Vorbește liniștit… la smartphone-ul tău!

21 nov. 2016
Vizualizari: 1476

Începem o nouă săptămână cu o știre care privește o lume întreagă, nu numai Europa. „Cancelarul german Angela Merkel și-a anunțat partidul că va candida pentru al patrulea mandat, spun surse din formațiunea sa, CDU”, citate de DPA.   Candidatura Angelei Merkel este, cu siguranță, urmărită cu interes  de statele din spațiul exsovietic, de Țările baltice, de Ucraina și de Rusia.

La Chișinău, după  alegerile pierdute de pro-europeni, contestatarii lui Dodon continuă protestele. „Mai multe sute de persoane s-au adunat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a protesta față de modul în care a fost organizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în data de 13 noiembrie, cerând repetarea acestuia”, relatează Radio Chișinău.

La București, lumea, deși se află în plină campanie electorală, este relaxată și a mers în weekend la Târgul de carte „Gaudeamus”, la care au participat și editurile din grupul Universul Juridic.

Știrea momentului vine tocmai de la acest târg, a fost zărit, pentru prima oară, după demisie și fostul șef al Serviciului de Informații Externe, care a participat la o lansare de carte.

Ziariștii s-au înghesuit să-i pună întrebări dar, după cum notează DC News, „Mihai Răzvan Ungureanu a evitat contactul cu presa”, precum și întrebările legate de starea de sănătate. Menționăm că Ungureanu și-a dat demisia de la șefia SIE în data de 26 septembrie, invocând motive medicale.

Mediafax scrie despre scandalul momentului, generat în întreaga lume, de smartphone-urile chinezești.

„Pentru 50 de dolari, oricine poate cumpăra acum un smartphone cu un display HD, servicii de date rapide, dar și un „feature” secret: un backdoor care transmite datele și mesajele text înapoi în China la fiecare 72 de ore”, scrie New York Times, citat de Mediafax. Cum România este plină de telefoane chinezești, este posibil ca și smartphone-uri din România să fie ascultate și monitorizate de chinezi.

Ne apropiem de alegerile parlamentare din 11 decembrie și pe lângă jocul candidaților înscriși în cursa electorală urmărim și activitatea guvernului Cioloș care e angrenat în organizarea scrutinului electoral. Agerpres scrie că: „Ministerul Afacerilor Externe a elaborat o hartă interactivă pentru a facilita alegătorilor români din afara țării accesul la adresele celor 417 secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie”. Sperăm ca în 11 decembrie să avem suficiente secții de votare în Europa și suficiente buletine de vot. Alegerile sunt un test, nu numai pentru guvernul Cioloș, dar și pentru principalele forțe politice, care vor votul diasporei.

Agerpres face cunoscută și lista candidaților din partea societății civile pentru viitorul CSM, publicată deja pe site-ul Senatului României.  Pe listă sunt nume cunoscute:

– Victor Alistar, propus pentru funcția de membru al CSM de Transparency International România și susținut de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului.

– Antonie Popescu, propus în CSM de Fundația Centrul de Resurse Juridice și susținut de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

– Mădălina Tomescu, propusă de Centrul European pentru Promovarea Nediscriminării și Egalității de Șanse și susținută de Asociația Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului.

– Marian Dragoș Rădulescu, propus și susținut ca membru în CSM de Forumul Regional pentru Drepturile Omului.

– Ion Radu Motica, propus în CSM de Uniunea Națională a Notarilor Publici, Ordinul Consilierilor Juridici din România, Baroul Timiș, Colegiul Consilierilor Juridici Timiș, Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Drept a Universității din Craiova, Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

– Romeu Chelariu, propus în CSM de Fundația „Camera de Arbitraj și Mediere” din Iași.

– Răzvan Codru Vrabie, propus și susținut în CSM de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR -CH).

Agerpres arată că: „Din CSM fac parte doi reprezentanți ai societății civile, plenul Senatului validând prin vot membrii acestui for, pe baza unui raport întocmit de Comisia juridică”.

În final, consemnăm un interesant interviu acordat agenției news.ro de istoricul polonez Adam Burakowski. Acesta trage o concluzie pe care mulți o cunoaștem: „După 1989, cel mai mare învingător este nomenclatura comunistă și securistă, care, pur și simplu peste noapte, a devenit nomenclatura capitalistă. Ea are acum mai mult chiar decât a avut în perioada de dinainte de 1989”. Despre societatea românească, Adam Burakowski spune că a avut numai de pierdut: „Trebuie să ne reamintim că oficial două milioane de oameni, neoficial trei, dar se vorbește și despre patru milioane chiar, au emigrat din România. Aceasta este cea mai mare pierdere de resurse umane din toată istoria României, cea care se întâmplă acum”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Bună dimineața!

Vorbește liniștit… la smartphone-ul tău! was last modified: noiembrie 20th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: