Wolters Kluwer România: Noul sondaj Future Ready Lawyer relevă presiuni tot mai mari asupra juriștilor pe măsură ce ritmul schimbării, complexitatea cerințelor de conformitate și provocarea securizării talentelor iau amploare

6 oct. 2022
Vizualizari: 198

Complexitatea în creștere a cerințelor de conformitate, așteptările clienților noi, nevoia de securizare a talentelor și exigențele de productivitate cât mai ridicată pun presiuni fără precedent asupra profesioniștilor din domeniul juridic, conform concluziilor noului sondaj global Future Ready Lawyer 2022 de la Wolters Kluwer. Sondajul arată că este loc pentru progres, cei mai mulți dintre profesioniști spun că nu sunt îndeajuns de bine pregătiți pentru a aborda provocările și oportunitățile importante.

Constrânși să țină pasul cu tendințele care apar și exigențele tot mai mari, profesioniștii din domeniul juridic apelează din ce în ce mai mult la tehnologia juridică pentru ajutor. În Europa și în SUA, investițiile în și cererea pentru soluții de tehnologie juridică s-au intensificat, tehnologia fiind poziționată acum categoric în centrul performanței crescute, al productivității, al relațiilor client-firmă de succes și al așteptărilor angajaților performanți. Conform rezultatelor sondajului:

− 91% dintre departamentele juridice din companii se așteaptă ca firmele lor de avocatură să valorifice din plin tehnologia.

− Peste 80% dintre avocați spun că este de mare importanță pentru ei să lucreze pentru o casă de avocatură sau un departament juridic cu avans tehnologic.

− Importanța tot mai mare a tehnologiei juridice este o tendință de top pentru 79% dintre avocați.

− 64% dintre departamentele juridice și 63% dintre casele de avocatură își vor crește investițiile în software în următorul an.

„Avocații lucrează deja sub presiune, iar sondajul Future Ready Lawyer 2022 a arătat că exigențele sunt în creștere, pe măsură ce tendințele care influențează profesia de avocat continuă să ia amploare”, a declarat Martin O’Malley, CEO Wolters Kluwer Legal & Regulatory. „Presiunea se intensifică și mai mult, deoarece doar aproximativ o treime dintre avocați spun că sunt foarte pregătiți să abordeze aceste tendințe. Pe măsură ce juriștii caută să-și consolideze aptitudinile, sondajul a constatat că – mai mult ca niciodată – organizațiile apelează la tehnologie ca pârghie pentru a crește performanța.”

Sondajul Future Ready Lawyer 2022 de la Wolters Kluwer include informații de la 751 de profesioniști din domeniul juridic din SUA și 10 țări europene. Pentru al patrulea an consecutiv, sondajul oferă o perspectivă actuală, cu date comparative, înainte și după criza COVID, privind tendințele, capabilitățile și schimbările din profesie și analizează cât de bine sunt pregătite organizațiile pentru a crește performanța.

Principalele concluzii ale sondajului

Top tendințe

Principalele tendințe care se preconizează că vor avea cel mai mare impact asupra sectorului juridic în următorii trei ani sunt:

− Creșterea importanței tehnologiei juridice – 79%,

− Gestionarea volumului și complexitatății crescute a informațiilor – 79%,

− Îndeplinirea așteptărilor în schimbare venite de la clienți/leadership – 79%.

Doar 36% sau mai puțini dintre avocați spun că organizația lor este foarte pregătită să țină pasul cu oricare dintre aceste tendințe.

Domeniile noi și în dezvoltare ale dreptului sunt o altă tendință majoră cu impact pentru avocați:

77% raportează că gestionarea ariilor de conformitate emergente și în dezvoltare, cum ar fi factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) și confidențialitatea datelor, este o tendință semnificativă.

− 56% dintre avocații din companii și 45% dintre avocații caselor de avocatură raportează cereri în creștere pentru consiliere ESG în ultimul an. Cei mai mulți spun că organizația lor nu este foarte pregătită să țină pasul.

De asemenea, în 2022 este evidentă tendința privind schimbările în modul în care se desfășoară activitatea juridică și cine face munca, fiecare domeniu prezentând creșteri față de anii anteriori:

Pentru departamentele juridice din companii: 84% raportează o utilizare mai mare a personalului contractual; Utilizarea mai mare a personalului non-legal pentru a efectua munca; și utilizarea mai mare a furnizorilor alternativi de servicii juridice.

Pentru casele de avocatură: 81% raportează o utilizare mai mare a terților sau a resurselor externalizate; 78% raportează utilizarea mai mare a personalului non-legal pentru a efectua munca și utilizarea mai mare a personalului contractual; și 77% raportează mai multă autoservire din partea clienților.

Concluziile din 2022 se bazează, de asemenea, pe rezultatele sondajului din anii anteriori privind tendințele de performanță, care arată că, într-o gamă largă de domenii, organizațiile juridice care valorifică în grad ridicat tehnologia depășesc organizațiile care nu o fac.

Casele de avocatură care îmbrățișează complet tehnologia au fost din nou mai profitabile decât cele care nu o folosesc: 63% dintre companiile lider în tehnologie raportează că profitabilitatea lor a crescut în ultimul an, comparativ cu 46% din alte companii.

Provocarea talentelor

Organizațiile juridice au resimțit impactul „marii demisii” în ultimul an și, pe baza concluziilor sondajului, apar mai multe provocări pentru angajații performanți:

86% dintre avocații din companii și 70% dintre avocații caselor de avocatură spun că marea demisie a avut un impact foarte sau oarecum semnificativ asupra organizației lor.

− 70% dintre avocații din companii și 58% dintre avocații caselor de avocatură spun că este foarte sau oarecum probabil să-și părăsească poziția actuală în anul următor.

Organizațiile nu sunt bine pregătite pentru a gestiona pierderea de talente. Doar:

33% dintre departamentele juridice sunt foarte pregătite pentru a recruta/reține personal juridic; 36% sunt foarte pregătite pentru a recruta/reține personalul tehnologic.

28% dintre casele de avocatură sunt foarte pregătite pentru a recruta/reține personal juridic; 33% pentru recrutarea/retenția personalului tehnologic.

Tehnologia este crucială pentru personalul talentat:

− 87% dintre avocații din companii și 83% dintre avocații din casele de avocatură spun că este extrem sau foarte important să lucrezi pentru o organizație juridică care valorifică tehnologia.

Relațiile client-firmă se îmbunătățesc

Capabilitățile tehnologice sunt în centrul evaluării de către clienți, atât a relațiilor existente, cât și a celor viitoare:

91% dintre departamentele juridice spun că va fi important pentru casele de avocatură cu care colaborează să beneficieze de avantajele tehnologiei.

97% dintre departamentele juridice solicită sau vor cere firmelor pe care le prospectează să descrie tehnologia pe care o folosesc pentru a fi mai productive și mai eficiente.

Principalul motiv pentru care departamentele juridice ar schimba casa de avocatură este dacă nu ar demonstra eficiență și productivitate. Doar 38% dintre avocații din companii spun că firma lor actuală utilizează foarte bine tehnologia pentru a stimula productivitatea/eficiența.

În general, relațiile client-firmă s-au îmbunătățit, totuși firmele de avocatură sunt expuse unui risc mai mare de a fi concediate:

− 55% dintre departamentele juridice spun că relația cu firma lor s-a îmbunătățit față de cum era înainte de pandemie.

În plus, 43% dintre departamentele juridice declară că sunt foarte mulțumiți de firma lor de avocatură astăzi, față de 30% în 2021.

În același timp, totuși, 32% dintre departamentele juridice din companii raportează că este foarte probabil să schimbe firma în anul următor, în creștere de la 24% în 2021.

Raportul complet al sondajului, care include concluzii suplimentare privind casele de avocatură, departamentele juridice din companii, noile tehnologii, provocarea talentelor și alte tendințe, precum și secțiuni speciale despre impactul ESG și perspective de la lideri de opinie din industria juridică, poate fi descărcat de aici: Wolters Kluwer Future Ready Lawyer 2022.

Despre sondajul Future Ready Lawyer de la Wolters Kluwer

Sondajul Future Ready Lawyer 2022 de la Wolters Kluwer Legal & Regulatory a inclus interviuri cantitative cu 751 de avocați din case de avocatură, departamente juridice și companii de servicii corporate din SUA și 10 țări europene – Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, Italia, Franța, Spania, Polonia, Belgia, Suedia și Ungaria – pentru a analiza modul în care așteptările clienților, tehnologia și alți factori impactează viitorul juridic în principalele domenii de practică și maniera în care organizațiile juridice sunt pregătite să le abordeze. Sondajul a fost realizat online pentru Wolters Kluwer de un institut internațional de cercetare, lider de piață, în perioada 16 mai-3 iunie 2022.

About Wolters Kluwer

Wolters Kluwer (WKL) este lider global în furnizarea de informații profesionale, soluții software și servicii pentru sectoare precum asistență medicală; fiscal și contabilitate; guvernanță, risc și conformitate; precum și cele juridice și de reglementare. Wolters Kluwer își sprijină clienții să ia decizii critice în fiecare zi, oferind soluții expert care combină cunoștințele aprofundate în domeniu cu tehnologia și serviciile specializate. Wolters Kluwer a raportat venituri anuale în 2021 de 4,8 miliarde EUR. Grupul deservește clienți din peste 180 de țări, își menține operațiuni în peste 40 de țări și are aproximativ 19.800 de angajați în întreaga lume. Compania are sediul în Alphen aan den Rijn, Olanda. Pentru mai multe informații, vizitați www.wolterskluwer.com și urmăriți-ne pe Twitter, Facebook, LinkedIn, respectiv YouTube.

Wolters Kluwer România: Noul sondaj Future Ready Lawyer relevă presiuni tot mai mari asupra juriștilor pe măsură ce ritmul schimbării, complexitatea cerințelor de conformitate și provocarea securizării talentelor iau amploare was last modified: octombrie 6th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: