266 views
Începând cu data de 1 februarie 2016 devin vacante posturile de director al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători şi, respectiv, al Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, a anunțat CSM.
Prin Ordinul inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare nr. 1 din 5 ianuarie 2016 s-a declanşat procedura de concurs, prevăzută de art. 16 alin. (2) şi următoarele din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Judiciare, pentru ocuparea posturilor de conducere anterior menţionate.
Art. 16 al respectivului regulament stabilește: „(1) În cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători funcţionează inspectorii judiciari care au fost selectaţi dintre judecători, prin concurs.
(2) Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători este condusă de un director, numit prin ordin al inspectorului-şef, pentru un mandat de 3 ani, dintre inspectorii judiciari din cadrul direcţiei cu o vechime de minimum 2 ani în funcţia de inspector judiciar.
(3) Numirea în funcţia de director se face ca urmare a promovării concursului organizat de Inspecţia Judiciară.
(4) Funcţia de conducere vacantă se publică pe pagina de internet a Inspecţiei Judiciare.
(5) Candidaturile pentru ocuparea funcţiei de şef de direcţie se depun la registratura Inspecţiei Judiciare, în termen de 15 zile de la data publicării, însoţite de curriculum vitae, înscrisuri care dovedesc îndeplinirea condiţiilor stabilite la alin. (2), un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, precum şi de orice alte documente considerate relevante de către candidat.
(6) În termen de 5 zile de la expirarea termenului pentru depunerea candidaturii, comisia de examinare din cadrul Inspecţiei Judiciare întocmeşte un referat privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (2) şi (5), care se ataşează la dosarul candidatului.
(7) Comisia de examinare este formată din inspectorul-şef, inspectorul-şef adjunct şi un membru ales de Adunarea generală a inspectorilor judiciari, din cadrul direcţiei de inspecţie judiciară pentru care se organizează concursul.
(8) În comisia de examinare nu poate fi ales inspectorul judiciar care declară, în prealabil, că înţelege să participe la concursul pentru funcţia de director.
(9) Candidaţii, pentru care se constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (2) şi (5), susţin în faţa comisiei de examinare un interviu, care constă în prezentarea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.
(10) Fiecare membru al comisiei de examinare notează prezentarea proiectului pe baza următoarelor criterii:
a) capacitatea de organizare, capacitatea de decizie, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa şicapacitatea de adaptare rapidă;
b) îndeplinirea atribuţiilor prevăzute delege şi regulamente şi respectarea principiului repartizării aleatorii;
c) comportamentul şi comunicarea în interiorul instituţiei şi transparenţa actului de conducere;
d) folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, gestionarea informaţiilor, organizarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi repartizarea sarcinilor către inspectorii judiciari.
(11) Nota obţinută este media aritmetică a notelor acordate de fiecare dintre membrii comisiei de examinare şi este definitivă.
(12) Candidatul care a obţinut nota cea mai mare este numit în funcţia de director al Direcţiei de inspecţie Judiciară pentru judecători, prin ordin al inspectorului-şef.
(13) Numirea candidatului declarat admis la interviu se face pe o durată de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii în condiţiile prevăzute la alin. (3)–(12).
(14) Directorul de direcţie poate fi revocat din funcţie prin ordin al inspectorului-şef, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale”.
Sursa informației este CSM (www.csm1909.ro).