aplică şefului ocolului silvic;
d) neînştiinţarea cu cel puţin 15 zile înainte de data încetării contractului de administrare/servicii silvice, de către ocolul silvic care a asigurat administrarea/serviciile silvice, a structurii teritoriale competente a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, respectiv a proprietarilor de fond forestier, moştenitorii legali sau testamentari, ori împuterniciţii legali ai acestora, cu privire la încetarea valabilităţii contractului. Sancţiunea se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens conform fişei postului sau, în lipsa fişei postului, se aplică şefului ocolului silvic;
e) netransmiterea înştiinţării de către proprietar în scris, în termen de 30 de zile de la data înstrăinării proprietăţii forestiere către structura de specialitate competentă teritorial a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”.
Art. 4, lit. b) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 4, lit. b) prevedea faptul că neîndeplinirea de către ocolul silvic nominalizat, la cererea proprietarului, a obligaţiilor ce îi revin cu privire la asigurarea serviciului public cu specific silvic pentru pădurile situate în localităţile aflate în raza administrativă a acestuia. Sancţiunea se aplică şefului ocolului silvic. Fapta nu constituie contravenţie în situaţia în care limitele proprietăţii forestiere nu sunt materializate în teren din vina proprietarului solicitant.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 4, lit. b) dispune următoarele:
„b) neîndeplinirea de către ocolul silvic nominalizat a obligaţiei de a asigura, pe bază de contract, la solicitarea scrisă a proprietarului/moştenitorului legal, administrarea/serviciile silvice, pentru fondul forestier pentru care se face solicitarea. Încheierea contractului este condiţionată în mod expres de existenţa documentelor de proprietate, precum şi de existenţa limitelor de proprietate materializate în teren sau în coordonate Stereo 70. Fapta nu constituie contravenţie în situaţia în care limitele proprietăţii forestiere nu sunt materializate în teren din vina proprietarului solicitant”.
Art. 5 din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 5 prevedea faptul că sunt constituite contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 5.000 lei următoarele fapte:
a) nerespectarea normelor tehnice de amenajare a pădurilor la culegerea datelor din teren, care determină modificarea măsurilor de gospodărire a pădurilor;
b) depăşirea posibilităţii stabilite de amenajamentele silvice în alte condiţii decât cele prevăzute de lege; sancţiunea se aplică şefului ocolului silvic.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 5 dispune următoarele:
„Art. 5
(1) Constituie contravenţie silvică depăşirea posibilităţii de produse principale, inclusiv ca urmare a recoltării produselor accidentale I sau depăşirea volumului decenal din lucrări de conservare, stabilit de amenajamentul silvic, după efectuarea precomptărilor şi fără existenţa unei aprobări legale în acest sens, şi se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 5.000 lei până la 8.000 lei depăşirea volumului cu un procent situat între 1% – 5% din posibilitate;
b) cu amendă de la 8.000 lei până la 12.000 lei depăşirea volumului cu un procent situat între 5,1% şi 10% din posibilitate;
c) cu amendă de la 12.000 lei până la 20.000 lei depăşirea volumului cu un procent situat între 10,1% şi 25% din posibilitate;
d) cu amendă de la 20.000 lei până la 30.000 lei depăşirea volumului cu un procent de peste 25% din posibilitatea legală.
(2) Sancţiunea prevăzută la alin. (1) se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens, conform fişei postului sau, în lipsa fişei postului, se aplică şefului ocolului silvic.
(3) Constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei neprecomptarea de către ocoalele silvice care asigură administrarea sau serviciile silvice, din posibilitatea de produse principale, a volumului produselor accidentale I, a căror recoltare este avizată/aprobată în condiţiile legii, precum şi a volumului rezultat în urma tăierilor ilegale în anul precedent; sancţiunea se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens conform fişei postului sau, în lipsa fişei postului, se aplică şefului ocolului silvic.
(4) Personalul silvic care a autorizat spre exploatare masă lemnoasă în condiţiile alin. (1), după efectuarea precomptărilor, pe lângă plata amenzii, are obligaţia achitării unei sume egale cu suma rezultată ca produs dintre volumul cu care s-a depăşit posibilitatea decenală de produse principale, inclusiv ca urmare a recoltării produselor accidentale I, şi/sau volumul decenal din lucrări de conservare şi preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, în vigoare la data producerii faptei. Suma se depune în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.
(5) Constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei până la 8.000 lei aprobarea actului de punere în valoare sau autorizarea spre exploatare a produselor accidentale I, în situaţiile în care reglementările specifice stabilesc obligativitatea aprobării modificării prevederilor amenajamentului silvic şi pentru care nu există această aprobare. Sancţiunea se aplică persoanelor care au aprobat sau au autorizat spre exploatare produse accidentale I.
(6) Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei până la 7.000 lei următoarele fapte:
a) nerespectarea normelor tehnice de amenajare a pădurilor la culegerea datelor din teren, care determină modificarea măsurilor de gospodărire a pădurilor. Sancţiunea se aplică persoanei juridice atestate pentru lucrări de amenajare a pădurilor;
b) depăşirea posibilităţii anuale de produse principale, inclusiv ca urmare a recoltării produselor accidentale I şi/sau a volumului anual din lucrări de conservare, multiplicată cu numărul de ani de aplicare a amenajamentului silvic, în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 59 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare. Sancţiunea se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens conform fişei postului sau, în lipsa fişei postului, se aplică şefului ocolului silvic;
c) elaborarea unui amenajament silvic înainte de expirarea perioadei de valabilitate a celui existent cu încălcarea normelor tehnice elaborate conform prevederilor art. 20 alin. (4) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare. Sancţiunea se aplică şefului ocolului silvic şi fiecărei persoane semnatare a procesului-verbal al şedinţei de preavizare a temei de proiectare – conferinţa I de amenajare şi al şedinţei de preavizare a soluţiilor tehnice – conferinţa a II-a de amenajare.
(7) Nu se sancţionează ca depăşire de posibilitate anuală volumul de masă lemnoasă recoltat în condiţii legale, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) volumul rezultă prin aplicarea tratamentelor la nivel de arboret şi se încadrează în cel mult 10% din posibilitatea anuală;
b) ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice emite autorizaţia de exploatare numai după verificarea actului de punere în valoare de către garda forestieră competentă teritorial.
(8) Personalul silvic care a autorizat spre exploatare masă lemnoasă în condiţiile alin. 6 lit. b), după efectuarea precomptărilor, pe lângă plata amenzii, are obligaţia achitării unei sume egale cu suma rezultată ca produs dintre volumul cu care s-a depăşit posibilitatea anuală de produse principale, inclusiv ca urmare a recoltării produselor accidentale I, şi/sau volumul anual din lucrări de conservare şi preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, în vigoare la data producerii faptei. Suma se depune în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică”.
Art. 5^1 din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Noua reglementare
După art. 5, se introduce un nou articol, art. 5^1.
Potrivit noii reglementări, art. 5^1 dispune următoarele:
„Art. 5^1
Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei până la 30.000 lei următoarele fapte:
a) aprobarea sau autorizarea spre exploatare de către şeful ocolului silvic a actelor de punere în valoare de produse accidentale în care o parte din arbori sau toţi arborii care fac obiectul actului de punere în valoare nu îndeplinesc condiţia de a fi încadraţi în categoria de produse accidentale, conform legii;
b) aprobarea sau autorizarea spre exploatare a actelor de punere în valoare de produse accidentale, altele decât cele rezultate din defrişările legal aprobate sau cele aferente instalaţiilor de scos-apropiat, fără notificarea structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi fără avizul acesteia. Avizul se emite în maximum 15 zile lucrătoare de la data înregistrării notificării, numai pentru acele acte de punere în valoare care au fost verificate pe teren, în baza notei de constatare realizate în urma verificărilor, cel puţin în ceea ce priveşte amplasamentul şi natura produsului, comparativ cu informaţiile înscrise în actul de punere în valoare prin care se propune avizarea;
c) punerea în valoare, ca produse de igienă sau produse accidentale, a arborilor care nu sunt afectaţi de factori abiotici sau biotici. Sancţiunea se aplică persoanelor care au pus în valoare astfel de produse lemnoase”.
Partea introductivă a art. 6 și lit. a) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, partea introductivă a art. 6 și lit. a) prevedeau faptul că:
Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei până la 1.000 lei următoarele fapte:
a) necompletarea, anual, până la data de 31 ianuarie a anului următor anului pentru care se face raportarea, a tuturor evidenţelor prevăzute în amenajamentul silvic; sancţiunea se aplică şefului ocolului silvic;
(…)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, partea introductivă a art. 6 și lit. a) dispune următoarele:
„Art. 6
Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 2.000 lei următoarele fapte:
a) necompletarea, anual, până la data de 31 martie a anului următor anului pentru care se face raportarea, a tuturor evidenţelor prevăzute în amenajamentul silvic. Sancţiunea se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens conform fişei postului sau, în lipsa acesteia, se aplică şefului ocolului silvic”.
Art. 6, lit. e) și f) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Noua reglementare
La art. 6, după lit. d), se introduc două noi litere, lit. e) şi f).
Potrivit noii reglementări, art. 6, lit. e) și f) dispun următoarele:
„e) neprecomptarea de către ocoalele silvice care asigură administrarea sau serviciile silvice, din posibilitatea de produse principale, a volumului produselor accidentale I, a căror recoltare este avizată/aprobată în condiţiile legii, precum şi a volumului rezultat în urma tăierilor ilegale în anul precedent. Sancţiunea se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens conform fişei postului sau, în lipsa fişei postului, se aplică şefului ocolului silvic;
f) neelaborarea de către proprietar/deţinător, în condiţiile legii, a unui amenajament silvic pentru fondul forestier aflat în proprietate/deţinere”.
Art. 7 alin. (1), lit. f) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 7 alin. (1), lit. f) prevedea faptul că sunt constituite contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei următoarele fapte:
(…)
f) neîmpădurirea în termenul prevăzut de lege a suprafeţelor de pădure afectate de incendii.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 7 alin. (1), lit. f) dispune următoarele:
„f) neîmpădurirea de către ocolul silvic care asigură administrarea/serviciile silvice, în termenul prevăzut de art. 30 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare, a suprafeţelor de pădure afectate de incendii, în limita fondului de conservare şi regenerare a pădurilor, constituit conform legii”.
Art. 7 alin. (3) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Noua reglementare
La art. 7, după alin. (2), se introduce un nou alineat, alin. (3).
Potrivit noii reglementări, art. 7 alin. (3) dispune următoarele:
„(3) În cazul neredării terenurilor forestiere la termenul prevăzut în actul de aprobare, pe lângă achitarea amenzii, beneficiarul ocupării temporare a terenurilor din fondul forestier naţional are obligaţia achitării, cu titlul de despăgubiri pentru lipsa de folosinţă, a unei sume egale cu dublul chiriei calculate conform metodologiei specifice, până la data reprimirii terenurilor în fondul forestier naţional ori a obţinerii unei noi aprobări, în situaţia în care legea prevede o astfel de posibilitate; despăgubirea are următoarele destinaţii:
a) 50% din sumă se achită în Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică;
b) 50% din sumă se achită administratorului în cazul terenurilor proprietate publică a statului şi se repartizează similar chiriei achitate pentru ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional sau se achită proprietarului pentru fondul forestier, altul decât cel proprietate publică a statului”.
Art. 8 din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 8 prevedea faptul că:
(1) Constituie contravenţii silvice următoarele fapte:
a) tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori, puieţi sau lăstari, dacă valoarea prejudiciului adus pădurii, stabilită conform legii, este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute la art. 108 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Se exceptează seminţişul utilizabil vătămat în limitele admise prin normele tehnice în vigoare în parchetele autorizate la exploatare;
b) sustragerea ori însuşirea fără drept a materialului lemnos, a puieţilor ori lăstarilor din fondul forestier naţional, dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.
(2) Faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de până la preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei;
b) cu amendă de la 800 lei la 2.000 lei dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de la 1 până la de 3 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei;
c) cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de la 3 până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 8 dispune următoarele:
„Art. 8
(1) Constituie contravenţii silvice următoarele fapte:
a) tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori, puieţi, pomi de Crăciun ori lăstari din fondul forestier naţional sau tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori de pe terenurile cu vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, dacă valoarea prejudiciului, stabilită potrivit legii, este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Se exceptează seminţişul utilizabil vătămat în parchetele autorizate la exploatare în limitele de suprafaţă admise, prevăzute în instrucţiunile privind termenele, modalităţile şi perioadele de colectare, scoatere şi transport al materialului lemnos;
b) furtul ori însuşirea arborilor tăiaţi cu drept sau fără drept, a puieţilor, pomilor de Crăciun ori a lăstarilor din fondul forestier naţional sau a pomilor de Crăciun din culturi specializate sau furtul ori însuşirea arborilor tăiaţi cu drept sau fără drept de pe terenurile cu vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, dacă valoarea prejudiciului, stabilită conform legii, este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.
