[UPDATE: Ziua Europeană a Justiției Civile la PÎCCJ] 25 octombrie 2017 – Ziua Europeană a Justiţiei. Pregătirile CSM pentru acest eveniment

27 oct. 2017
Vizualizari: 2313
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 27 octombrie 2017: Cum a fost celebrată Ziua Europeană a Justiției Civile la PÎCCJ

Potrivit comunicatului din data de 25 octombrie 2017, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

„În cursul zilei de astăzi, 25 octombrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost organizate o serie de evenimente publice, prilejuite de celebrarea  Zilei Europene a Justiției Civile, la care au participat studenți  de la facultăți de drept din cadrul mai multor universități.

Din partea Ministerului Public au fost prezenți procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, prim-adjunctul procurorului general, doamna Laura Oprean, adjunctul procurorului general, domnul Bogdan Licu, consilierii procurorului general, doamna Adriana Șandru și domnii Ionel Senteș și Ovidiu Predescu, precum și șefii principalelor structuri operative din cadrul Parchetului  de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Seria activităților organizate cu acest prilej a debutat cu o expunere a domnului Augustin Lazăr în cadrul căreia a prezentat instituția parchetului și a procurorului, precum și principalele obiective ale Ministerului Public. Activitățile au continuat cu o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, cu vizionarea și prezentarea Galeriei fotografice a procurorilor generali ai României, precum și cu vizitarea și prezentarea bibliotecii Ministerului Public și a Centrului de presă.

În cadrul alocuțiunii susținute, domnul Augustin Lazăr  a arătat că o justiție modernă, la standarde europene, presupune un act de justiție echitabil, îndeplinit într-un timp rezonabil și într-o manieră transparentă. Totodată, procurorul general a vorbit despre rolul constituțional al Ministerului Public, despre statutul procurorului de magistrat independent profesional, arătând că subordonarea procurorului este doar administrativă, acesta luînd deciziile doar pe baza probelor. De asemenea, domnul Augustin Lazăr a subliniat importanța digitalizării pentru activitatea de urmărire penală, precizând că sunt  în curs de implementare  două proiecte de informatizare, în valoare de 70 de milioane de lei.

La rândul său, doamna Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, răspunzând întrebărilor primite de la studenți, a arătat că profesia de procuror este una deosebită, care presupune o pregătire temeinică și un studiu continuu,  aducând magistratului procuror o provocare cu fiecare dosar pe care îl soluționează. Totodată, doamna Laura Oprean s-a referit și la alte aspecte din activitatea procurorilor, respectiv  rolul acestora în apărarea intereselor publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, cu referire specială la drepturile minorului.

În contextul activităților derulate în cursul zilei de astăzi, au fost prezentate  de către domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului  de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și domnul prof.univ. dr. h. c. Mircea Duțu, lucrările Apărarea mediului și a fondului forestieri prin dreptul penal (2016) și Ministerul Public – istorie și perspective (2017), ambele  volume fiind rezultate în cadrul colaborării dintre Ministerul Public și Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. De asemenea, consilierul procurorului general, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, a prezentat revista Pro Lege, publicație de cultură profesională, editată de Ministerul Public.

Decizia de a celebra în fiecare an, la data de  25 octombrie, Ziua Europenă a Justiției Civile în întreaga Europă a fost luată la 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană, obiectivul principal  fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul cărora le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare”.

Sursa informației


Update 25 octombrie 2017: Evenimentele organizate de Ziua Europeană a Justiției

Potrivit comunicatului din data de 24 octombrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat organizarea unor evenimente care se vor desfășura cu ocazia Zilei Europene a Justiției, celebrată în întreaga Europă în data de 25 octombrie a fiecărui an.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii, instanțele de judecată și parchetele organizează mai multe activități destinate a apropia justiția de cetățeni, pentru a-i ajuta să fie mai bine informați despre drepturile lor și modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi.

Vezi și Ziua Europeană a Avocaților, ediția a 4-a, 25 octombrie 2017.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În cadrul acestor evenimente, Consiliul Superior al Magistraturiiîn data de 25 octombrie 2017, la sediul din București, Calea Plevnei nr. 141B, sector 6 – va primi grupuri de studenți din cadrul facultăților de drept din București, interesați de activitatea justiției și a Consiliului.

La aceeași dată, cetățenii interesați sunt așteptați să participe la evenimentele organizate de instanțele judecătorești și parchetele din întreaga țară cu ocazia Zilei Europene a Justiției, care sunt anunțate pe paginile web ale fiecărei instituții. 

Ziua Europeană a Justiției este sărbătorită începând cu anul 2003 la inițiativa comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene și este destinată cetățenilor, studenților și persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul justiției, scopul activităților desfășurate fiind de a aduce justiția în atenția acestora și de a reaminti că aceasta este un serviciu pentru cetățeni.

Sursa informației


MINISTERUL PUBLIC 
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Potrivit unui comunicat din data de 24 octombrie 2017, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție organizează mâine, 25 octombrie 2017, la sediul instituției, o serie de evenimente publice, prilejuite de celebrarea Zilei Europene a Justiției Civile. Decizia de a marca în fiecare an acest moment, în întreaga Europă, a fost luată la data de 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană, obiectivul principal fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul căruia le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.

Accesul în instituție, atât pentru invitați cât și pentru reprezentanții mass-media, se va realiza în intervalul orar 9.30 – 10.00, iar activitățile organizate se vor derula între orele 10.00 și 12.00.

Jurnaliștii interesați să fie prezenți la eveniment sunt rugați să confirme participarea la adresa de e-mail presa@mpublic.ro în cursul zilei de astăzi, 24 octombrie 2017.

Sursa informației


Școala Națională de Grefieri 

La data de 25 octombrie a fiecărui an, în Europa se celebrează Ziua Justiției Civile Europene, eveniment prin care justiția civilă este adusă în atenția cetățenilor, cu scopul de a apropia justiția de beneficiarii ei, prin a-i ajuta să fie mai bine informați cu privire la drepturile lor precum și la modul de funcționare a sistemului judiciar.

Ziua Justiției Civile Europene este sărbătorită, începând cu anul 2003, la inițiativa comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene și este destinată cetățenilor, studenților și persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul justiției, scopul activităților desfășurate fiind de a aduce justiția în atenția acestora și de a reaminti că aceasta este un serviciu pentru cetățeni.

Cu ocazia acestui eveniment, Școala Națională de Grefieri va organiza „Ziua Porților Deschise”, miercuri, 25 octombrie 2017, atât la sediul instituției din B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, București, cât și la sediul Centrului regional de pregătire și perfecționare continuă a grefierilor (str. Republicii nr. 277, Bârlad, jud. Vaslui).

Sunt invitați să participe la acest eveniment toți cetățenii interesați de organizarea și funcționarea Școlii Naționale de Grefieri și, în special, elevii și studenții dornici să cunoască aspecte practice, ce țin de formarea profesională a viitorilor grefieri. Accesul în sălile care prezintă importanță în activitatea Școlii va fi asigurat de un grup de formatori ai acesteia, care vor furniza vizitatorilor și informațiile solicitate.

Școala Națională de Grefieri este o instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii. SNG realizează formarea inițială și formarea continuă a grefierilor și a celuilalt personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor, în condițiile legii.

În anul școlar 2017, Școala Națională de Grefieri realizează formarea profesională inițială pentru un număr de 55 de cursanți, 40 dintre ei fiind pregătiți pentru a ocupa posturi de grefieri în cadrul instanțelor judecătorești, iar 15 pentru a ocupa posturi de grefieri în cadrul parchetelor. Și în acest an școlar, Școala Națională de Grefieri pune accentul în pregătirea profesională inițială a viitorilor grefieri, pe de o parte, pe dezvoltarea motivațiilor și a aptitudinilor necesare exercitării profesiei de grefier, însușirea cunoștințelor și formarea deprinderilor necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice, în lumina noilor modificări legislative precum și a preconizatului transfer de atribuții de la magistrat la grefier, iar pe de altă parte, pe orientarea către practica profesională, caracterul unitar al predării și dezvoltarea abilităților non-juridice ale viitorilor grefieri.

