[UPDATE: Mesajele transmise cu această ocazie] Ziua Justiției – 2018

2 iul. 2018
Vizualizari: 1794
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 2 iulie 2018: Mesajele transmise cu ocazia „Zilei justiției”

Potrivit unui comunicat din data de 2 iulie 2018, CSM a transmis un scurt mesaj cu privire la celebrarea de anul acesta, de la data de 1 iulie 2018.

Astfel, CSM menționează că în România „Ziua justiției” se organizează, anual, în prima duminică a lunii iulie, fiind instituită începând cu anul 1994. Implicarea civică se impune cu necesitate știind că cetățeanul a fost, este și va fi întotdeauna destinatarul și depozitarul tuturor actelor de justiție.

Societatea civilă crede cu fermitate în statul de drept și în colaborarea instituțională a autorității judecătorești potrivit principiului separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale.

De asemenea, societatea civilă crede într-o justiție care se înfăptuiește în numele legii, o justiție imparțială și egală pentru toți, într-o justiție conectată cu societatea pe care o respectă și slujește prin misiunea sa nobilă.

În acest context, fiind și anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018), la ceas aniversar, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile și-au exprimat speranța că autoritatea judecătorească are sursele și resursele interne necesare, ca administrând mai eficient punctele tari să utilizeze toate oportunitățile pentru a atenua și elimina punctele slabe și amenințările, în condiții de independență, de imparțialitate și de echidistanță, responsabilitate și neimplicare politică în conformitate strictă cu actele normative aflate în vigoare.

Soluționarea cu deschidere și onestitate a tuturor disfuncțiilor este în interesul viitorului societății românești care depinde de tot ceea ce facem în prezent asumând că adevărul nu dăunează niciodată unei cauze drepte.

Societatea civilă își dorește ca justiția să se exercite cu fermitate și demnitate, în mod exclusiv în spiritul și litera legii, să continue să fie și să se dezvolte ca serviciu public aflat în slujba cetățeanului, știind că întotdeauna beneficiarul final este justițiabilul.

În final membrii CSM au urat la mulți ani justiției române, tuturor judecătorilor, procurorilor, avocaților, consilierilor juridici, grefierilor, executorilor judecătorești și celorlalte profesii juridice.

Sursa informației

Cu aceeași ocazie, potrivit unui comunicat CSM din data de 1 iulie 2018, pe site-ul oficial al Consiliului (www.csm1909.ro), a fost publicat și mesajul doamnei judecător Simona Camelia Marcu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia „Zilei Justiției” – 1 iulie 2018.

Redăm în continuare respectivul mesaj.

Sărbătorim în fiecare an, începând cu anul 1994, «Ziua Justiției», prilej de bilanț și satisfacție, dar și de reflecție asupra actului de justiție, ca serviciu public în slujba cetățeanului.Îi felicit pe toți magistrații care și-au desfășurat activitatea cu deplina respectare a legii și a valorilor fundamentale ale societății democratice.

Aduc mulțumiri, în același timp, celorlalți profesioniști ai dreptului pentru buna colaborare, având convingerea că numai împreună vom reuși să creăm un climat de încredere și respect, atât de necesar în această perioadă marcată de tensiuni.

Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, și-a afirmat constant determinarea de a acționa hotărât pentru o justiție puternică și dreaptă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Vă urez succes și fie ca împreună să reușim să menținem echilibrul balanței Zeiței Themis”.

Sursa informației

Conform unui alt comunicat, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a transmis următorul mesaj cu prilejul „Zilei  Justiției”,  1 iulie 2018:

Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiției, moment aniversar, dar și simbolic pentru toți cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoașterii rolului important pe care justiția îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și  justiția penală cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și  mai frecvente în această perioadă.

Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere și identitate a sistemului judiciar? În primul rând, prin semnalul de unitate  și de implicare pe care magistratura, judecători și procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public.

Justiția înseamnă adevăr și dreptate, iar noțiunile de adevăr și de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiției pentru aflarea adevărului și pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremației legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanție a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă față de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanțiile de independență conferite de Constituție.

La rândul său, societatea  – din perspectiva nevoii de dreptate socială și a așteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar – trebuie să conștientizeze că independența procurorilor este esențială pentru statul de drept, fiind garanția unei justiții imparțiale și eficiente. Independența procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățean.

Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituțional al Ministerului Public de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lansat un proiect privind formarea și perfecționarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituționale, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum și  a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În acest context, doresc să le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, că vom acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale.

Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul și aprecierea față de întreg corpul de magistrați, judecători și procurori, față de celelalte profesii juridice (avocați, notari, executori, personal auxiliar din instanțe și parchete, experți), față de toți cei care, în cadrul sistemului judiciar, își exercită profesia cu responsabilitate față de societate și cetățeni, aplicând și respectând legea.

La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției !

Sursa informației

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, domnul Tudorel Toader, ministrul justiției a transmis faptul că justiția este un serviciu de interes public, esențială în procesul de consolidare a statului de drept, este și trebuie să fie în slujba cetățeanului, garantul realizării drepturilor și libertăților fundamentale.

Le mulțumesc și îi felicit pe toți magistrații, judecători sau procurori, întreg personalul auxiliar de specialitate, care, cu profesionalism și onestitate realizează sau participă la realizarea justiției” – a mai scris domnul Toader.

Sursa informației


Update 27 iunie 2018: CSM. Manifestare din seria de evenimente prilejuite de aniversarea „Zilei Justiției”

În M. Of. nr. 516 din 22 iunie 2018, fost publicată H.G. nr. 438/2018 privind unele măsuri pentru organizarea Zilei Justiției în anul 2018.

Potrivit articolului unic din această Hotărâre de Guvern, cu prilejul Zilei Justiției, 1 iulie 2018, se organizează acțiuni, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică. Manifestările prilejuite de acest eveniment se organizează de Consiliul Superior al Magistraturii, iar locul de desfășurare a evenimentului se stabilește prin hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, potrivit informării de presă publicată de CSM în data de 26 iunie 2018, acesta va organiza în data de 29 iunie 2018, între orele 10.00 – 13.00, la sediul din București, Calea Plevnei nr. 141B, Sector 6, o manifestare de tipul „Porți Deschise” prilejuită de aniversarea „Zilei Justiției”.

Conform precizărilor Consiliului, evenimentul este dedicat cetățenilor, studenților, auditorilor de justiție, cursanților Școlii Naționale de Grefieri, Institutului Național Pentru Pregătirea Avocaților, persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul justiției, reprezentanților mass media, iar scopul activităților desfășurate este de a aduce justiția în atenția acestora și de a reaminti că este un serviciu pentru cetățeni.

Sursa informației


Ziua Justiției – 2018

Potrivit Ordinii de zi soluționate a Ședinței Plenului CSM din data de 15 mai 2018, Consiliul a publicat hotărârea sa cu privire la organizarea Zilei Justiției în anul 2018.

Astfel, conform punctului 12 din Ordinea de zi soluționată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât organizarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a unor manifestări prilejuite de „Ziua Justiției”.

Data la care va avea loc Ziua Justiției anul acesta va fi 1 iulie 2018.

De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe, CSM a aprobat inițierea demersurilor necesare în vederea organizării manifestațiilor menționate.

Sursa informației

[UPDATE: Mesajele transmise cu această ocazie] Ziua Justiției – 2018 was last modified: iulie 3rd, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: