Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
610 views
Prin încheierea din 7 august 2020, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020, în temeiul art. 104 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 302/2004, s-a dispus menţinerea măsurii arestării preventive, în vederea predării, a persoanei solicitate A., pe o perioadă de 5 zile, începând cu data de 16.08.2020, până la 20.08.2020, inclusiv.
Pentru a se pronunţa astfel, instanţa de fond a reţinut că, Biroul Naţional Sirene, a înaintat Curţii de Apel Constanţa, cererea de prelungire a măsurii arestării faţă de numitul A., persoană faţă de care s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare emis, la data de 29.06.2020, de către Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalului Judiciar din Chateauroux (Franţa), arestarea pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 17.07.2020, până la 15.08.2020, inclusiv, precum şi predarea acesteia.
În susţinerea cererii, s-a arătat că autorităţile judiciare franceze au informat cu privire la imposibilitatea realizării misiunii de preluare a persoanei solicitate până la data de 15.08.2020 (când expiră perioada arestării dispuse de Curtea de Apel Constanţa) şi au solicitat prelungirea termenului de predare până la data de 18.08.2020.
Analizând cererea formulată, instanţa de fond a constatat că prin sentinţa penală nr. 88/P din17.07.2020, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, definitivă prin Decizia penală nr. 443 din 30.07.2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia penală, în baza art. 109 alin. (1) din Legea nr. 302/2004 republicată, a fost admisă sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 29.06.2020 de către Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalului Judiciar din Chateauroux (Franţa), privind persoana solicitată A..
S-a dispus arestarea persoanei solicitate pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 17.07.2020, până la 15.08.2020, inclusiv, şi predarea acesteia, în stare de arest, în vederea efectuării urmăririi penale şi judecării de către autorităţile franceze cu privire la infracţiunile ce fac obiectul mandatului european de arestare.
A fost respinsă cererea de amânare a predării formulată de persoana solicitată şi s-a constatat că aceasta a fost reţinută, la data de 16.07.2020, în vederea predării în baza mandatului european de arestare.
La data de 04 august 2020, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Sirene a adus la cunoştinţa Curţii de Apel Constanţa, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie că autorităţile franceze nu pot prelua persoana solicitată până la data de 15.08.2020, ci, ulterior la 18.08.2020, solicitând, în consecinţă, prelungirea măsurii arestării în vederea predării până la data respectivă.
Procedând la verificare măsurii arestării în vederea predării, judecătorul de la Curtea de apel a constatat că se impune menţinerea acesteia pentru o perioadă de 5 de zile, având în vedere că, până la acest moment, din motive obiective, nu s-a putut proceda la predarea efectivă a persoanei solicitate, autorităţile franceze stabilind ca dată de predare, data de 18.08.2020.
În acest sens, s-a avut în vedere că singura măsura care poate fi luată în vederea predării persoanei solicitate pentru care s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare este arestarea, şi nu o măsură alternativă, întrucât predarea persoanei solicitate presupune trecerea acesteia din custodia autorităţilor române în cea a autorităţilor din statul emitent şi, prin urmare, nu poate avea loc decât în stare de arest.
Având în vedere că autorităţile franceze au propus ca nou termen pentru predare, data de 18.08.2020 (la numai 3 zile de la expirarea măsurii arestării luate pentru 30 de zile), precum şi restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, Curtea de apel, având în vedere că nu s-a reţinut vreo lipsă de diligenţă în efectuarea procedurii de predare, a considerat că durata privării de libertate nu devine excesivă prin menţinerea acesteia, în continuare, pentru 5 zile (cu lăsarea unei marje de 2 zile autorităţilor pentru cazul în care predarea nu poate avea loc nici la 18.08.2020).
S-a apreciat, totodată, că respingerea solicitării de menţinere a măsurii arestării după data de 15.08.2020, pentru a face posibilă predarea efectivă a persoanei solicitate la data de 18.08.2020, ar fi de natură să aducă atingere obiectivului de accelerare şi de simplificare a cooperării judiciare urmărit de Decizia-cadru, obligând statul membru emitent să emită un al doilea mandat european de arestare pentru a permite desfăşurarea unei noi proceduri de predare, şi ar crea posibilitatea arestării din nou a persoanei solicitate, pentru încă 180 de zile, soluţie care nu ar fi nici în interesul acesteia din urmă.
Împotriva acestei încheieri a formulat contestaţie persoana solicitată A..
Examinând contestaţia formulată, Înalta Curte constată următoarele:
În speţă, în ceea ce priveşte persoana solicitată A., prin Sentinţa penală nr. 88/P din data de 17.07.2020 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, s-a dispus admiterea cererii de executare a mandatului european de arestare emis la data de 29.06.2020 de către autorităţile judiciare din Franţa – Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalului Judiciar din Chateauroux, s-a dispus predarea persoanei solicitate către autorităţile judiciare franceze cu respectarea regulii specialităţii şi a fost menţinută măsura arestării, în vederea predării.
Totodată, se constată că, urmare a consimţământului său, contestatorul-persoană solicitată a fost deja predat autorităţilor judiciare din Franţa, aşa cum reiese din conţinutul înscrisurilor transmise la dosar de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa – Centrul de reţinere şi arestare preventivă, aflate la dosar la filele x.
Astfel, în acord cu concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi cu susţinerile apărătorului desemnat din oficiu al contestatorului-persoană solicitată, Înalta Curte constată că prezenta contestaţie a rămas fără obiect, persoana solicitată fiind deja predată autorităţilor franceze la momentul soluţionării prezentei contestaţii.
Faţă de aceste considerente, în baza art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., Înalta Curte va respinge contestaţia declarată de persoana solicitată A. împotriva încheierii penale din 7 august 2020, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020.
Sursa informației: www.scj.ro.