Pentru programarea vizitelor, persoanele interesate sunt rugate să o contacteze pe jud. Miruna Ghica la telefon 021.40.76.217 sau pe adresa de mail miruna.ghica@grefieri.ro, până cel mai târziu la data de 24 octombrie 2017, ora 16.00.

Sursa informației


Curtea de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia organizează la sediul instanței, situat în municipiul Alba Iulia, strada I.C. Brătianu nr.1, în cadrul programului de lucru 8.oo-16.00, manifestarea anuală intitulată „Ziua Ușilor Deschise”, având ca scop asigurarea transparenței actului de justiție și familiarizarea publicului cu aspectele specifice activității de judecată.

Agenda manifestării cuprinde în principal vizitarea compartimentelor din structura instanței, informarea celor interesați cu privire la circuitul dosarelor, la modalitatea de accesare a informațiilor publice despre stadiul și soluționarea dosarelor aflate pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, prezentarea altor date sau informații publice relevante privind actul de justiție sau activitatea instanței precum și difuzarea unor broșuri informative.

Curtea de Apel Alba Iulia invită elevi, studenți, justițiabili, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști și pe toți cei interesați să afle mai multe informații despre circuitul unui dosar și etapele procesuale ce se parcurg până la soluționarea unei cauze, despre condițiile în care lucrează judecătorii și personalul auxiliar, să participe la „Ziua ușilor deschise”.

Această acțiune este organizată cu ocazia „Zilei europene a justiției” ce se sărbătorește în fiecare an în data de 25 octombrie, în întreaga Europă, inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, eveniment prin care justiția este adusă în atenția publicului european.

Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiția de cetățeni, de a-i ajuta să fie mai bine informați despre drepturile lor și modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înțeleagă mai bine mecanismele și de a îmbunătăți accesul la justiție.

Sursa informației


Curtea de Apel Târgu-Mureș, în colaborare cu Tribunalul Specializat Mureș și cu Judecătoria Târgu-Mureș

În data de 25 octombrie 2017 aniversăm Ziua Europeană a Justiției Civile.

Pentru a marca acest eveniment, Curtea de Apel Târgu-Mureș, în colaborare cu Tribunalul Specializat Mureș și cu Judecătoria Târgu-Mureș, organizează acțiuni ce se înscriu în inițiativa „porților deschise”.

Apreciem că participarea la aceste acțiuni reflectă efortul comun de definire a justiției ca spațiu de afirmare a drepturilor cetățenilor, de stabilire și dezvoltare a relației de încredere între cei ce înfăptuiesc actul de justiție – magistrații și beneficiarii acestuia – justițiabilii.

Evenimentul este organizat în cadrul Planului de Acțiuni pentru reforma sistemului judiciar, adoptat prin H.G. nr. 232/2005 și are în vedere „asigurarea transparenței actului de justiție”, urmărind crearea unei imagini reale asupra condițiilor în care judecătorii își desfășoară activitatea, asupra etapelor pe care le parcurge un dosar, de la înregistrare până la soluționare, asupra structurii instanțelor judecătorești, asupra drepturilor pe care legea ni le conferă, cât și asupra obligațiilor pe care trebuie să le respectăm.

