[CUM A FOST] Conferința Națională de Insolvență, Constanța, 23-24 mai 2025 

Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI), Institutul Național al Magistraturii (INM), alături de filialele UNPIR – Constanța și București, cu sprijinul Grupului editorial Universul Juridic, au organizat în zilele de 23 și 24 mai 2025, în sala de conferințe a Hotelului Continental Forum din Constanța, o nouă ediție a Conferinței Naționale de Insolvență. 

Evenimentul s-a bucurat de acreditarea INPPI, care a decis acordarea a 10 puncte de pregătire profesională pentru participarea online și a 12 puncte de pregătire profesională pentru participarea fizică. 

Într-un context economic global și național marcat de o dinamică complexă și de vulnerabilități inerente, mecanismele de restructurare și insolvență joacă un rol fundamental în asigurarea unei funcționări sănătoase a mediului de afaceri. Nu sunt simple proceduri, ci instrumente esențiale pentru redresare și realocare eficientă a resurselor.

Ca atare, Conferința Națională de Insolvență de la Constanța a venit în întâmpinarea nevoii de a analiza în profunzime provocările actuale din acest domeniu specific. Totodată, evenimentul a explorat perspectivele și oportunitățile emergente, cum ar fi rolul crescând al restructurării preventive și necesitatea unei colaborări interdisciplinare. 

Manifestarea s-a concretizat într-un dialog profesional structurat, esențial pentru evoluția și perfecționarea practicii în restructurare și insolvență, beneficiind de expertiza liderilor din domeniu și de oportunități valoroase de networking. 

Au participat circa 170 de persoane prezente fizic și tot atâtea care au urmărit online, de la distanță, lucrările conferinței din cele două zile de desfășurare, pe durata a circa 7 ore.  

În prima zi, vineri, 23 mai 2025, evenimentul a fost deschis de dna av. Simona-Maria MILOȘ, președinte INPPI, care a salutat cu căldură asistența fizică și remote, argumentând organizarea conferinței: 

„Această nouă ediție a Conferinței Naționale de Insolvență este un bun prilej de a trece în revistă evoluțiile jurisprudențiale de anul trecut, un moment de ascultare a pulsului comunității, o nouă ocazie de a marca buna și lunga colaborare dintre practicienii în insolvență și magistrați. (…) 

Astăzi trăim vremuri complicate, o perioadă marcată de incertitudini economice și tensiuni, de previziuni deloc ușoare pentru fiscalitate. Știm cu toții că mediul antreprenorial va resimți din plin toate aceste provocări și, inevitabil, chiar și activitatea noastră va fi pusă la încercare. Tocmai de aceea, în acest context, pregătirea profesională comună capătă noi valențe. Mulțumesc tuturor lectorilor prezenți la eveniment!” 

Dna dr. Nicoleta ȚĂNDĂREANU, fost judecător ICCJ, a transmis un scurt mesaj din partea Institutului Național al Magistraturii:  

„Mă bucură faptul că evenimentul a reușit să reunească atât de mulți magistrați! Este important că aici se întâlnesc oameni din profesii diferite, din instituții cu interese diferite, dar și cu un interes comun major – acela de a afla unii de la ceilalți probleme și soluții noi, argumente noi, care să ne ajute în activitatea curentă.” 

Prezent la conferință, dl Niculae BĂLAN, președintele UNPIR, a declarat: 

„Mă bucur să ne reunim din nou în această formulă. Noi, practicienii în insolvență, suntem obișnuiți cu crizele. Îi așteptăm pe antreprenori să vină cu încredere, dacă e cazul, lângă noi. Am reușit de multe ori să salvăm afaceri, o vom face și de aici încolo… (…) 

Există voci autorizate care sugerează modificarea Legii insolvenței. Noi, la rându-ne, avem și noi propuneri de modificare care nu au ajuns încă pe masa ministrului finanțelor, dar sunt sigur că, după constituirea noului cabinet, vom avea în față parteneri valabili de discuție.” 

La rândul său, dl av. Cătălin-Andrei DASCĂL, președinte UNPIR Filiala București, a punctat chestiuni de interes imediat: 

„Salut cu bucurie roadele parteneriatului dintre filialele UNPIR București și Constanța, concretizate prin prezența celor peste 100 de participanți la acest eveniment. Acest aspect demonstrează interesul evident față de profesie! Mulțumesc și eu lectorilor, magistraților și profesorilor care sunt mereu alături de noi. (…) 

Față de situația actuală anterior pomenită, eu nu m-aș îngrijora foarte tare în legătură cu ceea ce ne așteaptă, nici n-aș fi prea optimist. Eu, unul, mă gândesc la echilibru, la starea de normalitate, care ar trebui să ne definească.” 