(2) Faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei dacă valoarea prejudiciului, stabilită potrivit legii, este cel mult egală cu preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;
b) cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei dacă valoarea prejudiciului, stabilită potrivit legii, este de la 1 până la de 3 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;
c) cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei dacă valoarea prejudiciului, stabilită potrivit legii, este de la 3 până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;
d) cu amendă de la 8.000 lei la 12.000 lei în cazul constatării săvârşirii de către operatorii economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră a faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a).
(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) se produc în păduri încadrate în tipul I funcţional – TI sancţiunile prevăzute la alin. (2) se triplează.
(4) Autorizarea spre exploatare a partizilor amplasate în arborete încadrate în tipul I funcţional – TI fără aprobări legale sau în arborete care îndeplinesc condiţiile de a fi încadrate ca păduri virgine sau cvasivirgine conform prevederilor în vigoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei”.
Art. 9 lit. f) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Noua reglementare
La art. 9, după lit. e), se introduce o nouă literă, lit. f).
Potrivit noii reglementări, art. 9 lit. f) dispune următoarele:
„f) accesul persoanelor în fondul forestier naţional cu autovehicule nedestinate transportului masei lemnoase, fără acordul scris al proprietarului sau administratorului”.
Art. 12 lit. e) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 12 lit. e) prevedea faptul că:
Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei până la 800 lei următoarele fapte:
(…)
e) trecerea animalelor domestice neînsoţite prin păduri.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 12 lit. e)dispune următoarele:
e) trecerea animalelor domestice neînsoţite prin fondul forestier, fără aprobare legală”.
Art. 12 lit. f)-h) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Noua reglementare
La art. 12, după lit. e), se introduc trei noi litere, lit. f) – h).
Potrivit noii reglementări, art. 12 lit. f)-h) dispune următoarele:
„f) aruncarea sau depozitarea în fondul forestier naţional a reziduurilor menajere, industriale, petroliere sau rezultate din prelucrarea lemnului, a substanţelor chimice, a apei sărate şi a altor substanţe;
g) neluarea de către proprietarii sau deţinătorii de obiective legal amplasate în fondul forestier sau limitrof acestuia a măsurilor privind salubrizarea şi igienizarea pădurilor limitrofe obiectivelor;
h) înfiinţarea sau funcţionarea de centre sau puncte de colectare permanente sau volante de achiziţie a ciupercilor şi fructelor de pădure, precum şi a celorlalte produse nelemnoase specifice fondului forestier, fără avizul ocolului silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice”.
Art. 13 din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 13 prevedea faptul că:
Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei următoarele fapte:
a) neexecutarea de către proprietar sau de către ocolul silvic care administrează fondul forestier respectiv a lucrărilor de împădurire în terenurile goale destinate împăduririi şi/sau în cele intrate cu acte legale în fondul forestier în perioada de aplicare a amenajamentului;
b) neconstituirea şi/sau nealimentarea de către administratorul fondului forestier sau de către proprietarii de păduri a fondului de conservare şi regenerare a pădurilor în condiţiile legii;
c) nerespectarea compoziţiilor de regenerare prevăzute în amenajamente sau în studiile de specialitate aprobate.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 13 dispune următoarele:
„Art. 13
(1) Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei următoarele fapte:
a) neexecutarea de către ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice pentru fondul forestier respectiv, după caz, a lucrărilor de regenerare artificială şi de completare a regenerărilor naturale, în termen de cel mult două sezoane de la tăierea unică, definitivă, după tăierile ilegale pe suprafeţe compacte, inclusiv a tăierilor accidentale pe suprafeţe compacte de minimum 0,5 hectare fără derogări de la prevederile amenajamentului silvic, sau a terenurilor oferite în compensarea terenurilor scoase definitiv din fondul forestier naţional, în limita fondului de conservare şi regenerare a pădurilor, constituit conform legii. În situaţia existenţei unui contract de servicii silvice pentru fondul forestier al unui proprietar, fondul de conservare şi regenerare a pădurilor se constituie la nivelul ocolului silvic;
b) neexecutarea de către ocolul silvic care administrează fondul forestier respectiv, după caz, a lucrărilor de împădurire în terenurile destinate împăduririi şi/sau în cele intrate cu acte legale în fondul forestier în perioada de aplicare a amenajamentului, în limita fondului de conservare şi regenerare a pădurilor, constituit conform legii;
c) nerespectarea compoziţiilor de regenerare prevăzute în amenajamentele silvice sau în studiile de specialitate aprobate;
d) neachitarea anticipată predării-primirii terenului pentru care a fost aprobată scoaterea definitivă/ocuparea temporară din fondul forestier naţional a obligaţiilor băneşti prevăzute de Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare. În cazul predării de către ocolul silvic către beneficiarul scoaterii definitive sau în cazul ocupării temporare din fondul forestier a suprafeţei aprobate, fără ca beneficiarul să achite anticipat toate obligaţiile băneşti prevăzute de legislaţia în vigoare, şeful ocolului silvic are obligaţia să achite aceste obligaţii băneşti. Achitarea obligaţiilor băneşti este direct executorie, fără alte formalităţi prealabile, depunerea sumelor făcându-se în conturile prevăzute de legislaţia în vigoare;
e) nepredarea de către beneficiar şi/sau nepreluarea de către proprietar şi/sau ocolul silvic, după caz, a terenurilor oferite în compensarea terenurilor pentru care a fost emisă aprobarea de scoatere definitivă din fondul forestier naţional şi, respectiv, a terenurilor care fac obiectul compensării. Sancţiunea se aplică şefului ocolului silvic sau beneficiarului scoaterii definitive, după caz;
f) neconstituirea şi/sau nealimentarea de către administratorul fondului forestier sau de către proprietarii de fond forestier a fondului de conservare şi regenerare a pădurilor în condiţiile legii. Sancţiunea se aplică şefului ocolului silvic care asigură administrarea sau proprietarului, în situaţia în care acesta are încheiat contract de servicii silvice.
(2) Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 3.000 lei nerespectarea obligaţiilor privind înscrierea în amenajamentele silvice sau neconducerea unei evidenţe la nivel de ocol silvic a suprafeţelor preluate în compensare în situaţia în care au fost aprobate scoateri definitive fără a exista amenajament silvic în vigoare şi asigurarea administrării sau serviciilor silvice în cazul terenurilor oferite în compensarea terenurilor care au făcut obiectul aprobării de scoatere definitivă, în termen de 30 de zile de la data predării-primirii terenului pentru care s-a aprobat scoaterea definitivă din fondul forestier. Sancţiunea se aplică personalului silvic cu atribuţii în acest sens conform fişei postului sau, în lipsa fişei postului, se aplică şefului ocolului silvic”.
Art. 14 din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 14 prevedea faptul că:
Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 3.000 lei următoarele fapte:
a) verificarea, aprobarea, modificarea sau casarea unui act de punere în valoare cu încălcarea normelor tehnice specifice şi/sau a prevederilor legale, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni;
b) efectuarea serviciului public de punere în valoare a masei lemnoase la proprietarii de păduri care nu au încheiat contracte de prestări servicii silvice/administrare în condiţiile legii ori ale căror astfel de contracte au fost suspendate sau au încetat fără asigurarea continuităţii;
c) punerea în valoare a masei lemnoase cu încălcarea normelor tehnice specifice în vigoare;
d) punerea în valoare şi extragerea exemplarelor de cireş cu încălcarea reglementărilor specifice în vigoare, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute la art. 108 din Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 14 dispune următoarele:
„Art. 14
(1) Constituie contravenţii silvice, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei până la 8.000 lei şi cu suspendarea pentru o perioadă de maximum 15 zile a activităţii în parchetul respectiv a operatorului economic atestat pentru lucrări de exploatare forestieră următoarele fapte:
a) verificarea, aprobarea, modificarea sau casarea unui act de punere în valoare cu încălcarea normelor tehnice silvice şi/sau a prevederilor legale;
b) efectuarea serviciului public de punere în valoare a masei lemnoase de către ocoale silvice la proprietarii de fond forestier şi/sau vegetaţie forestieră din afara fondului forestier care nu au încheiat contracte de prestări servicii silvice/administrare/prestaţie silvică în condiţiile legii ori ale căror astfel de contracte au fost suspendate sau au încetat fără asigurarea continuităţii;
c) punerea în valoare a masei lemnoase cu încălcarea normelor tehnice specifice în vigoare;
d) aplicarea indescifrabilă, ilizibilă sau necorespunzătoare a dispozitivelor speciale de marcat;
e) aprobarea şi/sau autorizarea spre exploatare a actelor de punere în valoare a masei lemnoase fără amenajament silvic în vigoare, pentru suprafeţele de fond forestier pentru care legea obligă la existenţa unui amenajament silvic. Amenajamentul silvic în vigoare este amenajamentul silvic aprobat sau aflat în procedură de elaborare care îndeplineşte condiţiile prevăzute la pct. 2 din anexa la Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare.