În programul de desfășurare al evenimentului sunt incluse dezbateri importante:
9.00-10.00 „Accesul liber la justiție – Mecanisme judiciare” – adresată cetățenilor;
10.00-11.00 „Instanțele și legea în cuvinte cheie”, „Ce drepturi și obligații avem? De ce?” – adresată elevilor de gimnaziu;
11:30-12:30 „Instanțele și legea în cuvinte cheie”, „Ce drepturi și obligații avem? De ce?” – adresată elevilor de liceu;
13.00 „Judecător, procuror sau avocat? Profesie – rațiune – pasiune” – adresată studenților.

Dezbaterile adresate elevilor de gimnaziu, respectiv de liceu, vor fi adaptate potrivit vârstei și nivelului de pregătire al acestora.

De asemenea, după încheierea dezbaterilor mai înainte enumerate, vor fi prezentate, pentru fiecare grup, sălile de judecată, cu explicații din partea judecătorilor.

Sursa informației


Curtea de Apel Cluj

Miercuri, 25 octombrie 2017, cu ocazia „Zilei Europene a Justitlei Civile”, Curtea de Apel Cluj organizează „Ziua Porților Deschise”.

Acest eveniment are ca scop atât aducerea justiției mai aproape de cetățeni, cât și informarea cu privire la drepturile lor și promovarea activităților din domeniul justiției.

„Ziua Europeană a Justitiei Civile” este o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene și se adresează tuturor cetățenilor europeni dornici să cunoască aspecte practice ale înfăptuirii justiției, elevilor și studenților, precum și persoanelor care activează în domeniul judiciar.

Programul de vizitare a Palatului de Justiție se va desfășura între orele 10.00-14.00, iar cei interesați se vor adresa personalului care asigură paza instanței de la intrarea de pe strada Dorobanților, urmând a fi conduși la Biroul de informare al Curții de Apel (camera 92), pentru vizitarea instanței și discuțiile cu judecătorii. Cu această ocazie, prin intermediul Biroului de relații publice și a serviciului de registratură și arhivă, vor fi puse la dispoziția publicului, în scopul informării diferite pliante conținând informații privind organizarea sistemului judiciar.

În cursul zilei, în intervalul orar 12.00-14.00, în sala de judecată a Secției penale, etaj I, camera 155, studenții facultăților de drept și elevii de la liceele clujene sunt invitați să aibă o întâlnire cu judecătorii Curții de Apel Cluj. Se vor discuta aspecte vizând însemnătatea acestei zile și activitatea instanțelor judecătorești, având loc dezbateri interactive referitoare la sistemul judiciar românesc.

Sursa informației


 

Curtea de Apel Craiova

Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, Curtea de Apel Craiova a organizat în data de 23.10.2015 , Ziua porților deschise, eveniment la care au participat elevi, studenți, reprezentanți ai mass-media, reprezentanți ai societății civile și toate persoanele interesate să cunoască specificul activității instanțelor, asigurându-se accesul lor în zonele de interes ce reprezintă relevanță pentru activitatea instituției (săli de judecată, arhive, registratură).

Sediul Curții de Apel Craiova a fost vizitat de justițiabili, precum și de 2 grupuri de studenți din cadrul Facultăților de Drept și Științe Sociale a Universității din Craiova și a Universității Spiru Haret.

Au fost furnizate informații vizitatorilor cu privire la importanța Zilei Europene a Justiției și au fost puse la dispoziția acestora broșuri privind „Ziua ușilor deschise – 25 octombrie Ziua europeana a justiției civile”, „Organizarea sistemului judiciar în România”, „Admiterea în magistratură”, „Îndrumar de (in)admisibilitate la CEDO” și a fost lansată broșura „Uniunea Europeană, o construcție necesară și viabilă pentru Europa”.

S-a realizat o selecție de modele de cereri uzuale, în materie penală și civilă, din ghidul practic – lansat oficial de Consiliul Superior al Magistraturii, care au fost puse la dispoziția justițiabililor în „Sala pașilor pierduți”.

Sursa informației


Curtea de Apel Brașov

În scopul celebrării Zilei Europene a Justiției, Curtea de Apel Brașov organizează, pentru cei interesați, la sediul instanței din Bulevardul Eroilor nr. 5, etaj II, în ziua de miercuri 25 octombrie 2017, „Ziua porților deschise”, între orele 9.00-12.00, prezentări cu privire la circuitul dosarelor, etapele procesuale până la soluționarea unei cauze, modalitățile de lucru ale personalului instanței, asigurându-se, totodată, și liberul acces al participanților în zonele de interes ce prezintă relevanță pentru activitatea instanței.

În aceeași zi, a fost invitat la sediul Curții de Apel Brașov un grup de studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității Transilvania, care să participe la activitățile desfășurate de instanță, la orele 10.00, ulterior având loc, la orele 11.00 o dezbatere privind funcționarea justiției, în Camera de Consiliu de la sediul instanței, etaj III.

Celebrarea Zilei Europene a Justiției are ca principală rațiune crearea unui eveniment simbolic pentru a reaminti că justiția este, în primul rând, un serviciu de interes public, care le dă dreptul cetățenilor de a-și rezolva disputele și de a-și afirma drepturile.

Sursa informației


Curtea de Apel Iași

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Europene a Justiției, Curtea de Apel Iași organizează „Ziua ușilor deschise”, manifestare ce vizează apropierea justiției de cetățeni, informarea acestora despre drepturile lor și despre modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi.

Cu această ocazie, persoanele interesate au posibilitatea să își formeze o reprezentare clară a activității specifice a magistraților și personalului auxiliar, precum și a etapelor pe care le parcurge un dosar de la înregistrare până la soluționare, în scopul înțelegerii mai bune a funcționării mecanismelor justiției.

Aducem astfel la cunoștința persoanelor interesate că, în data menționată, între orele 10.00-14.00, au posibilitatea, pe baza documentelor de identitate, să viziteze sediul Curții de Apel Iași.

Sursa informației


Curtea de Apel Pitești

La sediul Curții de Apel Pitești vor avea loc manifestări ocazionate de sărbătorirea Zilei Europene a Justiției Civile.

Evenimentele astfel organizate au ca scop stabilirea unor relații de încredere între cei care participă la realizarea actului de justiție (magistrații și personalul auxiliar al instanțelor) și beneficiarii acestuia (justițiabilii).

Organizarea acestor manifestări se înscrie în cadrul general al eforturilor constante făcute de instanțele judecătorești pentru asigurarea unui grad sporit de transparență în înfăptuirea actului de justiție, eforturi de natură să permită cetățenilor o percepție reală asupra condițiilor de muncă ale magistraților și personalului auxiliar al instanțelor, asupra etapelor pe care le parcurge un dosar de la înregistrare și până la soluționare, precum și asupra altor aspecte relevante privind specificul activității instanțelor de judecată.

Având în vedere aceste considerente, vă aducem la cunoștință faptul că în data de 25 octombrie 2017, în cadrul „Zilei Porților Deschise”, se va permite accesul în cadrul instanței a oricărei persoane doritoare, pe baza documentelor de identitate, fără însă a se perturba activitățile curente ale Curții de Apel Pitești.

Totodată, pentru a facilita o cât mai corectă înțelegere a specificului activității instanțelor de judecată, se vor organiza grupuri de vizitatori care vor fi conduse de câte o persoană desemnată de conducerea instanței, grupuri cărora li se va facilita, în limita posibilităților, vizitarea tuturor compartimentelor care prezintă relevanță pentru activitatea instituției, vizitatorilor urmând a li se explica atât circuitul unui dosar în instanță, cât și etapele procesuale care trebuie parcurse până la soluționare.

În cadrul acelorași acțiuni prilejuite de sărbătorirea Zilei Europene a Justiției Civile, vor fi organizate și o serie de vizite la sediul Curții de Apel Pitești pentru mai multe grupuri de elevi de la liceele din județul Argeș.

În aceeași zi, începând cu ora 13.00Curtea de Apel Pitești va organiza, la sediul său un simpozion cu tema „Excesul de putere și abuzul de drept” la care sunt invitați să participe magistrați, cadre didactice universitare, reprezentanți ai mass-media, ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile, elevi, studenți, precum și o serie de personalități ale vieții culturale și științifice din municipiul Pitești.

Sursa informației


Curtea de Apel Suceava

Miercuri, 25 octombrie 2017, în intervalul orar 9.00-14.00, în incinta Palatului de Justiție și la judecătoriile din raza Tribunalului Suceava se vor desfășura manifestări de tipul „ușilor deschise”, la care sunt invitați să participe elevi, studenți, reprezentanți mass-media precum și orice cetățean interesat.

Toate persoanele din municipiul Suceava care doresc să participe sunt rugate să se prezinte la intrarea principală a Palatului de Justiție, de unde vor fi îndrumate de personalul de pază către coordonatorii desemnați.

Sursa informației


Curtea de Apel Galați

La data de 25 octombrie a fiecărui an, în întreaga Europă este sărbătorită Ziua Europeană a Justiției, inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, eveniment prin care justiția civilă este adusă în atenția publicului european.

Celebrarea Zilei Europene a Justiției are ca rațiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiția este, în primul rând și cel mai important, un serviciu pentru cetățeni, care le dă dreptul de a-și rezolva disputele private și de a-și afirma drepturile.

Justiția civilă reprezintă o parte a vieții de zi cu zi a cetățenilor Europei – în raporturile de serviciu, atunci când se căsătoresc sau când achiziționează produse și servicii.

Creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare, astfel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetățean în parte, reprezintă o necesitate a societății actuale, în vederea asigurării respectării principiului constituțional al liberului acces la justiție. Transparentizarea modului de funcționare a justiției poate fi realizată prin mecanisme instituționalizate dar și prin vizitarea sediilor instanțelor, urmărirea procedurilor judiciare, organizarea unor întâlniri cu profesioniști ai dreptului și, în ultimă instanță, prin preocuparea individuală, a fiecărui cetățean, de a cunoaște care îi sunt drepturile recunoscute de lege și ce modalități are la îndemână spre a și le proteja.

În acest context, Ziua Europeană a Justiției reprezintă o oportunitate pentru sistemele judiciare de a-și face cunoscută activitatea, cu plusurile și minusurile acesteia, și un bun prilej pentru cetățenii Europei de a se informa asupra felului în care funcționează organele judiciare și asupra modului în care se desfășoară procedurile judiciare.

Evenimentul în cauză este celebrat și în acest an, în rând cu alte state membre ale Consiliului Europei, de România.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și în vederea consolidării relației de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiție, magistrații, și beneficiarii acestuia, justițiabilii, Curtea de Apel Galați, organizează în data de 25 octombrie 2017, începând cu ora 10.00, o manifestare de tipul „ușilor deschise”, eveniment la care sunt invitați să participe elevi, studenți, reprezentanți ai presei precum și orice persoană interesată în cunoașterea și înțelegerea sistemului judiciar și a actului de justiție.

Participanții vor avea posibilitatea de a intra în dialog cu reprezentanții Curții de Apel Galați, sens în care a fost constituit un grup de primire, și să viziteze compartimentele de specialitate din cadrul instanței, în funcție de disponibilitatea acestora și fără a perturba activitățile curente ale instanței. Vor fi organizate prezentări cu privire la structura, organizarea și funcționarea Curții de Apel Galați, la condițiile de muncă ale judecătorilor și ale personalului auxiliar, la etapele pe care le parcurge un dosar până la soluționare, la date statistice relevante din activitatea instanței precum și la orice alte aspecte legate de activitatea Curții de Apel.

La Biroul de Informare și Relații Publice vor fi distribuite gratuit materiale de prezentare.

Accesul în Palatul de Justiție va fi permis oricărei persoane pe baza unui document propriu de identitate.

