LIVE-TEXT: Ziua Europeană a Avocaților – „Libertatea de exprimare”

2344       0
Transmisia evenimentului s-a încheiat.

Live-text 11.12.2015

Conferința „Aspecte privind procedura legală a dreptului la liberă exprimare al avocatului”

Avocat dr. Ion Dragne, decan al Baroului București:

9:25: Cu privire la comentariul unui jurnalist, potrivit căruia domnul Dragne este „liderul a 10.000 de avocați pe care poate să-i scoată în stradă”, reacția a fost: „Nici vorbă de așa ceva, sunt coordonatorul a 10.000 de avocați, care pot să scrie și să vorbească – referitor la dreptul de exprimare”.

Avocat. dr. Gheorghe Florea, președintele UNBR:

9:36: „Avocații trebuie să-și îndeplinească misiunea fără restricții – este postamentul adulat de Consiliul Baroului Europei”.

9:38: „Cuvântul unui avocat se bazează pe valoare și pe faptul că avocații ocupă o poziție cheie în determinarea actului de justiție”.

9:46: „Este foarte adevărat că procesele nu se judecă în presă, dar este odios să constatăm că acte de procedură întocmite de participanții la proces susțin că «atâta vreme cât ceea ce s-a vehiculat în presă nu a fost contestat, înseamnă că are valoare de recunoaștere tăcerea lui»”.

Avocat. dr. Mihai Hotca, cu tema „Libertatea de exprimare a avocatului prin raportare la dispozițiile noului Cod penal”:

9:57: „Când avem în vedere libertatea de exprimare a avocatului în legătură cu un client al său, atunci este vorba mai puțin de o libertate a avocatului, și mai mult o obligație de-a sa. Libertatea de exprimare este mai mult un drept pe care avocatul îl exercită în numele clientului său, pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime”.

10:10: „Avocatul, uneori, poate din prea mult subiectivism, poate din atașament pentru client, pune prea mult patos în activitatea pe care o desfășoară atunci când poartă o discuție cu o persoană care urmează să fie audiată, alta decât clientul său, un martor de exemplu, dacă îl amenință, îl constrânge, putem spune că a încălcat o limită”.

10:18: „Dacă avocatul, în demersul său, oricare ar fi acela, se sprijină pe un text legal, el nu face altceva decât să ajute clientul să-și exercite dreptul la apărare”.

Avocatul dr. Bogdan Micu a vorbit pe tema „Exercitarea dreptului la apărare între momentul începerii urmăririi penale in rem și cel al continuării urmăririi penale in personam. Valorificarea încălcărilor dreptului la apărare în faza camerei preliminare sau în timpul judecății”.

Judecător dr. Laura Andrei, președinte al Tribunalului București – „Libertatea de exprimare și respectarea drepturilor persoanelor în procedurile judiciare

11:40: „Justiția se face pentru oameni și cu umanitate în suflet”.

„Cumva simți nevoia să explici public ce ai făcut, cum ai făcut și de ce ai făcut, pentru că toată lumea te comentează. Câtă vreme procesul este în derulare, nu poți să faci nimic”.

Avocatul dr. Viorel Roș prezintă tema „Dreptul avocatului de a vorbi. Dreptul de a fi ascultat de către judecător

11:55: „Rolul avocatului este să convingă judecătorul, chiar dacă acestuia i se pare uneori plictisitor”.

12:01: „În realitatea virtuală nu suntem singuri, asta e realitatea”.

„Imaginați-vă o viață fără calculator, dacă s-ar mai putea așa ceva”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Cine crede că are întotdeauna dreptate, nu are niciodată dreptate”.

12:05: „La noi dreptul la tăcere este adesea luată ca o dovadă de vinovăție. Mi se pare foarte grav acest tip de judecată”.

12:15: „Uneori tăcem când ar trebui să vorbim și vorbim când ar trebui să tăcem.

Tăcând în fața răului nu facem decât să ajutăm răul să devină și mai mare și mai periculos și, până la urmă, răul acela va ajunge sa ne conducă”.


