Surprize electorale de Sfântul Nicolae

Pentru o seară, România a uitat de pandemie şi a urmărit rezultatele unui scrutin electoral cu o participare modestă. Surprizele nu au întârziat să apară.

După centralizarea proceselor-verbale, din 75% dintre secţiile de votare, PSD ocupă prima poziţie în preferinţele electoratului.

„PSD a obţinut la Senat 30,01% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică la nivel naţional şi la Camera Deputaţilor 29,50%, în timp ce PNL a obţinut la Senat – 25,07%, iar la Camera Deputaţilor – 24,64%, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central, după centralizarea proceselor verbale din 75,10% secţii de votare. Pe locul al treilea se situează Alianţa USR PLUS, care a obţinut 15,10% la Senat şi 14,76% la Camera Deputaţilor”, se arată în anunţul oficial al Biroului Electoral Central, de la  ora 13:00, notează Agerpres.

Marile surprize vin abia acum: „Partidul pentru Unirea Românilor (AUR) are 8,67% voturi la Senat şi 8,29% la Camera Deputaţilor, iar UDMR a obţinut 7,34% la Senat şi 7,22% la Camera Deputaţilor”, notează Agerpres.

Dacă PMP poate să atingă pragul electoral, cu ajutorul voturilor din diaspora, Pro România are o misiune aproape imposibilă.

„Totodată, PMP a obţinut 4,76% din voturi la Senat şi 4,70% la Camera Deputaţilor, iar Pro România are 4,22% la Senat şi 4,24% la Camera Deputaţilor. PER a fost votat de 1,22% din alegători pentru Senat şi 1,07% la Camera Deputaţilor, PPU-SL – 1,16% la Senat şi 1,00% la Camera Deputaţilor, iar PRM a obţinut 0,61% la Senat şi 0,54% la Camera Deputaţilor”, mai notează Agerpres.

Principalele agenţii de presă internaţionale au analizat, luni, rezultatele în urma alegerilor legislative desfăşurate duminică în România. Reuters menţionează că este de aşteptat ca liderul PNL, Ludovic Orban, premierul în exerciţiu, să fie mandatat de către Preşedintele Klaus Iohannis pentru a forma un Guvern de coaliţie.

„Un guvern condus de Ludovic Orban ar fi salutat la Bruxelles, nemulţumit de anii de eforturi ale guvernelor de stânga succesive din România de a suprima independenţa tribunalelor, o acuzaţie pe care ele au respins-o”, notează agenţia de presă britanică, scrie Evenimentul Zilei.

„Potrivit AFP, social-democraţii (PSD) au creat surpriza plasându-se pe prima poziţie, conform rezultatelor după numărarea a 90% din voturi, însă liberalii, aflaţi la putere, sunt totuşi favoriţi pentru a forma viitorul guvern. «Înlăturate de la putere la finalul lui 2019 pe fondul contestării masive în stradă şi al criticilor dinspre Bruxelles vizând -atingerile aduse statului de drept – PSD a obţinut în jur de 30% din voturi, potrivit rezultatelor publicate luni de autoritatea electorală. PNL, al premierului pro-european Ludovic Orban, contează totuşi pe rămânerea la putere, deşi nu a obţinut decât 25,5% din sufragii, urmând să se alieze cu reformiştii Alianţa USR PLUS, creditată cu 15% din voturi», comentează France Presse”, scrie Evenimentul Zilei.

La Bucureşti, deşi nu se cunosc rezultatele finale, partidele fac calcule pentru un viitor Guvern.

„Preşedintele Klaus Iohannis îl va propune premier tot pe Ludovic Orban, în ciuda faptului că PNL a pierdut alegerile parlamentare, susţin surse politice pentru Adevărul. PSD va merge la Cotroceni cu Alexandru Rafila, însă social-democraţii nu pot strânge o majoritate, deşi au câştigat scrutinul. Noua majoritate va fi PNL-USR PLUS-PMP-UDMR, care va însuma peste 55% în legislativ”, comentează Adevărul.

News.ro enumeră ce condiţii pune USR Plus pentru intrarea la guvernare: „Votarea în Parlament a iniţiativei Fără penali în funcţii publice şi organizarea unui referendum pentru schimbarea Constituţiei, în primele trei luni de la încheierea pandemiei, eliminarea tuturor pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari, reducerea numărului de senatori şi deputaţi la 300, cât şi alegerea edililor în două tururi, înfiinţarea DNA al pădurilor şi zero taxe pe salariul minim se numără printre măsurile cu care USR-PLUS va intra în negocierile cu PNL, PMP şi UDMR, în vederea formării unei majorităţi care să poată duce la o coaliţie de guvernare. Alianţa mai propune «Să nu mori cu dreptatea în mână: Vindecarea justiţiei prin corectarea legilor sale, desfiinţarea Secţiei Speciale, repornirea activităţii DNA»”.

Evenimentul Zilei scrie despre o boală necunoscută, care a apărut în India, cea mai afectată ţară din lume de COVID-19.

„O boală încă neidentificată, care a debutat în statul Andhra Pradesh din sudul Indiei, a omorât cel puțin o persoană, iar alte 227 au fost spitalizate de urgență. Printre simptome se numără greață și pierderea cunoștinței”, notează Evenimentul Zilei.

„«Ministrul sănătății statului, Alla Kali Krishna Srinivas, a spus că toți pacienții au fost testați negativ la coronavirus. Oamenii care s-au îmbolnăvit, în special copiii, au început brusc să vomite după ce s-au plâns de arsuri la ochi. Unii dintre ei au leșinat sau au avut convulsii», a declarat un ziarist la spitalul guvernamental Eluru pentru ziarul Indian Express”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!