Weekend cu ninsori

13 ian. 2017
Vizualizari: 2000

Ne apropiem cu pași mari de weekend, după o săptămână în care lupta autorităților cu zăpezile a ținut prima pagină a ziarelor.

Prognozele nu sunt deloc bune. Probabil și săptămâna viitoare România va fi sub amenințarea codurilor meteorologice.

„Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de polei, vânt puternic și ninsori viscolite la munte, valabilă pentru mai multe județe din nordul, vestul, centrul și sudul țării. Meteorologii avertizează că vor fi precipitații mixte ce vor cuprinde treptat vestul, centrul și nordul țării și vor fi asociate cu depuneri de polei, iar în nord-vest și la munte cantitățile de precipitații vor depăși local 20-25 l/mp. Se va semnala polei, în prima parte a zilei de vineri (13 ianuarie) în Banat și Crișana, iar după-amiaza și în Transilvania și nordul Moldovei. În noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) și în prima parte a zilei de sâmbătă (14 ianuarie) se va depune polei în Oltenia, vestul Munteniei și local în Transilvania și Moldova”- scrie Mediafax.

Agerpres consemna joi situația traficului aerian afectat și el de ninsorile și temperaturile scăzute din ultima săptămână: Traficul aerian pe aeroporturile Capitalei se desfășoară în condiții de iarnă, cu ninsoare abundentă și vânt în rafale, iar 25 de curse ale companiilor Wizz Air, TAROM, LOT și Ryanair au fost anulate, potrivit datelor actualizate ale Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB)”.

Traficul rutier, deși a fost deblocat pe principalele drumuri naționale și autostrăzi există încă pericolul, în funcție de precipitații, să fie din nou restricționat.

Trenurile înregistrează în continuare întârzieri. Temperaturile scăzute, ninsorile și viscolul pot duce la anularea unor trenuri din zonele afectate de vremea rea.

Joi, 12 ianuarie, a fost o zi plină pentru justiția din România.

„Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a anunțat joi că sesizarea Avocatului Poporului referitoare la Legea nr. 90/2001 va fi discutată, după finalizarea raportului de către judecătorul-raportor și primirea punctelor de vedere solicitate Guvernului și celor două Camere ale Parlamentului”- notează Agerpres.

Tot de la Curtea Constituțională vine o altă știre așteptată atât de Guvern, cât și de parlamentari: Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că este constituțională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputați PNL, USR și PMP”. Agerpres prezintă pe larg această decizie a Curții.

Practic, Guvernul are de acum posibilitatea să emită ordonanțe pe perioada vacanțelor parlamentare.

Mediafax scrie despre un alt subiect mult dezbătut în campania electorală de principalii lideri politici – răspunderea magistraților.

Noul CSM deja are un punct de vedere în această chestiune sensibilă, după cum susțin unii analiști, și în ședința din 12 ianuarie „Președintele CSM, judecătoarea Mariana Ghena, a susținut, joi, în ședința de plen, citând punctul de vedere al consiliului, că orice inițiativă legislativă privind modificarea răspunderii magistraților este inoportună, că ar pertuba echilibrul dintre judecătoresc, executiv și legislativ”, scrie Mediafax.

„Consiliul subliniază că legislația actuală reglementează răspunderea magistraților sub o triplă formă – disciplinară, penală și civilă, semn că nu este necesară adoptarea altor dispoziții legale privind aceste aspecte. O altă reglementare care nu își găsește corespondentul în forme similare de răspunudere a membrilor celorlante două puteri în stat, cea legislativă și cea executivă, reprezintă în sine perturbare a echilibrului dintre acestea cu grave consecințe pentru buna funcționare a societății. Sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului că are capacitatea de a autoregla, inclusiv prin sancționare sub cele trei forme a magistraților, fiind de altfel și singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale. De aceea, orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraților, în alte coordonate decât cele deja existente în prezent, este inoportună.”– se arată în punctul de vedere al CSM, citit de președintele Mariana Ghena, după cum relatează jurnaliștii Mediafax.

Universul Juridic prezintă „Concluziile întâlnirii asociațiilor magistraților cu noul ministru al justiției, Florin Iordache”.

Agepres scrie despre activitatea președintelui României: „Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a anunțat Administrația Prezidențială”.

Toate măsurile propuse de guvernul Grindeanu au nevoie de susținere financiară. Banii pentru programele Guvernului pot veni atât din creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor, dar și din împrumuteri și vânzări de obligațiuni.

News.ro arată că deja Guvernul caută soluții: „Ministerul Finanțelor a vândut joi obligațiuni de stat în valoare de 265,2 milioane de lei (59 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în jur de jumătate din nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 2,05%, în creștere sensibilă față de ultima licitație pentru aceeași scadență, din decembrie, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR)”.

 O altă știre importantă pentru cetățeni este simplificarea procedurilor pentru tratamentul bolnavilor.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Guvernul a avut joi pe masă „o hotarare de guvern prin care se vor desființa comisiile de specialitate de la nivelul caselor județene de asigurări care aprobă sau nu dosarele cu tratamentul anumitor bolnavi, a anunțat ministrul Sănătății, Florian Bodog, în deschiderea ședintei săptamanale a executivului”, după cum relatează HotNews.

Ultima știre, tot de interes public, vine de la Universul Juridic: De la 21 ianuarie, avem noi reglementări în legătură cu ridicarea autoturismelor.

Posibil ca aceste reglementări să determine o mai bună circulație pe arterele aglomerate ale marilor orașe, blocate de multe ori din cauza autoturismelor parcate la întâmplare.

Bună dimineața!

Weekend cu ninsori was last modified: ianuarie 12th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: