Zi neagră pentru România

30 oct. 2020
Vizualizari: 468

30 octombrie 2020 se dovedește a fi o zi neagră pentru România: s-au înregistrat 6.546 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

„Până astăzi, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19), după ce joi, 22 octombrie, am avut 6.481 noi infectări. 167.897 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, relatează Evenimentul Zilei.

„Nouă județe sunt în scenariul roșu, după ce indicele de infectare a depășit 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Este vorba despre județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Harghita, Mureș, Sălaj, Sibiu și Timiș. Rata de infectare în Alba este de 3,96, în Arad – 3,02, Bihor – 3,02, Cluj – 4,3, Harghita – 3,12, Mureș – 3,16, Sălaj – 4,31, Sibiu – 3,05, iar în Timiș – 4.În București, rata de infectare a ajuns la 3,78”, mai notează Cotidianul.

Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul este „departe” de a lua o decizie privind „carantinarea totală”.

„Ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri, nu o negăm. Pe de altă parte, noi am gândit deja un set de măsuri aferente acestei creșteri a numărului de cazuri pe care le aplicăm și sunt în curs de aplicare și analizăm care sunt efectele acestor măsuri. (…) Va trebui să avem temeiuri extrem de serioase pentru a impune alte măsuri de restricție. Iar, ceea ce se tot vorbește cu carantinarea totală, suntem departe de o astfel de decizie. (…) Eu spun cu fiecare ocazie că putem să trăim normal, putem să avem puține măsuri de restricție cu o singură condiție – oamenii să respecte măsurile de protecție sanitară. Este simplu dacă oamenii respectă măsurile de protecție sanitară: se pot duce la serviciu, se pot duce la spectacol, pot să trăiască o viață cât mai aproape de normal, cu o singură condiție – respectarea măsurilor de protecție”, a afirmat premierul Orban, scrie România Liberă.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anulat Târgul de Crăciun.

„Nicușor Dan a explicat că situația tragică cu care se confruntă bucureștenii nu permite desfășurarea unui eveniment atât de amplu, unde ar fi venit un număr mare de persoane.  Noul primar și-a exprimat opinia ferm și promite că anii viitori ne vom putea bucura din nou de târg, dacă scăpăm de virus”, relatează Evenimentul Zilei.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a retras acreditarea Școlii Doctorale de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Măsurile au fost luate „în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațional existent la nivelul Academiei de Poliție”.

„Am decis monitorizarea Academiei de Poliție, trebuie să vedem din perspectiva noastră ce se întâmplă în cadrul acestei instituții. Am solicitat la CNATCDU să verifice toate tezele de doctorat realizate la academia de Poliție, vorbim despre acele peste 800 de teze de doctorat realizate în cadrul Academiei de Poliție, să fie verificate pentru a vedea dacă sunt sau nu sunt plagiate”, a declarat ministrul Educației Naționale, Monica Anisie, într-o emisiune la B1 TV, scrie News.ro.

„Aceasta a menționat că, în primă etapă, vor fi verificate tezele de doctorat ale cadrelor didactice din Academia de Poliție, ulterior urmând a fi verificate și celelalte teze. (…) Întrebată ce se întâmplă cu acei deținători de titluri de doctor care au beneficiat de funcții sau sporuri de pe urma acestor titluri, ministrul Educației a răspuns că «trebuie să se ia toate măsurile legale care se impun, odată ce a fost declarată teza ca fiind plagiată, trebuie luată și măsura administrativă»”, relatează News.ro.

„Angajații din sistemul public care dețin un titlul de doctor în domeniul în care își desfășoară activitatea primesc, conform legii, un spor de 950 de lei lunar”, mai arată News.ro.

Presa externă scrie că în Turcia și Grecia continentală s-a resimțit puternic un seism cu epicentrul în nordul insulei elene Samos, cu magnitudinea 6.6, la o adâncime de 16 km.

„Mișcarea telurică s-a simțit în șase provincii turcești și în orașul Izmir. Deocamdată nu s-au anunțat victime umane. Seismul s-a simțit și în Istanbul, dar fără mari probleme. Locuitorii insulei grecești Samos, care are o populație de aproximativ 45.000 de locuitori, au fost îndemnați să stea departe de coastă, notează hurriyetdailynews.com. (…) În Samos au existat avertismente de val mare. De altfel, bărcile au plutit în derivă și pe țărmul turcesc, după cum se vede în imaginile filmate de martori și postate pe internet”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Zi neagră pentru România was last modified: octombrie 30th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: