Ziua Justiţiei

2 iul. 2018
Vizualizari: 1796

Cod de inundații în 20 de județe. Patru persoane au murit, 760 salvate din calea apelor”, nota ieri PRO TV care făcea un bilanț al inundațiilor care au afectat jumătate din România. Despre drumurile și podurile distruse, despre locuințele măturate de ape și pierderi de milioane de lei scrie, azi nu numai presa din România, ci și presa internațională.

Duminică, România a sărbătorit Ziua Justiției. Cu acest prilej, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristina Marcu, a transmis un mesaj.

Sărbătorim în fiecare an, începând cu anul 1994, „Ziua Justiției”, prilej de bilanț și satisfacție, dar și de reflecție asupra actului de justiție, ca serviciu public în slujba cetățeanului. Îi felicit pe toți magistrații care și-au desfășurat activitatea cu deplina respectare a legii și a valorilor fundamentale ale societății democratice. Aduc mulțumiri, în același timp, celorlalți profesioniști ai dreptului pentru buna colaborare, având convingerea că numai împreună vom reuși să creăm un climat de încredere și respect, atât de necesar în această perioadă marcată de tensiuni”, a spus președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristina Marcu, într-un mesaj transmis duminică, publicat de News.ro.

Și ministrul justiției, Tudorel Toader a postat duminică, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu ocazia Zilei Justiției în care susține că justiția este esențială în procesul de consolidare a statului de drept, felicitându-i pe magistrații care, cu profesionalism și onestitate, realizează sau participă la realizarea justiției.

Ziua Justiției se sărbătorește în prima duminică din luna iulie, potrivit art. 2 din Hotărârea de Guvern nr. 364/1994. Justiția este un serviciu de interes public, esențială în procesul de consolidare a statului de drept, este și trebuie să fie în slujba cetățeanului, garantul realizării drepturilor și libertăților fundamentale. Le mulțumesc și îi felicit pe toți magistrații, judecători sau procurori, întreg personalul auxiliar de specialitate, care, cu profesionalism și onestitate, realizează sau participă la realizarea justiției. La mulți ani!”, a scris ministrul Tudorel Toader, arată Agerpres.

De Ziua Justiției, procurorul general Augustin Lazăr le-a transmis românilor să aibă încredere în procurori.

Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiției, moment aniversar, dar și simbolic pentru toți cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoașterii rolului important pe care justiția îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și justiția penală, cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și mai frecvente în această perioadă. (…) Independența procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și al corectitudinii relației dintre stat și cetățean”, a susținut procurorul general Augustin Lazăr în mesajul său de Ziua Justiției, scrie Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a mai anunțat duminică faptul că instituția pe care o conduce a propus ca pragul pentru abuz în serviciu să fie echivalentul salariul minim brut pe economie.

Am opinat – și asta este propunerea noastră – ca pragul să fie echivalentul unui salariu minim pe economie, dar nu un minim net, ci un minim brut. Noi avem la Comisia specială pe cineva care reprezintă Ministerul Justiției (…). Noi am transmis deja această propunere. (…) Dacă valoarea e sub înseamnă că nu prezintă pericol social și fapta nu intră în sfera ilicitului penal, va rămâne în sfera ilicitului disciplinar. Dacă valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, se pune problema răspunderii penale, dar judecătorul are după aceea instrumente – și procurorul, judecătorul în special – de a individualiza pedeapsa, pe de-o parte, modalitatea de executare a pedepsei, pe de altă parte, putând pronunța și amânarea executării pedepsei”, a arătat ministrul justiției, Tudorel Toader, duminică, la RTV, scrie Cotidianul.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, că UDMR nu sprijină niciun prag propus de către partidele politice în privința abuzului în serviciu, ci dorește să lase judecătorul să decidă dacă există sau nu un prejudiciu.

Anterior a fost modificat prin asumarea răspunderii de Guvernul Boc. Prin Parlament CP și CPP nu au trecut. Evident, la asumarea răspunderii a fost dezbatere parlamentară, a fost o moțiune de cenzură, am trecut peste ea, a intrat în vigoare, foarte multe articole au fost declarate neconstituționale și aceste lucruri trebuie puse la loc. Și, din acest motiv, eu susțin că aici trebuie să intervenim. Dar, nu trebuie să avem acea imagine că se face o personalizare a acestui articol. Fiindcă sunt unii politicieni împotriva cărora există un proces în curs și nu avem voie să cuantificăm această sumă, fiindcă nu putem duce o dezbatere națională despre acest prag”, a mai afirmat Kelemen Hunor, mai notează Cotidianul.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, s-a pronunțat dumnică seara și în privința deciziei CCR legată de revocarea procurorului-șef DNA.

Orice decizie a CCR produce efecte juridice de la momentul publicării ei în Monitorul Oficial, fără vreun termen de gândire, citire, înțelegere, pentru că nivelul la care purtăm discuția, prezumă faptul că înțelegem de îndată, faptul că știm obligativitatea deciziilor CCR. Încă mai sper, încă mai cred că președintele va respecta respectiva decizie, pentru că nu ne putem alinia de exemplu altui stat care e mult contestat și criticat, Polonia, pentru neaplicarea deciziilor Curții Constituționale. Eu cred cu convingere că suntem încă într-o întârziere de punere în aplicare a deciziei și nu cred că cel mai înalt demnitar al acestui stat nu va respecta decizia(…) pentru că este vorba despre modul în care noi ne reprezentăm ca stat de drept în familia europeană”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la Antena 3, scrie Mediafax.

În finalul Revistei, scriem despre un miting de protest din capitala Republicii Moldova care a fost determinat de invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău.

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică în centrul Chișinăului împotriva invalidării alegerilor municipale de luna trecută, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty. Ei au cerut recunoașterea victoriei în alegeri a liderului Platformei Demnitate și Adevăr (PDA) Andrei Năstase și să fie anchetați penal cei șapte judecători de la Curtea Supremă care au invalidat rezultatul scrutinului”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Ziua Justiției was last modified: iulie 2nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: