Algoritmul și consimțământul. Analiza acordului dat de utilizatori pentru folosirea platformelor sociale (Partea I)

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ultimele săptămâni au fost marcate de mari dispute în societatea românească, atât în mediul online, cât și în dezbaterile directe. Cu greu s-a putut găsi un loc unde să nu fie auzit partizanatul fiecărui cetățean vizavi de preferințele electorale. În fiecare ,,dispută electorală” se invoca manipularea din social media, în special cea efectuată prin intermediul unei anume aplicații.

Articolul prezent va fi structurat în mai multe părți, deoarece subiectul este unul vast, și își propune să analizeze algoritmul de funcționare al aplicațiilor din social media, începând cu TikTok, deoarece a fost cea mai vehiculată aplicație în această perioadă.

Un alt motiv pentru care vom analiza algoritmul și consimțământului pe care fiecare utilizator și l-a dat pentru folosirea aplicației, este legat și de sesizarea făcută către Comisia Europeană privind TikTok asupra presupusei ingerințe în alegerile din România.

Categoric, impactul TikTok asupra societății a fost unul puternic încă de la apariția în Europa, în 2018. Rapid a ajuns una dintre cele mai folosite aplicații și cea mai descărcată dintre acestea.

Algoritmul său este încă unul necunoscut, existând numeroase supoziții cu privire la modul de funcționare, însă nu există nimic oficial din partea TikTok.

Probabil, fiind marca lor înregistrată și nedorindu-și ca o altă aplicație să le copieze produsul, nu vom afla direct de la ei modul de funcționare a acestui algoritm, atât de adictiv pentru utilizatorii ei.

Algoritmul TikTok

Categoric, niciunul dintre noi nu este străin de timpul pierdut uneori pe una dintre aplicațiile disponibile din social media, dar, cu siguranță, cu toții am realizat că TikTok este cu mult diferită de competitorii săi. Algoritmul său de funcționare este responsabil pentru timpul semnificativ folosit de utilizatorii săi în cadrul aplicației.

Ca orice vânzător/prestator de servicii, scopul general este să facă pe cei care o folosesc să petreacă cât mai mult în mediul creat și să revină cât mai repede, la fel ca un supermarket care își diversifică produsele, crează promoții și aranjează cât mai atractiv produsele pe raft. Se pare că TikTok a reușit să translateze aceste principii în mediul online. Oare se pot impune măsuri legale pentru astfel de practici?

Propriu-zis, din momentul în care a fost creat un cont și începe utilizarea aplicației, algoritmul intră în rol și începe să studieze optica utilizatorului, iar, apoi, va livra conținut exclusiv pentru preferințele sale. Acest lucru funcționează perfect deoarece reușește să livreze exact ce conținut își dorește acesta și să îl captiveze într-un mod absolut senzațional, cum nicio altă aplicație nu reușește. Opinia generală este că succesul din spatele TikTok este algoritmul care se îmbunătățește constant.

Conform TikTok[1]: ,,Algoritmul său nu recomandă videoclipuri postate de persoanele pe care le cunoști sau de cele cu un număr mare de urmăritori. Alegerea videoclipurilor care sunt prezentate pe pagina TikTok „Pentru Tine” depinde de o interacțiune complexă a obiceiurilor și preferințelor utilizatorilor. Iată câțiva dintre factorii pe care algoritmul îi ia în considerare atunci când vă recomandă videoclipuri:

– Pe ce tip de conținut postează utilizatorii comentarii,

– Ce videoclipuri le plac utilizatorilor,

– Ce videoclipuri partajează utilizatorii,

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– Ce videoclipuri au spus utilizatorii că nu sunt interesați,

– Ce fel de conținut este ascuns sau raportat.

Algoritmul vizează impecabil toate micro-culturile și le furnizează conținutul de care se bucură. De exemplu, dacă un utilizator urmărește un videoclip educațional legat de fitness, va vedea videoclipuri similare care apar pe pagina ,,Pentru Tine”. TikTok nu vă recomandă doar videoclipuri care aparțin aceleiași categorii generale cu cele pe care le vizionați de obicei, ci și conținutul acelor videoclipuri se va potrivi cu preferințele dvs., pe care le găsiți literalmente, datorită algoritmului. Acest lucru face ca TikTok să fie o oportunitate profitabilă pentru mărci — dacă îl utilizați corect, algoritmul său va maximiza acoperirea mărcii dvs. și acest lucru va duce la un angajament sporit, mai mulți adepți (chiar și cei care nu se potrivesc cu structura publicului țintă), faima TikTok  și rate de conversie crescute”.

Utilizatorii se alătură TikTok, partajând câteva informații de bază pe măsură ce se înregistrează, cum ar fi vârsta și locația.

Când își deschid pentru prima dată noul lor cont TikTok, pagina ,,Pentru Tine” le va afișa unele dintre cele mai populare videoclipuri recente ale platformei, în special printre utilizatorii care se potrivesc profilului lor demografic.

Pe măsură ce utilizatorul defilează prin fluxul de videoclipuri, este posibil să-i placă un anumit clip, să urmărească un creator sau chiar să acceseze profilul acelui TikTok-er pentru a viziona mai mult conținutul său. Fiecare dintre aceste acțiuni minuscule are o anumită greutate în algoritm și semnalează cât de mult i-a plăcut utilizatorului conținutul.

Cu cât utilizatorul este mai activ pe TikTok, cu atât algoritmul TikTok învață mai multe informații despre ei și cu atât este mai capabil să prezică ceea ce vrea să vadă.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale algoritmului TikTok este accentul pus pe relevanța conținutului față de popularitatea creatorilor. Aceasta înseamnă că, chiar dacă ești nou în TikTok, conținutul tău poate obține în continuare o vizibilitate semnificativă dacă rezonează cu utilizatorii. Instrumentele cheie în acest proces de descoperire includ: hashtag-uri relevante, cuvinte cheie, expresii comune de căutare.

Pe internet se pot găsi numeroase companii care își oferă servicii de consultanță pentru a mări expunerea afacerii/produsului dorit de a fi promovat pe TikTok. Chiar platforma permite crearea unui cont de agent de publicitate, fiind promovate povești de succes, printre care sunt menționate rezultate absolut fabuloase și imediate.

Un astfel de exemplu[2] se regăsește în următoarea manieră: ,,Playrix – Un dezvoltator internațional de aplicații gratuite pentru jocuri pe telefonul mobil. În 3 zile, numărul de astfel de jucători a crescut cu 87%. ROAS a crescut cu 133%. Costurile achizițiilor din cadrul jocului au scăzut cu 27%.

Slate & Tell – O marcă unică de articole de bijuterii, care le permite clienților să-și personalizeze accesoriile. A ajuns la peste 4 milioane de utilizatori TikTok. ROAS a crescut de 2 ori. 1000 de produse adăugate în coș într-o singură sesiune’’- sursa TikTok.

Pe forumururi și site-urile experților în TikTok se vorbește de creșteri ,,meteorice”(dacă vă sună cunoscut termenul) urmare a folosirii corecte a algoritmului aplicației. Se pare că TikTok exploatează inteligența artificială cel mai bine comparativ cu celelalte aplicații din social media. Apreciem că IA este o mare descoperire pentru omenire, dar, ca orice lucru, el poate fi deturnat de la scopul inițial. Credem că ar trebui analizate cu mare atenție modul de folosire al ei și punerea sub un anumit control, atunci când vorbim de servicii publice, pentru a evita folosirea ei în scop negativ.

Alte câteva motive pentru care aplicația chinezească a devenit atât de utilizată și răspândită credem că rezidă în lipsa de ,,content moderation” în cadrul platformei, plasarea de produse fără marcaj specific și faptul că oricine poate obține recunoaștere publică semnificativă într-un timp foarte scurt.

Vom dezvolta fiecare dintre motivele enunțate mai sus.

a) Content moderation – din momentul în care creatorul de content folosește opțiunea ,,live” sau ,,meci”, singura moderare de conținut este că nu îi mai este permis să fumeze în timp ce utilizează aplicația, ceea ce în urmă cu câteva luni era acceptat.

Clar, softul TikTok folosește inteligența artificială și identifică în timp real creatorii de conținut care apelează la acest viciu în timp ce sunt angajați în diversele activități pe aplicație. Nerespectarea acestui lucru duce la închiderea sesiunii pentru utilizatorul care fumează, de aceea există numeroase situații în care este redată doar jumătate din expresia facială sau autorul de conținut se retrage din obiectivul camerei în momentul în care fumează, reușind aparent să eludeze această restricție, până nu demult permisă. Putem concluziona, deci, că dacă s-a reușit implementarea acestui lucru, s-ar putea face și o moderare de conținut, în momentul în care se folosesc injurii, se plasează produse sau se face propagandă de orice natură, fie prin folosirea IA sau a IA împreună cu ajutor uman, pentru a stopa aceste fenomene pe cea mai descărcată aplicație.