Sursa informației


25 octombrie 2017 – Ziua Europeană a Justiției. Pregătirile CSM pentru acest eveniment

CSM a publicat ordinea de zi soluționată a Ședinței Plenului CSM din 12 octombrie 2017.

Potrivit punctului 16 din acest document, în această ședință, s-a hotărât cu unanimitate ca evenimentele ocazionate de Ziua Europeană a Justiției să fie organizate în data de 25 octombrie 2017 (o zi de miercuri), prin invitarea în instanțe/parchete și la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a cetățenilor, reprezentanților mass-media și a unor grupuri organizate de elevi și studenți, acolo unde este cazul, de la instituțiile de învățământ din localitate.

Astfel, tot cu unanimitate de voturi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat următoarele măsuri pentru buna organizare a evenimentului la instanțele judecătorești și la parchetele de pe lângă acestea:

transmiterea unei recomandări către fiecare instanță și parchet de a crea grupuri de judecători, procurori și grefieri în fiecare instituție, care să organizeze și să asigure buna desfășurare a manifestărilor din data de 25 octombrie 2017;

invitarea unor grupuri organizate de elevi și studenți, acolo unde este cazul, de la instituțiile de învățământ din localitate, precum și asigurarea liberului acces al publicului în zonele de interes ce prezintă relevanță pentru activitatea instituției, fără a perturba activitatea instanțelor și parchetelor;

organizarea unor prezentări, pentru cei interesați, cu privire la circuitul dosarelor, etapele procesuale până la soluționarea unor cauze, modalitatea de lucru a personalului instanței/parchetului, ori alte aspecte relevante privind actul de justiție;

publicarea unor comunicate de presă prin care să se sublinieze semnificația Zilei Europene a Justiției și prin care să se aducă la cunoștința publicului evenimentele organizate de fiecare instanță/parchet cu ocazia acestei zile;

recomandă implicarea voluntară a judecătorilor și procurorilor în activități de educație juridică în școli sau la sediul instanțelor/parchetelor cu privire la temele dezbătute în manualele „Unde-i lege nu-i tocmeală” și „Educația juridică pentru liceeni”, disponibile pe site-ul Consiliului, la secțiunea „Educație juridică” (în cadrul cărora se poate discuta cu elevii, de ex. despre accesul liber la justiție, justiția juvenilă, traficul de droguri, drepturile copilului, reguli de conduită în instanță, cariera juridică etc.) și totodată actualizarea și postarea pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a listei cu judecătorii și procurorii voluntari implicați în proiectul de educație juridică;

organizarea unor concursuri de eseuri cu diverse teme legate de justiție pentru elevii din liceu și studenți;

organizarea unor procese simulate și dezbateri pentru elevi și studenți;

prezentarea unor date statistice relevante din activitatea instanțelor/parchetelor (prezentarea unor statistici pe ultimul an cu privire la primele 5- 10 tipuri de cauze civile/penale soluționate de instanțe la nivel de județ);

transmiterea către instanțe/parchete (tipărirea și distribuirea urmând a se realiza pe plan local, în funcție de posibilitățile materiale ale acestora) a variantei electronice actualizate a unor materiale de prezentare (ex. Organigrama Consiliului Superior al Magistraturii, Organizarea sistemului judiciar în România, Admiterea în magistratură, Prezentarea Zilei Europene a Justiției);

organizarea oricăror altor activități, în condițiile legii, ce vor avea ca scop prezentarea activității instanțelor/parchetelor și a magistraților.

De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat măsurile necesare organizării unei manifestări de genul „Porțile deschise”, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia „Zilei Europene a Justiției”, la data de 25 octombrie 2017, după cum urmează:

înființarea unui comitet de organizare la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii și aprobarea componenței comitetului de organizare, care ar urma să se ocupe preponderent de grupurile de studenți care vor confirma vizita la Consiliul Superior al Magistraturii, după cum urmează: doamnele judecător EVELINAMIRELA OPRINA și GABRIELA BALTAG, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecător ȘTEFAN LUCACIUC- șef Birou de Informare Publică și Relații cu Mass-Media și doamna ALINA PĂSCUȚOI- consilier în cadrul Biroului de Informare Publică și Relații cu Mass-Media; (majoritate, după caz, unanimitate) – invitarea unor grupuri de câte de 15 studenți de la facultățile de drept din București, de exemplu: Universitatea București, Universitatea Titu Maiorescu, Universitatea Nicolae Titulescu, Universitatea Dimitrie Cantemir, Universitatea Română-Americană și Universitatea Ecologică;

organizarea unor prezentări pentru vizitatori, pe teme specifice activității Consiliului;

desemnarea domnului procuror CONSTANTIN MICU, director adjunct al Direcție resurse umane și organizare și a domnului judecător MARIUS ȘEGA- Compartimentul de documente clasificate, care să poată avea disponibilitatea de a primi și orienta cetățenii care vor dori să viziteze și să cunoască, din proprie inițiativă, sediul și activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, în considerarea „Porților deschise” din data de 25 octombrie 2017, în măsura în care aceste vizite s-ar suprapune cu grupurile de studenți;

publicarea unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, având ca obiect mediatizarea activităților ocazionate de Ziua Europeană a Justiției.

Cu privire la propuneri legate de calendarul de desfășurare a activităților adiacente zilei de 25 octombrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat următoarele:

până la data de 13 octombrie 2017- transmiterea invitațiilor către cele 6 universități din București, respectiv Universitatea București, Universitatea Titu Maiorescu, Universitatea Nicolae Titulescu, Universitatea Dimitrie Cantemir, Universitatea Română -Americană și Universitatea Ecologică – anexat notei completatoare modelul de invitație);

până la data de 18 octombrie 2017 – transmiterea unei recomandări către fiecare instanță și parchet de a crea grupuri de judecători, procurori și grefieri în fiecare instituție, care să organizeze și să asigure buna desfășurare a manifestărilor din data de 25 octombrie 2017;

– până la data de 19 octombrie 2017 – primirea confirmărilor de participare din partea universităților invitate;

la data de 20 octombrie 2017 – întocmirea calendarului de vizitare din ziua de 25 octombrie 2017, în funcție de universitățile care confirmă participarea unui/unor grupuri de până la 15 studenți;

până la data de 20 octombrie 2017 – actualizarea și tipărirea până la 100-120 exemplare din fiecare broșură de informare privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii ( în funcție de numărul de persoane care confirmă participarea, plus un număr de rezervă), ce urmează a fi distribuite vizitatorilor în cursul zilei de 25 octombrie 2017;

la data de 24 octombrie 2017 – publicarea unui comunicat de presă prin care să fie adusă la cunoștința publică semnificația zilei de 25 octombrie, precum și invitația de a vizita sediul Consiliului Superior al Magistraturii.


Ziua Europeană a Justiției are ca scop informarea cetățenilor UE cu privire la drepturile lor și accesul la justiția transfrontalieră în UE.

Juriștii petrec ziua încurajând populația să se implice în domenii ce țin de politica socială pentru a-și înțelege mai bine drepturile.

Ziua europeană a justiției a început în 2003 ca ​​un efort comun între Consiliul Europei și Comisia Europeană.

Statele membre organizează evenimente în jurul Zilei Europene a Justiției pentru a aduce justiția mai aproape de cetățeni. Aceasta este o oportunitate de a afla mai multe despre drepturile și procedura juridică.

Fiecare țară organizează evenimente la date diferite; legea nu le oprește niciodată, dar celebrarea principală se desfășoară pe 25 octombrie.

Pentru mai multe informații vizitați pagina evenimentului.

Sursa informației

[UPDATE: Ziua Europeană a Justiției Civile la PÎCCJ] 25 octombrie 2017 – Ziua Europeană a Justiției. Pregătirile CSM pentru acest eveniment was last modified: octombrie 28th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: