210 views
Conform informațiilor publicate pe pagina oficială (www.onpcsb.ro), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare.
Redăm, în continuare, integral, prevederile Proiectului:
Art. I – Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 1, ultima teză a alineatului (3) și alineatul (12) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(3) (…) Oficiul coordonează răspunsul naţional la riscurile evaluate, în cooperare cu autorităţile şi instituţiile prevăzute la alin. (1) şi informează, în acest sens, Comisia Europeană, Autoritatea Bancară Europeană şi statele membre”.
(…)
(12) Oficiul transmite Comisiei Europene, Autorităţii Bancare Europene și statelor membre evaluarea de risc menționată la alin. (3)”.
2. La art. 24 alin. (8) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Autorităţile de supraveghere române informează autorităţile similare din celelalte state membre, precum şi Autoritatea Bancară Europeană cu privire la cazurile în care dreptul ţării terţe nu permite punerea în aplicare a politicilor şi procedurilor cerute de prevederile alin. (7), sens în care pot fi întreprinse acţiuni coordonate în vederea identificării unei soluţii. Pentru identificarea ţărilor terţe care nu permit punerea în aplicare a politicilor şi procedurilor cerute de alin. (7), autorităţile de supraveghere naţionale ţin seama de eventualele constrângeri juridice care ar putea împiedica buna funcţionare a acestor politici şi proceduri, inclusiv dispoziţiile de confidenţialitate, de protecţia datelor, precum şi alte constrângeri ce limitează schimbul de informaţii care pot fi relevante în acest scop”.
3. La articolul 26, alineatul (11) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(11) Lista autorităţilor şi organismelor prevăzute la alin. (1), inclusiv datele de contact ale acestora, precum şi orice modificări privind aceste informaţii, care vor servi drept punct de contact pentru autorităţile similare din celelalte state membre şi, după caz, pentru Autoritatea Bancară Europeană, se comunică de către Oficiu Comisiei Europene”.
4. La articolul 48, preambulul se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 48 – Autoritățile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) transmit, după caz, Autorității Bancare Europene, Autorității europene pentru asigurări și pensii ocupaționale, Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe:”.
Art. II. Prezenta lege intră în vigoare la data de 30 iunie 2021.
De asemenea, propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise la adresa de e-mail: onpcsb@onpcsb.ro, în termen de 10 zile.
Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, la expunerea de motive și la anunțul postării proiectului, vă rugăm să accesați sursa informației.