Oarecum, lipsa de moderare a conținutului TikTok din acest moment aduce aminte de anii de început ai YouTube, unde se putea găsi, la acea vreme, absolut orice fel de video, fiecare fiind liber să încarce ceea ce dorește, probabil acest lucru și atrage la TikTok. Între timp, YouTube a devenit un exemplu, apreciem, pentru celelalte platforme, conținutul este foarte bine verificat, iar, dacă se întâmplă să omită ceva, revin prompt și dau jos imediat ceea ce nu corespunde cu standardul acceptat de platformă. Din acest punct de vedere, și mai ales în lumina ultimelor știri legate de TikTok, asistăm, probabil, la ultimele luni ale acestui tărâm nereglementat.

Spre exemplu, cei de Fortnite, celebrul joc video, i-au angajat pe cei de la Tech Mahindra pentru a le asigura partea de moderare pe chat-ul jocului și pe forumurile dedicate acestora, ei chiar deschizând un hub în București și angajând oameni vorbitori de alte limbi pentru a presta acest serviciu pentru cei de la Fortnite.

Momentan, TikTok are sediul european în Dublin, Irlanda, având numeroase locuri de muncă pentru vorbitorii de limbi străine circulate în toată Uniunea Europeană. Pentru limba română câteva astfel de locuri de muncă sunt: SMB Scaled Business Sales Specialist-Romanian speaking, SMB Account Manager-Romanian speaking , Risk Investigation Specialist-Romanian speaking și B2b Marketing Lead – în cerințele de angajare fiind cerută cunoașterea limbii române. Aceste oferte de angajare au fost postate în ultimii 3-4 ani și doar Risk Investigation Specialist-Romanian speaking are parțial responsabilități pe partea de moderare de conținut, deci clar acest lucru nu a fost unul din scopurile urmărite de organizație până acum.

Apreciem imperios că acest lucru se va schimba în perioada imediat următoare, probabil vor fi create locuri de muncă pentru fiecare țară a Uniunii și se va beneficia de inteligența artificială pentru a identifica derapajele de la ghidul platformei, iar responsabilul va confirma sau infirma cele sesizate.

b) Plasarea de produse – categoric toți influencerii o fac, contra unor recompense financiare semnificative, ceea ce implică, în mod necesar, că dacă regulile se vor schimba pentru TikTok, acest lucru va schimba și pentru aceștia nivelul veniturilor. Reclamele pe TikTok sunt permise și platforma abundă de ele, însă, apreciem, că nu de aici provin cele mai consistente venituri ale deținătorilor platformei, deoarece utilizatorul poate trece de la un video la altul fără a fi obligat să vadă reclama, spre deosebire de modul de lucru al platformei YouTube, unde utilizatorul poate vedea ceea ce dorește doar după vizionarea unui calup de publicitate de 5-20 secunde.

Accesul la reclame este o facultate, întrucât utilizatorii nu accesează platforma TikTok să vadă clasicele reclame, astfel cum se regăsesc pe posturile TV sau pe YouTube, unde aceasta este o condiție pentru a nu avea obligația de plată a unei sume lunare în schimbul unui cont premium. Pe TikTok, se poate trece direct către următorul video. Deci, în cazul YouTube există utilizatori care închid aplicația, deoarece în momentul în care este folosită mai mult, cam la fiecare 5 minute, se recepționează rația de publicitate. Așadar, iarăși un avantaj pentru TikTok și utilizatorii săi.

Din punct de vedere sociologic, este axiomatic că oamenii preferă să-l vadă pe artistul lor preferat, influencerul sau creatorul de conținut devenit cunoscut foarte rapid folosind produsele cărora aceștia le fac publicitate. Problematic devine atunci când vedetele decid să facă campanie, lobby, pentru o anumită organizație, iar acest lucru se face cu eludarea legilor în vigoare. Avem în vedere, prin această referință, și campania politică făcută după expirarea perioadei de campanie, fără un marcaj corespunzător și categoric toți cei din sfera politică din România au beneficiat de acest lucru.