(2) În termen de 72 de ore de la data întocmirii procesului-verbal de contravenţie pentru faptele prevăzute la alin. (1), agentul constatator are obligaţia să înştiinţeze structura teritorială de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, competentă teritorial, pentru realizarea unui control finalizat printr-un raport, prin care se stabilesc măsuri ce urmează a fi luate”.
Art. 15 lit. c) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 15 lit. c) prevedea faptul că refuzul/tergiversarea de către deţinător, astfel cum este definit la pct. 11 din anexa la Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare, de a permite personalului silvic împuternicit pentru control accesul şi/sau exercitarea controlului în condiţiile legii. În cazul în care făptuitorul este personal silvic, acestuia i se suspendă pe 3 luni autorizaţia de practică, iar dacă fapta se săvârşeşte în mod repetat, autorizaţia de practică se anulează de către emitent, la sesizarea agentului constatator.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 15 lit. c) dispune următoarele:
„c) refuzul/tergiversarea de către deţinător, aşa cum acesta este definit la pct. 14 din anexa la Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, de a permite personalului silvic împuternicit pentru control accesul şi/sau exercitarea controlului în condiţiile legii”.
Art. 15 lit. d)-f) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Noua reglementare
La art. 15, după lit. c), se introduc trei noi litere, lit. d) – f).
Potrivit noii reglementări, art. 15 lit. d)-f) dispune următoarele:
„d) vânzarea prin licitaţie sau negociere a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică fără asigurarea volumului de masă lemnoasă pentru consumul propriu al unităţilor de interes local finanţate, integral sau parţial, de la bugetul de stat sau bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat, al persoanelor fizice, precum şi a necesarului pentru consumul propriu al administratorului fondului forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale respective;
e) neasigurarea transparenţei comercializării masei lemnoase în condiţiile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică;
f) exploatarea masei lemnoase de către operatori economici care nu deţin certificat de atestare pentru lucrări de exploatare forestieră valabil”.
Art. 15 alin. (2) și (3) din Legea nr. 171/2010 (modificată prin O.U.G. nr. 51/2016)
Noua reglementare
La art. 15, după alin. (1), se introduc două noi alineate, alin. (2) şi (3).
Potrivit noii reglementări, art. 15 alin. (2) și (3) dispune următoarele:
„(2) Constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei neîncadrarea în condiţiile prevăzute de art. 60 alin. (5) lit. c) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, sau s-a depăşit procentul prevăzut la art. 60 alin. (5) lit. f) din aceeaşi lege, de către un operator economic/grup de operatori economici. Operatorul economic/grupul de operatori economici nu poate participa la licitaţiile/negocierile organizate în anul de producţie următor anului pentru care s-a constatat că nu s-a încadrat în procentul prevăzut de art. 60 alin. (5) lit. c) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, sau s-a depăşit procentul prevăzut la art. 60 alin. (5) lit. f) din aceeaşi lege.
(3) Volumul de masă lemnoasă achiziţionat anual de către operatorul economic/grupul de operatori economici cu care se depăşeşte procentul prevăzut la art. 60 alin. (5) lit. c) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, sau s-a depăşit procentul prevăzut la art. 60 alin. (5) lit. f) din aceeaşi lege, se confiscă valoric, dacă nu există fizic”.