Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor

23 apr. 2018
Vizualizari: 968

Astăzi sărbătorim Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, dar și Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor. Prima zi mondială a cărții și a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

„Conferința generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor pentru a marca simbolic nașterea și moartea acestor scriitori și, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică”, notează Agerpres.

„Această zi marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, și unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a mai multor oameni care au slujit penița, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo”, mai arată Agerpres.

Congresul avocaților, care a avut loc în acest weekend, a prilejuit presei o serie de declarații interesante din partea invitaților avocaților. Procurorul Bogdan Licu, adjunctul procurorului general, a declarat vineri că, de cele mai multe ori, decredibilizarea Justiției se face din interiorul sistemului.

„Avocatul, din păcate, este de multe ori perceput ca fiind un intermediar între judecător și procuror, procurorul e perceput ca fiind abuziv și corupt, judecătorul e perceput, uneori, ca fiind obtuz, prost pregătit profesional și chiar lipsit de independență. […] Din nefericire, de cele mai multe ori, decredibilizarea Justiției o facem chiar noi, din interior, atunci când închidem ochii la derapaje, când întreținem conflicte fără nicio miză”, a spus procurorul Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al României la Congresul Avocaților, scrie azi Agerpres.

Prezent la Congresul Avocaților, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că, până miercurea viitoare, va transmite, către Comisia parlamentară privind legile justiției, punctul de vedere al Ministerului Justiției asupra Proiectului de modificare a Codurilor penale.

„De la Ministerul Justiției au plecat proiectele de lege pentru punerea de acord cu deciziile CCR, cu directivele europene. Comisia specială le-a integrat – am înțeles – unui proiect mai mare. L-am primit astăzi, l-am trimis la Direcția de avizări, până marți; până miercurea viitoare, ne vom consulta, vom exprima punctul de vedere al ministerului. Deci, marți, cel târziu, miercuri dimineață, avem un punct de vedere pe care îl transmitem la Comisie. […] Eu, personal, nu le-am citit, colegii mei au început să le citească – de la Direcție – le vom discuta, vom exprima un punct de vedere”, a declarat, vineri, ministrul Tudorel Toader, scrie Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a mai anunțat și că a fost demarat un proiect de lege pentru preluarea agentului guvernamental pentru CEDO la Ministerul Justiției.

„«Din momentul în care România a aderat la Convenția Europeană, agentul guvernamental a fost la Ministerul Justiției până în 2003; în 2003 a trecut la Externe, dar activitatea pe care o desfășoară e pur juridică. Curtea Europeană face jurisdicție europeană când cineva e nemulțumit de jurisdicția internă. Ministrul Justiției dă avize de mandate de împuternicire, dă mandat de reprezentare pentru agentul guvernamental și e normal ca agentul să revină în curtea ministerului care îi dă mandat și care răspunde de el, cum era până în 2003. […] Avem deja avizul de la Externe, avem un proiect de lege pe care-l derulăm, îl pregătim», a mai declarat Tudorel Toader, la Congresul Avocaților”, scrie Agerpres.

„Ministerul Justiției și eu, personal, dorim să asigurăm unitate profesiilor juridice; adică am primit, spre exemplu, solicitare de la grefieri ca să treacă, oarecum, de la Consiliul Superior al Magistraturii; ei practic sunt așa, ca un fel de dublă subordonare sau coordonare, dar știți că, de regulă, dacă au două entități coordonatoare, rămân fără niciun coordonator, și atunci avem în vedere perspectiva de a-i lua la Ministerul Justiției”, a mai spus ministrul Toader, scrie Agerpres.

News.ro consemnează azi o altă declarație a ministrului Toader, pe o temă discutată în ultimele săptămâni în presă, cererea de revocare a procurorului-șef DNA.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat vineri că, la începutul săptămânii viitoare, va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta și a da «formă finală» sesizării care va fi depusă la Curtea Constituțională, după ce președintele Klaus Iohannis a respins solicitarea de revocare din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi”, menționează News.ro.

În finalul Revistei, revenim la un alt subiect despre care relatam săptămâna trecută: anunțul privind mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel-Aviv, la Ierusalim. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, joi seară, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentre mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mediafax scrie azi că: „Președintele României, Klaus Iohannis, susține că nu a fost informat sau consultat cu privire la intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim”.

Potrivit Mediafax, „președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, «cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală»”.

„«Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct și final între părți. Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că, poziția constantă a țării noastre, în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, rămâne neschimbată. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea <soluției celor două state>, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților. Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie», se mai arată în comunicatul Președinției”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor was last modified: aprilie 23rd, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: