Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011– modificări (Legea nr. 255/2022)

Actul modificat

Actul modificator Sumar
Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011

(M. Of. nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modif. și compl. ult.)

Legea nr. 255/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011

(M. Of. nr. 744 din 25 iulie 2022)

– modifică: art. 116 alin. (3); art. 214 alin. (1); art. 306 alin. (2).

introduce: art. 207 alin. (2) lit. d); art. 213 alin. (11^1).

În M. Of. nr. 744 din 25 iulie 2022 s-a publicat Legea nr. 255/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011

Vă prezentăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivului act normativ.

Art. 116 alin. (3)

Vechea reglementare

(3) Instituţiile de învăţământ superior româneşti pot organiza, în România sau în alte state, programe de studii comune cu instituţii de învăţământ superior din străinătate, recunoscute ca atare de statul de origine. În cazul în care aceste programe se organizează în străinătate, trebuie să respecte reglementările legale în vigoare atât în România, cât şi în statele respective”.

Noua reglementare

La articolul 116, alin. (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Instituţiile de învăţământ superior româneşti pot organiza, în România sau în alte state, programe de studii comune cu instituţii de învăţământ superior din străinătate, recunoscute ca atare de statul de origine, sau programe de studii proprii, în cadrul unor extensii, în străinătate. În cazul în care aceste programe se organizează în străinătate, trebuie să respecte reglementările legale în vigoare atât în România, cât şi în statele respective”.

 

Art. 207 alin. (2) lit. d)

Noua reglementare

La articolul 207 alin. (2), după lit. c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:

„d) directorul de extensie, la nivelul extensiei universitare”.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 213 alin. (11^1)

Noua reglementare

La articolul 213, după alin. (11) se introduce un nou alineat, alin. (11^1), cu următorul cuprins:

„(11^1) Directorul extensiei universitare asigură managementul extensiei urmărind calitatea şi eficienţa în activităţile derulate în cadrul acesteia, precum şi dezvoltarea ei adecvată nevoilor comunităţii locale şi strategiei universităţii conform Regulamentului propriu de organizare şi funcţionare”.

 

Art. 214 alin. (1)

Vechea reglementare

(1) Funcţiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie nu se cumulează”.

Noua reglementare

La articolul 214, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) Funcţiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie, de director de extensie nu se cumulează”.

 

Art. 306 alin. (2)

Vechea reglementare

(2) Structura şi componenţa comisiei de etică universitară este propusă de consiliul de administraţie, avizată de senatul universitar şi aprobată de rector. Membrii comisiei sunt persoane cu prestigiu profesional şi autoritate morală. Nu pot fi membri ai comisiei de etică universitară persoanele care ocupă vreuna dintre funcţiile: rector, prorector, decan, prodecan, director administrativ, director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie”.

Noua reglementare

La articolul 306, alin. (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Structura şi componenţa comisiei de etică universitară sunt propuse de consiliul de administraţie, avizate de senatul universitar şi aprobate de rector. Membrii comisiei sunt persoane cu prestigiu profesional şi autoritate morală. Nu pot fi membri ai comisiei de etică universitară persoanele care ocupă vreuna dintre funcţiile: rector, prorector, decan, prodecan, director administrativ, director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie, director de extensie”.