România, pe drumul schimbării şi reformei

Deschidem Revista din această seară cu depunerea jurământului de către Președintele ales, Nicuşor Dan, eveniment care a avut loc luni, în faţa membrilor Parlamentului României. Nicuşor Dan a devenit, oficial, Președintele al României.

„Nicușor Dan a depus astăzi jurământul în fața senatorilor și deputaților începând cu ora 12.oo.  Au fost invitaţi să participe membrii Guvernului şi ai CCR, foştii preşedinţi ai României, Familia Regală, reprezentanţi ai instituţiilor publice centrale, dar şi ai autorităţilor aflate sub control parlamentar, reprezentanţi ai cultelor religioase. Printre invitaţi se află şi europarlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor europene, dar şi şefi ai misiunilor diplomatice acreditaţi în România. Klaus Iohannis nu a participat la ceremonia oficială, spre deosebire de fostul președinte Traian Băsescu. Acesta și-a făcut apariția la eveniment, chiar dacă aseară nu era încă decis”, relatează Cotidianul.

„Parlamentarii SOS s-au întors cu spatele în momentul în care președintele CCR, Marian Enache, a citit decretul prin care Nicușor Dan a devenit după 1989 al 5-lea președinte al României. «Rusine CCR, ati participat la lovitura de stat» – au stricat parlamentarii Dianei Șoșoacă. Cei de la AUR și POT nu participă la ședința solemnă”, mai arată Cotidianul.

AUR şi-a motivat neparticiparea la investirea noului președinte printr-un comunicat de presă din care reținem un fragment.

„Refuzăm să fim parte a unui spectacol mincinos, organizat de un sistem disperat să-și conserve puterea. România are nevoie de eliberare, nu de noi lanțuri. AUR va iniția o dezbatere amplă în societate pentru nerecunoașterea acestor alegeri și atragem atenția unui pericol iminent de instaurare a unei dictaturi. Vedem cum actualul sistem pregătește eliminarea partidelor din opoziție și arestarea liderilor mișcării suveraniste. Parlamentarii AUR nu vor participa nici la învestirea Guvernului girat de Nicușor Dan. Vom lăsa băncile goale și îi vom lăsa pe toți cei de la PSD, PNL, USR, UDMR și sateliții lor să se înghesuie la ciolan. Această coaliție nu reflectă voința poporului, ci doar foamea de putere a unui sistem care își conservă privilegiile”, se arată în comunicatul AUR transmis presei, notează ŞtirileProTV.

Revenind la evenimentul de azi, în discursul său, președintele Nicuşor Dan a vorbit despre reformă şi schimbare.

„Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Societatea și-a demonstrat ei însăși că este vie și puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept, și vă invit să continuați să fiți implicați pentru a pune presiunea pozitivă pe instituțiile statului, pentru ca acesta să se reformeze. Pe termen scurt, avem problema deficitului. Statul cheltuiește prea mult față de ce își permite. Acesată chestiune poate pune în discuție stabilitatea socială. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară, care să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie. E în interesul național ca România să transmită mediului investițional un mesaj de deschidere și predictibilitate. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României. Sunt convins că românii vor evalua în consecință. Pe termen lung, avem nevoie de o reformă temeinică. Este nevoie să reducem birocrația și să digitalizăm, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială. În ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fioscallă, să reducem cheltuielile statului, să avem o guvernanță profesionistă la companiile de stat”, a arătat preşedintele Nicuşor Dan, relatează G4 Media.

O altă știre interesantă de azi este legată de cel mai important mesaj primit de România în ultimele luni. Nu de la UE sau de la SUA, cum ne-am aștepta, ci de la  președintele Chinei, Xi Jinping. Acesta l-a felicitat oficial pe Nicușor Dan pentru alegerea sa în funcția de președinte al României, punând accent pe relația istorică dintre cele două țări.

„În contextul actual al transformărilor globale rapide, liderul chinez a făcut apel la intensificarea dialogului și a colaborării dintre România și China, pentru a face față provocărilor comune și a valorifica oportunitățile momentului. Xi a declarat că dorește să colaboreze îndeaproape cu Nicușor Dan pentru a aduce relația dintre cele două țări la un nou nivel, în beneficiul cetățenilor ambelor națiuni”, relatează România liberă.

Cu relații excelente cu conducerile de la Budapesta şi Belgrad, China deschide noi colaborări economice cu aceste ţări şi se află într-o continuă ofensivă pe piaţa europeană. România este chemată şi ea să deschidă porțile capitalului chinez.

Şi tot România liberă găzduiește azi o analiză Deutsche Welle, potrivit căreia, fără sprijinul masiv al comunității maghiare din Transilvania și al moldovenilor cu dublă cetățenie moldo-română, Nicușor Dan nu ar fi reușit să câștige alegerile prezidențiale din România.

„Estimările arată că peste jumătate de milion de voturi din aceste grupuri au fost esențiale pentru diferența de circa 830.000 de voturi dintre Nicușor Dan și contracandidatul său, George Simion. Deși premierul ungar Viktor Orban a susținut explicit candidatul de extremă dreaptă George Simion, cunoscut pentru atitudini anti-maghiare, etnicii maghiari din România au ales să îl voteze pe Nicușor Dan”, scrie România liberă, citând Deutsche Welle.

„Rezultatele au fost spectaculoase în județele cu populație majoritar maghiară: în Harghita, de exemplu, 91% dintre alegători au susținut candidatul proeuropean. Și alegătorii moldoveni cu dublă cetățenie moldo-română au jucat un rol important, acordând aproximativ 135.000 de voturi lui Nicușor Dan, adică 88% din voturile exprimate în regiunea Moldova. Ideea de «România Mare» promovată de George Simion, care susține reunificarea Moldovei cu România, este respinsă de o mare parte a populației moldovenești, fapt reflectat și prin interdicția impusă lui Simion de a intra în Republica Moldova din 2014, mai notează publicația străină”, mai arată România liberă.

Nicușor Dan este așteptat la Cotroceni, acolo unde Ilie Bolojan a semnat deja decretele de eliberare din funcție a consilierilor săi.

Preşedintele Bolojan a semnat decretele pentru eliberarea din funcţii, la cerere, a treisprezece consilieri prezidenţiali sau consilieri de stat – patru, din 27 mai şi nouă din 30 iunie. Printre ei, Cristian Diaconescu, Ana Birchall, Bogdan Mazuru.(…) De asemenea, Ilie Bolojan a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Constantin Spînu, consilier al ministrului Apărării, începând cu 15 iunie, dată de la care acesta este pensionat”, scrie News.ro.

„Rusia a bombardat cu 367 de drone și rachete orașele ucrainene în cursul nopții de duminică spre luni, inclusiv capitala Kiev, ucigând cel puțin 12 oameni, în cel mai amplu atac aerian al războiului ruso-ucrainean de până acum”, scrie Libertatea, citând Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Statelor Unite, să ia atitudine față de atacurile Rusiei.

 „Tăcerea Americii, tăcerea altora din lume nu face decât să-l încurajeze pe Putin. Fiecare astfel de atac terorist rusesc este un motiv suficient pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei”, a scris Zelenski pe Telegram, mai arată Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În urma noilor atacuri rusești asupra Ucrainei, Donald Trump a afirmat că Vladimir Putin a „înnebunit complet”.

„Am avut întotdeauna relaţii foarte bune cu (preşedintele) rus Vladimir Putin, dar i s-a întâmplat ceva. A înnebunit complet!”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social, adăugând că: „Întotdeauna am spus că vrea toată Ucraina, nu doar o parte din ea, şi poate că se dovedeşte a fi adevărat, dar dacă o va face, asta va duce la căderea Rusiei!”, scrie Adevărul.

„Ucraina a suferit un atac în zorii zilei de duminică, un atac combinat cu 367 de proiectile, dintre care 69 de rachete şi 298 de drone, după alte atacuri masive în noaptea precedentă. Autorităţile ucrainene au raportat mai mulți morţi, mai notează Adevărul.

Spotmedia scrie despre ultima armă a Japoniei, „tunul electric”, care poate fi folosit pentru a doborî rachete hipersonice.

„La cea mai mare expoziție de apărare, deschisă în această săptămână în Japonia, vizitatorii au avut ocazia să vadă o machetă a unui «tun electric», despre care producătorii spun că va putea intercepta rachete hipersonice”, relatează AFP, citată de France 24, scrie Spotmedia.

„Tehnologia railgun nu utilizează praf de pușcă, ci energie electromagnetică, pentru a propulsa proiectilele de-a lungul unor șine la viteze extrem de mari. Teoretic, proiectilul va distruge ținta, fie ea o navă, dronă sau rachetă balistică, doar cu energia sa cinetică extrem de mare”, mai arată Spotmedia.

Seară liniştită!