Nu puține au fost cazurile când aceste vedete au promovat criptomonede sau servicii care apoi s-au dovedit a fi falimentare. Unele persoane nu au fost circumspecte și au investit procente importante din patrimoniu, sub mirajul acestor influenceri care nu și-au marcat video-urile ca fiind reclame,  ajungând, ulterior, să piardă tot. În mod firesc, decurge întrebarea în ce măsură le poate fi atrasă răspunderea? Apare ca fiind o îmbogățire fără justă cauză, în privința celor care au promovat aceste produse, beneficiind doar de sumele obținute din reclame, în timp ce consumatorul neavizat asupra conținutului publicitar nesemnalizat corespunzător a suportat exclusiv pierderile.  Nu am identificat situații în care vedetele care au făcut astfel de reclame, ce s-au dovedit a fi falimentare, să facă o donație către acești oameni sau să le plătească un avocat pentru a-și recupera măcar parte din pierderea suferită. Cei care au fost chestionați asupra atitudinii pur mercantile s-au delimitat imediat și au spus că nu au nimic de comentat asupra acestui aspect.

Credem că se impune legiferarea răspunderii celui care face reclama contra cost și profită de pe urma exploatării lipsei de informare și diligență a unor utilizatori. Amintim că în România nu există o lege a presei, singura lege fiind Legea nr. 3 din 28 martie 1974 (*republicată*)-Legea presei din Republica Socialistă România – emisă de MAREA ADUNARE NAŢIONALA și publicată în BULETINUL OFICIAL nr. 3 din 19 ianuarie 1978. Rezultă, așadar, că presa din România are nevoie de o lege în concordanță cu situațiile factuale actuale, după care să se ghideze, să ofere garanții, protecție, dar și răspundere.

Parlamentul României ar trebui să adopte de urgență și să transpună în legislația românească, Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) și Actul legislativ privind piața digitală (DMA), care, împreună, formează un set unic de norme care se aplică în întreaga Uniune Europeană.  Acestea au două obiective principale:

1. Crearea unui spațiu digital mai sigur, în care drepturile fundamentale ale tuturor utilizatorilor de servicii digitale să fie protejate

2. Stabilirea unor condiții de concurență echitabile pentru a stimula inovarea, creșterea economică și competitivitatea, atât pe piața unică europeană, cât și la nivel mondial[3].

O știre de interes deosebit vizavi de TikTok a venit vineri, 6 decembrie 2024, când Curtea Federală de Apel din Washington, Statele din Statele Unite ale Americii, a menținut o lege atacată de către TikTok ca fiind neconstituțională.

Judecătorii au apreciat că legea este conformă Primului Amendament al Constituției Statelor Unite și nu încalcă garanția celui de-al cincilea amendament de protecție egală a legilor.

Hotărârea înseamnă că platforma este cu un pas mai aproape de a se confrunta cu o interdicție din SUA – cu excepția cazului în care poate convinge compania-mamă chineză ByteDance să vândă și să găsească un cumpărător – începând cu 19 ianuarie 2025. După termenul limită, magazinele de aplicații și serviciile de internet din SUA ar putea să se confrunte cu amenzi mari pentru găzduirea TikTok, dacă nu este vândut. (În conformitate cu legislația, Biden poate emite o prelungire unică a termenului limită).

Președintele Joe Biden a semnat, în luna aprilie 2024, un proiect de lege care cere ca platforma să fie vândută unui nou proprietar care nu este chinez sau să fie interzisă în Statele Unite, după ani de îngrijorare pe Capitol Hill că ByteDance prezintă un risc pentru securitatea națională. În special parlamentarii s-au îngrijorat că ByteDance ar putea partaja datele utilizatorilor cu guvernul chinez pentru supraveghere sau că guvernul chinez ar putea forța compania să folosească algoritmul TikTok pentru a răspândi propagandă. Avocații guvernului  din SUA au susținut că algoritmul TikTok este controlat de compania mamă din China și ar putea fi folosit pentru a influența utilizatorii americani.

În hotărârea lor, completul de trei judecători de la Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul Districtual al Columbiei a recunoscut că utilizatorii americani ai TikTok „creează și văd tot felul de libere exprimări și se conectează între ei și cu lumea”.

Cu toate acestea, aceștia au scris: „în parte tocmai din cauza extinderii platformei, Congresul și mai mulți președinți au stabilit că retragerea acesteia de sub controlul (Republicii Populare Chineze) este esențială pentru a ne proteja securitatea națională”.

TikTok are parte și de susținere în Statele Unite ale Americii, Patrick Toomey, director adjunct al Proiectului de Securitate Națională al ACLU, a declarat că „hotărârea creează un precedent viciat și periculos”.

„Interzicerea TikTok încalcă în mod flagrant drepturile Primului Amendament ale milioanelor de americani care folosesc această aplicație pentru a se exprima și a comunica cu oameni din întreaga lume”, a spus Toomey. „Guvernul nu poate închide o întreagă platformă de comunicații decât dacă prezintă un prejudiciu extrem de grav, iminent și nu există nicio dovadă în acest sens aici.”

De asemenea, președintele ales al SUA, Donald Trump a afirmat într-un videoclip în luna iunie 2024 că el nu va interzice niciodată TikTok.

Momentan, în Europa aplicațiile funcționează sub egida Digital Service Act, GDPR și directive ale Comisiei Europene. În partea a II-a a acestui studiu vom analiza consimțământul oferit de către utilizatorii TikTok în momentul în care se alătură platformei și care sunt consecințele exprimării acestui consimțământ.

Amintesc că Guvernul României a transpus Directiva Uniunii Europene (2019/770) privind aspectele la contractele de furnizare a conținutului digital și de servicii digitale prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 141/2021, publicată Monitorul Oficial nr. 1248 din data de 30.12.2021, care a intrat în vigoare în 9 ianuarie 2022.

Prin această directivă UE, transpusă prin O.U.G. nr. 141/2021, este recunoscută modalitatea de plată prin propriile date cu caracter personal din punct de vedere legal, consumatorii având aceleași drepturi ca și cei care achiziționează astfel de servicii contra unor sume de bani.

DSA ar putea să revizuiască directiva privind comerțul electronic, reprezentând o excepție din domeniul de aplicare al GDPR, întrucât nu aduce atingere a ceea ce implică directiva. Deci, chiar dacă cele două acte normative sunt în conflict, atunci se va aplica Directiva privind comerțul electronic. Acesta este motivul pentru care numeroși profesioniști în domeniul confidențialității urmăresc acest lucru. Prezintă interes sfera de aplicare a GDPR-ului, în contrapondere cu sfera de aplicare a Directivei privind comerțul electronic.

Conform art. 2 alin. (4) al Regulamentului (EU) 679/2016, GDPR-ul nu aduce atingere aplicării Directivei 2000/31/CE privind comerțul electronic, în special normelor privind răspunderea furnizorilor de servicii intermediari, prevăzute la articolele 12-15 din directiva menţionată.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C -18/18 – Eva Glawischnig-Piesczek v Facebook Ireland Limited[4] subliniază lipsa de interacțiune a prevederilor Directivei privind comerțul electronic cu Regulamentul (EU) 679/2016.

Prin urmare, într-o situație în care ar fi implicate prelucrări de date cu caracter personal iar platforma online are calitatea de operator de date, Regulamentul (EU) 679/2016 nu se aplică, deoarece este o chestiune de răspundere intermediară reglementată de articolul 15 din Directiva eCommerce[5].

Consimțământul

Manifestare de voință a unei persoane în vederea încheierii ori săvârșirii unui act juridic. Pentru a produce efecte, consimțământul trebuie să fie conștient şi liber, neviciat. Acord de voință între două sau mai multe persoane care încheie un act juridic. Prin consimțământ se înțelege exteriorizarea hotărârii de a încheia un act juridic civil.

Consimțământul este o condiţie de fond, esenţială, de validitate şi generală a actului juridic civil.

Ca regulă generală, părţile sunt libere să aleagă forma de exteriorizare a voinţei lor, afară de excepţiile expres prevăzute de lege, cum este cazul actelor juridice pentru care legea cere ca manifestarea de voinţă să îmbrace o formă specială.

Manifestarea de voinţă poate fi exteriorizată expres sau tacit.

Manifestarea de voinţă este expresă atunci când ea se exteriorizează prin modalităţi de natură să o facă în mod nemijlocit cunoscută cocontractantilor sau tertilor[6].

Consimţământul trebuie să fie serios, liber şi exprimat în cunoştinţă de cauză (adică să nu fie viciat).

Consimţământul este viciat când este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violenţă. De asemenea, consimţământul este viciat în caz de leziune (art. 1206).

În partea a II-a a articolului vom analiza și aborda acordul de consimțământul al TikTok comparativ cu legislația în vigoare în România cât și în Uniunea Europeană. Vom încerca să identificăm posibilitatea unei erori de consițământ, dar și al unui posibil dol prin folosirea aplicației, prin analiza comparativă cu GDPR, Digital Service Act și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 141/2021.

Vom analiza aceste aspecte și din perspectiva procesului dintre Eva Glawischnig‑Piesczek împotriva Facebook Ireland Limited, precum și a hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind această speță.

La 3 aprilie 2016, un utilizator al Facebook Service a distribuit, pe pagina sa personală, un articol din revista austriacă de informații online oe24.at, intitulat „Verzii în favoarea menținerii unui venit minim pentru refugiați”, ceea ce a avut ca efect generarea pe această pagină a unei „imagini în miniatură” a site‑ului de origine, cuprinzând titlul acestui articol, un scurt rezumat al acestuia, precum și o fotografie a doamnei Glawischnig‑Piesczek. Acest utilizator a mai publicat, în legătură cu acest articol, un comentariu redactat în termeni despre care instanța de trimitere a constatat că erau de natură să aducă atingere onoarei reclamantei din litigiul principal, să o denigreze și să o calomnieze. Această contribuție putea fi consultată de fiecare utilizator al Facebook Service.

Prin scrisoarea din 7 iulie 2016, doamna Glawischnig‑Piesczek a solicitat Facebook Ireland, printre altele, să șteargă acest comentariu.

Întrucât Facebook Ireland nu a retras comentariul în cauză, doamna Glawischnig‑Piescanzek a introdus o acțiune la Handelsgericht Wien (Tribunalul Comercial din Viena, Austria), care, printr‑o ordonanță privind măsurile provizorii din 7 decembrie 2016, a obligat Facebook Ireland să înceteze, imediat și până la închiderea definitivă a procedurii privind acțiunea în încetare, publicarea și/sau difuzarea de fotografii ale reclamantei din litigiul principal, în cazul în care mesajul de însoțire conține aceleași afirmații sau afirmații cu un conținut echivalent celui al comentariului menționat la punctul 12 din prezenta hotărâre. Am prezentat partea incipientă a procesului urmând ca în viitorul articolul să prezentăm decizia Curții în antiteza cu acordul de utilizare a TikTok și ce se întâmplă în acest moment pe aplicație[7].

Concluzie

Promovând libera exprimare, nu putem susține, de principiu, o acțiune de cenzură prin care să fie suprimate gândurile, emoțiile și frustrarea subiectelor de drept. Considerăm că este necesară o analiză serioasă și pertinentă, prin coroborarea instrumentelor juridice, sociologice și informatice, pentru a vedea dacă există o manipulare prin  intermediul platformelor sociale, care să producă un comportament derivat în rândurile utilizatorilor.

Bibliografie

1. https://getstarted.tiktok.com/ro-brand?lang=ro&attr_source=google&attr_medium=search-br-ad&attr_adgroup_id=128767069669&attr_term=marketing%2520tiktok&no_parent_redirect=1&gad_source=1&gbraid=0AAAAACeGRgR3Vrrs4wCPIM_66yN5BlIj-&gclid=EAIaIQobChMIwe7t3PyTigMVGDcGAB22qiIuEAAYASAAEgIMGfD_BwE&ab_version=experiment_2%23FormAnchor

2. https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/digital-services-act-package

3. https://gdpr-info.eu/

4. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=CELEX:32019L0770#:~:text=relevanță pentru SEE.)-,Directiva (UE) 2019/770 a Parlamentului European și a,Text cu relevanță pentru SEE.)&text=Procedure number:,2015/0287/COD


[1] https://www.tiktok.com/legal/page/eea/privacy-policy/en.


[2] https://www.tiktok.com/legal/page/eea/privacy-policy/en.


[3] https://digital-strategy.ec.europa.eu/ro/policies/digital-services-act-package.


[4] https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=218621&pageIndex=0&doclang=RO&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=320875.


[5] https://decalex.ro/blog/digital-services-act-un-boost-pentru-startup-urile-tehnologice-europene.


[6] https://legeaz.net/dictionar-juridic/consimtamant.


[7] https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=218621&pageIndex=0&doclang=RO&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=320875