Ec. dr. Cristina STROIE, președinte UNPIR Filiala Constanța, a avut plăcerea de a adresa, la rândul Domniei sale, câteva cuvinte din partea gazdelor: 

„Tema conferinței care începe azi, Provocări și perspective în restructurare și insolvență, este foarte generoasă prin generalitatea ei. Ne propunem ca prin acest eveniment să creăm punți între profesioniști și între perspective: Dorim să creăm un spațiu în care ideile participanților să se conecteze, astfel încât să facem față perspectivelor tulburi care ni se arată. (…) Îmi fac datoria să salut și să mulțumesc pentru prezență reprezentanților INM, ai Curților de Apel Constanța, Pitești, Brașov, Craiova, București, Cluj și Iași, ai Tribunalelor Constanța și Vrancea, ai Oficiului Național al Registrului Comerțului și Registrului Comerțului Constanța, ai Universității «Ovidius», ai Consiliului Județean Constanța, ai Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța și ai Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța, ai Patronatului Național al Femeilor și ai Grupului editorial Universul Juridic.” 

Au rostit alocuțiuni următorii invitați: 

  • Dna Aurelia GHIMPU, Director BPI, ONRC 
  • Prof. univ. dr. Elena CONDREA, Prorector Universitatea „Ovidius” din Constanța 
  • Prof. univ. dr. habil. Constantin Adrian STOICA, Decan, Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța 
  •  Jud. Oana DAMIAN, Președinte Secția a II-a Civilă de insolvență și litigii cu profesioniști și societăți, Curtea de Apel Constanța 
  • Jud. Angelica NEACȘU, Președinte Secția a II-a Civilă, Tribunalul Constanța 
  • Dr. Mihaela Cristina MOCANU, fost Vicepreședinte al Curții de Apel Constanța, Redactor-șef al Revistei Române de Jurisprudență, Editura Universul Juridic 

În atmosfera de lucru deja conturată, a urmat un moment special, lansarea lucrării „Procedura reorganizării judiciare. O perspectivă economică”, având-o ca autor pe dna dr. Cristina STROIE. Prefața acestei cărți a fost semnată de prof. univ. dr. Augustin FUEREA, cel care a făcut cărții și semnatarei un laudatio aplaudat de asistență. 

Secțiunea I a Conferinței a fost moderată în tandem de av. Simona-Maria MILOȘ, Președinte INPPI, și av. Cătălin-Andrei DASCĂL, Președinte UNPIR – Filiala București. 

Tema Arta salvării businessului: Concordatul preventiv a fost dezbătută de av. Simona-Maria MILOȘ, dr. Nicoleta ȚĂNDĂREANU, jud. dr. Mihaela SĂRĂCUȚ, Președinte Secția a II-a Civilă, Curtea de Apel Cluj, și av. Alina POPA, lector INPPI. 

Jud. dr. Constanța ILIE, Tribunalul Constanța, Secția a II-a Civilă, a ales să conferențieze pe subiectul Procedura prevăzută la art. 131 din Legea nr. 85/2014 – Premise și implicații fiscale și contabile. Ipoteza aplicării cu prioritate a dreptului civil. 

AlexandruLUCHICI, Director general, Direcția Juridică ANAF, a avut o altă intervenție urmărită cu interes pe tema Rolul creditorului bugetar în procedura insolvenței. Cesiunile de creanțe. 

 

A doua zi, sâmbătă, 24 mai 2025, s-a desfășurat cea de-a doua Secțiune a conferinței, moderată de reprezentanta gazdelor, ec. dr. Cristina STROIE, Președinte UNPIR Filiala Constanța. 

Au fost urmărite și aplaudate intervențiile prof. univ. dr. Augustin FUEREA, cu tema Restructurarea sau/și insolvența – temei/temeiuri ale unei noi șanse pentru mediul de afaceri? (în noul context intern, european și internațional), ale dnei Ionela-Mariana GHIUGAN, fost judecător-sindic, Tribunalul București, care a ales să vorbească asistenței despre Achitarea integrală a creanțelor în perioada de observație. Dilemele procedurale ale resuscitării debitorului fără un plan de reorganizare. 

Înaintea pauzei de cafea, dna Oana YÜCEL, coach, trainer, speaker & author, a prezentat celor prezenți detalii privind Comunicare în situații de criză. 

Ultimele două intervenții ale oaspeților au aparținut tandemului Georgeta PETRE, analist financiar & Ioana MITULESCU, analist financiar – Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, care s-au referit la Indicatorii de suspiciune pentru sectorul practicienilor în insolvență și cazuri de spălare de bani. 

În fine, ultimul „duo” al evenimentului a fost reprezentat de prof. univ. dr. Marian SĂCĂRIN & dr. Florin BĂLESCU, care au ales să discute pe larg despre Societățile în insolvență: analiza performanței pe bază de rezultat sau de cash flow? 

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.