Live-text 10.12.2015

14:18: Dl. președinte al UNBR, av. Gheorghe Florea, a anunțat deschiderea lucrărilor în prezența doamnei judecător Laura Andrei, președintele Tribunalului București.

Judecătoarea Laura Andrei, președintele Tribunalului București:

14:24: „Este o onoare deosebită să avem în sala de festivități reprezentanți de marcă ai avocaturii din toată țara.

Vă mulțumesc pentru prezență și vă urez succes astăzi și succes în viitor!”

14:25 Se ascultă imnul de stat al României

Se ascultă mesajul audio al președintelui Consiliului Baroului Europei, adresat tuturor avocaților:

Președintele UNBR, av. Gheorghe Florea:

14:38: „Dincolo de ceea ce înseamnă cuvânt încredințat hârtiei, dincolo de ce înseamnă tribună publică, fiecare cetățean are posibilitatea de a se exprima în fața altor cetățeni”.

„Începem să învățăm din propria experiență, nu numai din tratate de drept și filosofie, că libertatea noastră de exprimare se termină acolo unde încep drepturile și libertățile celorlalți. Vedem, pe propria piele că depășind limitele atragem consecințe ce nu mai țin de cenzura instituționalizată, care până nu de mult era marele dușman al libertății de exprimare. Orice act iresponsabil în exercițiul libertății de exprimare, cât de mic ar părea inițial, poate atrage consecințe nebănuite datorită posibilității de transmitere instant a informației. Trebuie să gândim mult mai profund până unde ne putem întinde cu această libertate, astfel încât să nu deranjăm ordinea integrată a drepturilor fundamentale, care rămân fundamentale, indiferent de vremuri”.

👍Vezi discursul integral al președintelui UNBR

Ion Dragne:

14:55: „Urez tuturor vorbitorilor să aibă harul vorbirii și tuturor ascultătorilor, harul întrebării. Vă urez succes!”

Mihai Coman:

14:57: „Misiunea mea ca moderator este să limitez libertatea de exprimare a vorbitorilor la cele 20 de minute alocate comunicărilor.

Invit prima vorbitoare, doamna av. Bianca Predescu, Baroul Dolj, care va vorbi despre Libertatea de exprimare a avocatului”:

15:00: „Avocatura este o profesie de interes public.

Fără avocatură statul de drept, într-o societate democratică, nu ar exista”.

„Libertate de exprimare nu ar exista dacă nu ar porni de la condiția fundamentală de a se sprijini pe suveranitatea și unitatea poporului”.

15:15: „Fața de misiunea pe care o are avocatul, față de rolul său în înfăptuirea justiției, consider că, pornind și de la principiul respectării secretului profesional, pornind și de la rigoarea pe care avocatul trebuie să o aibă asupra discursului propriu, libertatea de expresie, ca și participant la actul de justiție, nu este atât de largă ca cea a jurnaliștilor, fiind înrâurită de principiul păstrării secretului profesional”.

Următorul vorbitor este av. Ioan Chelaru, Baroul Neamț, cu tema „Vulnerabilitatea avocatului în exercitarea dreptului la liberă exprimare și protejarea independenței și prestigiului justiției”:

„Întrucât libertatea de exprimare a avocatului se manifestă cu precădere în raport de activitatea organelor judiciare, este evident că poate apărea o tensiune între aceștia, mai ales că ele beneficiază de o protecție sporită împotriva criticilor de care celelalte puteri, executivă ori legislativă, nu beneficiază. Această tensiune este relativ dificil de rezolvat. De aici și existența, în principiu, în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, a unei anume limitări speciale a libertății de exprimare, atât a mass mediei, dar și a avocaților, în scopul garantării autorității și imparțialității puterii judiciare”.

👍Vezi discursul în format text al av. Ioan Chelaru

Procurorul Nelu Ciobanu, director adjunct INM, prezintă comunicarea cu tema „Interferențele libertății de exprimare cu garantarea autorității și imparțialității justiției”, urmat de avocatul Gabriel Valentin Udrea, Baroul București, care vorbește despre „Specificul libertății de exprimare a avocatului”.

Avocat dr. Sorina Doroga, Baroul Arad: „Limitele libertății de exprimare a avocatului în lumina jurisprudenței CEDO”:

16:35: „Care sunt componentele dreptului la libera exprimare?”

16:45: „Dreptul la libera exprimare și obligația de apărare a clientului: dreptul la libera exprimare a avocatului trebuie să fie înțeles în contextul în care el are o obligație legală de apărare a clientului”.

16:52: „CEDO insistă asupra necesității unui cadru în care avocatul să-și desfășoare activitatea în siguranță”.

Avocat dr. Ioan Constantin Gliga, Baroul Brașov: „Interferențele libertății de exprimare a avocatului cu secretul profesional”.

16:59: „Avocatul trebuie sa dispună de o independență totală în fața puterii și să fie la adăpost de amenințări”.

„Libertatea noastră de exprimare nu trebuie să fie de natură a știrbi prestigiul de care se bucură justiția în general”.

Avocat dr. Brîndușa Gorea, Baroul Mureș, „Libertatea de exprimare și responsabilitatea avocatului”.

17:15: „Chiar și acele situații în care presa nu este interesată de o anumită speță, deci nu intră în notorietate, totuși avocatul evoluează într-un spațiu public pentru că bunul mers al justiției ne vizează pe toți, deci este un aspect public”.

„Ține de libertatea de exprimare ca și celălalt să aibă dreptul să se exprime”.

17:21 „Constatăm că libertatea de exprimare este un concept care nu are sens decât în raport cu alte valori.

Liber față de ce?

Doar libertatea în context delimitat are sens”.

18:27 Dl. președinte al UNBR, av. Gheorghe Florea, a anunțat închierea lucrărilor și a ținut să aprecieze eforturile Baroului București pentru organizarea acestui eveniment.


10-11 decembrie 2015

Sala de festivități a Tribunalului București

UNBR în parteneriat cu Baroul București, vor organiza în zilele de 10-11 decembrie 2015 celebrarea „Zilei Europene a Avocaților – 2015”. Evenimentele vor consta într-un program de manifestări având ca temă centrală „Libertatea de exprimare”. Tema a fost propusă de Consiliul Barourilor Europene (CCBE) în considerarea evenimentelor din acest an, care au impulsionat dezbaterile în ceea ce privește libertatea de exprimare: Hotărârea pronunțată de Marea Cameră a CEDO în cauza Morice contra Franței și atacul asupra redacției Charlie Hebdo din Paris.

Cu acest prilej, vor fi organizate conferințe și dezbateri cu această tematică, la care, alături de avocați, vor fi invitați reprezentanți ai instanțelor și parchetelor, ai Ministerului Justiției, cadre universitare și presa.

Manifestările vor avea loc în Sala de festivități a Tribunalului București, la data de 10 decembrie (interval orar 14:00-18:00) și la data de 11 decembrie (interval orar 9:00 -14:00).

De asemenea, în zilele următoare, pe site-ul UNBR vor fi publicate articole trimise de avocați și interviuri pe tema libertății de exprimare a avocatului și a participanților la înfăptuirea justiției.

În plan local, barourile vor organiza la rândul lor evenimente pentru celebrarea Zilei Europene a Avocaților, care vor fi prezentate și pe site-ul UNBR.

Evenimentele vor avea loc în contextul în care, în 2014, Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a lansat ideea celebrării anuale a Zilei Europene a Avocaților, la data de 10 decembrie. Cu această ocazie, CCBE coordonează un eveniment european anual pentru a încuraja uniunile profesionale și barourile să organizeze activități la nivel național și local, în jurul unei teme centrale, în scopul promovării valorilor comune ale profesiei și ale Statului de Drept.

 

Consultați sursa informațiilor, anunțul publicat de UNBR (www.unbr.ro).

LIVE-TEXT: Ziua Europeană a Avocaților – „Libertatea de exprimare” was last modified: decembrie 11th, 2015 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: