Constituirea Comitetului interministerial pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale (Decizia nr. 269/2022)

Actul publicat în Monitorul Oficial Preambul Sumar
Decizia prim-ministrului nr. 269/2022 privind constituirea Comitetului interministerial pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale

(M. Of. nr. 345 din 7 aprilie 2022)

În temeiul:  

– art. 29 şi al art. 34 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii se constituie Comitetul interministerial pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale, organism consultativ fără personalitate juridică.

În M. Of. nr. 345 din 7 aprilie 2022 s-a publicat Decizia prim-ministrului nr. 269/2022 privind constituirea Comitetului interministerial pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale

Redăm, în cele ce urmează, conținutul Deciziei.

Art. 1

(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii se constituie Comitetul interministerial pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale, denumit în continuare Comitetul, organism consultativ fără personalitate juridică.

(2) Coordonarea Comitetului este asigurată de către un consilier de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, desemnat prin ordin al şefului Cancelariei Prim-Ministrului.

(3) Secretariatul Comitetului este asigurat de către cabinetul consilierului de stat coordonator.

(4) Componenţa Comitetului este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.

(5) Ministerele sunt reprezentate în cadrul Comitetului la nivel de secretar de stat, precum şi de către experţi tehnici, iar celelalte autorităţi publice de către conducătorii sau înlocuitorii de drept ai acestora, precum şi de către experţi tehnici.

Art. 2

(1) Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii pentru conformarea şi armonizarea deciziilor necesare implementării eficiente a sancţiunilor internaţionale, instituite prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate în baza capitolului VII din Carta ONU, precum şi a măsurilor restrictive autonome ale Uniunii Europene, stabilite prin actele juridice adoptate în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune.

(2) În vederea îndeplinirii obiectivului prevăzut la alin. (1), Comitetul îndeplineşte următoarele atribuţii:

a) asigură implicarea tuturor entităţilor cu atribuţii în ceea ce priveşte punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale;

b) propune adoptarea unor reglementări specifice şi/sau modificarea cadrului legislativ aplicabil, ca măsuri necesare pentru punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale;

c) analizează şi identifică soluţii pentru gestionarea implementării sancţiunilor internaţionale, astfel încât să existe un impact cât mai redus asupra economiei naţionale.

Art. 3

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(1) Comitetul se reuneşte în şedinţe de lucru săptămânal şi ori de câte ori este nevoie, în format fizic sau online.

(2) La şedinţele Comitetului participă, în calitate de invitaţi permanenţi, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României şi Autorităţii de Supraveghere Financiară. În funcţie de problematica abordată, la şedinţele de lucru pot participa reprezentanţi ai altor autorităţi şi organisme cu atribuţii în domeniul de interes.

(3) Coordonatorul Comitetului înaintează prim-ministrului informări lunare sau ori de câte ori este necesar în legătură cu stadiul de implementare a sancţiunilor şi impactul acestora asupra economiei naţionale.

ANEXĂ: COMPONENŢA Comitetului interministerial pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale

1. Ministerul Afacerilor Externe

2. Ministerul Afacerilor Interne

3. Ministerul Finanţelor

4. Ministerul Economiei

5. Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

6. Ministerul Energiei

7. Ministerul Apărării Naţionale

8. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

9. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

10. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

11. Autoritatea Vamală Română