Ziua Internațională Anticorupție – „Încrederea în actul de justiţie reflectată în numărul sporit de sesizări”

23 dec. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 643

Despre

  • Combaterea corupției
  • 8.000 de persoane trimise în judecată și aproape 5.000 condamnate definitiv
  • Stabilirea vinovăției a 90% dintre persoanele trimise în judecată

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ziua de 9 decembrie a fost declarată drept Ziua Internațională Anticorupție prin Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției, document ratificat și de România, reiese din comunicatul de presă publicat de DNA.

„Prin activitatea sa zilnică, DNA își îndeplinește rolul pentru care a fost creată și anume acela al combaterii corupției la nivel înalt. 

Monitor Dosare

DNA a obținut rezultate semnificative în circumstanțe dificile în ultimii 10 ani: peste 8.000 de persoane trimise în judecată și aproape 5.000 condamnate definitiv, fără a menționa procesele care încă se află în desfășurare sau dosarele nou constituite. Între cei pedepsiți pentru fapte de corupție figurează numeroși demnitari de rang înalt, ceea ce arată că principiul «nimeni nu este mai presus de lege» devine realitate în România.

Combaterea corupției răspunde unui interes major al societății pe care cetățenii îl înțeleg și îl asumă tot mai mult în ultima perioadă. 

Investigațiile desfășurate de DNA au expus scheme, practici și mecanisme de drenare a resurselor statului în beneficiul unei categorii restrânse de privilegiați și în detrimentul majorității populației.

Anchetele de mare corupție s-au finalizat cu stabilirea vinovăției a 90% dintre persoanele trimise în judecată. Această realitate arată că investigațiile respectă legalitatea și se bazează pe probe valide, ceea ce a dus la un important spor de încredere publică în activitatea procurorilor DNA, dar și în actul de justiție în general.

Numărul tot mai mare de sesizări înregistrate de la persoanele fizice sau juridice, în ultimii doi ani la DNA arată că tot mai mulți oameni înțeleg efectele nocive ale corupției și refuză să mai tolereze practicile ilegale de care se lovesc.

În anul 2015, numărul sesizărilor de la cetățeni și peroane juridice a fost cu 40% mai mare decât anul trecut, iar anul 2014 a crescut cu 75% față de anul precedent.

Caracterul incisiv al anchetelor la nivel înalt ale DNA a provocat reacții din partea celor vizați care dețin putere, influență și notorietate. Tentative de a limita eficiența instituției, de a reduce drastic instrumentele legale de care dispun procurorii sau chiar de a bloca anchetele au eșuat și datorită susținerii din partea societății civile care a exprimat interesul publicului.

Tot interesul publicului este acela care a plasat dezbaterea despre corupție ca prioritate pe agenda publică. Sprijinul unei majorități importante a populației, provenit din încredere și speranță, reprezintă un context adecvat pentru realizarea unei schimbări profunde de mentalitate care să pună preț pe corectitudine, merite și respectarea legii.

Atâta vreme cât independența procurorilor și stabilitatea instituțională a DNA se vor menține, instituția își va continua activitatea în mod corect și profesionist, pentru asigurarea unui act de justiție corect, echilibrat, fără partizanat, în beneficiul statului de drept și cetățeanului român”.

Sursa informației este comunicatul de presă publicat de DNA (www.pna.ro).

Ziua Internațională Anticorupție – „Încrederea în actul de justiție reflectată în numărul sporit de sesizări” was last modified: decembrie 23rd, 2015 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter