Vom avea un test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2, produs în România

21 aug. 2020
Vizualizari: 695

Pentru că se apropie luna septembrie, în care școlile își reiau cursurile, deschidem Revista din această seară cu o declarație a reprezentantului României la OMS, profesorul Alexandru Rafila.

„Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranța unei activități în școală apropiată de normal, copiii au nevoie să interacționeze unii cu alții, să interacționeze cu profesorii, cu învățătorii, pentru că altfel prelungirea excesivă a acestui învățământul la distanță, online, și unilateral, nu cred că este, pe termen mediu chiar, sustenabilă, pentru că copiii chiar cer să se întâlnească cu alți copii, vor să interacționeze, vor să se joace și trebuie să găsim modalitatea”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Alexandru Rafila, scrie News.ro.

Presa consemnează și anunțul ministrului Educației, Monica Anisie, în legătură cu reducerea numărului de ore la clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2020-2021.

„Aseară a fost aprobată în ședința de Guvern o Ordonanță de urgență prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele și vom începe anul acesta școlar cu clasa pregătitoare. Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă și vom prezenta noile planuri-cadru pentru învățământul primar. În curând, specialiștii din cadrul Ministerului Educației vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică”, a declarat ministrul Educației, notează Știrile Transilvaniei.

Profesorul Alexandru Rafila a spus că este normal ca părinții să aibă temeri legate de îmbolnăvirea copiilor, dar a precizat că evitarea în totalitate a transmiterii bolii nu este posibilă.

„Temerile sunt normale, dar cred că și explicația care trebuie direcționată către părinți are încă elemente care pot fi îmbunătățite. Părinții trebuie să știe în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. E un lucru pe care trebuie să-l spunem foarte clar. Așa cum copiii răcesc, fac gripă, fac tot felul de infecții, tot așa se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc, de fapt despre asta discutăm, și dacă se întâmplă într-o clasă să apară un caz, cum facem ca restul școlii să-și continue activitatea în mod normal”, a explicat profesorul Rafila, notează News.ro.

Presa consemnează și declarația premierului Ludovic Orban în legătură cu regulile speciale de protecție sanitară, care ar trebui să fie stabilite la începutul săptămânii viitoare, pentru perioada campaniei electorale și până la alegerile locale.

„Am discutat în detaliu amănunte legate de regulile care trebuie impuse pe perioada campaniei electorale, de asemenea, regulile privitoare la constituirea Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare, modul de funcționare a Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare, modul de organizare a votului, astfel încât să se asigure păstrarea unei distanțe fizice”, a declarat Ludovic Orban, joi, la plecarea de la MAI, relatează Agerpres.

„Orban a adăugat că discuțiile au vizat și detalii legate de regulile care trebuie instituite pentru asigurarea dreptului de vot «a cetățenilor români care nu se pot deplasa, care fie sunt în situația de a fi imobilizați dintr-o cauză medicală la domiciliu, fie sunt infectați cu coronavirus și sunt tratați, fie la domiciliu, fie în izolare la domiciliu» și nu se pot deplasa la secția de votare”, mai arată Agerpres.

Două companii partenere românești –  Romlab și Sintofarm – au anunțat, joi, că primul test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2, produs în România, a obținut avizul Agenției Naționale a Medicamentului pentru producție și comercializare. Această metodă poate detecta anticorpii dați de SARS-CoV-2 în doar 5 minute.

„Kitul de testare funcționează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sângele recoltat intravenos. Nivelurile de sensibilitate crescute ale testului rapid permit identificarea anticorpilor virusului în cazul celor care au luat contact cu el, inclusiv cazurile asimptomatice. Aceste teste pot completa foarte bine testarea PCR care se face în momentul de față în laboratoarele din România, mărind astfel simțitor capacitatea pe care statul o are acum. Companiile din România care produc testul pot realiza 50.000 de bucăți zilnic, cu posibilitate de dublare rapidă a acestei cantități, în vreme ce, momentan, statul asigură, în general, cam jumătate din acest număr. Aceste teste pot fi folosite pentru testarea în masă a populației și astfel se pot identifica potențiali donatori de plasmă pentru tratarea cazurilor grave. În cazul în care apare vaccinul anti Covid, cei care nu fac anticorpi ar putea fi vaccinați primii”, scrie Cotidianul.

Ministerul Mediului lansează în luna septembrie un nou program „Casa Eficientă Energetic”, prin care românii vor putea beneficia de fonduri de stat pentru izolarea termică a locuințelor.

„«Programul «Casa Eficientă Energetic» începe pe 15 septembrie 2020», a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă. Aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele prin intermediul acestui program, al cărui buget total este de 430 de milioane de lei. Aceștia pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin AFM”, arată Știrile Transilvaniei.

Seară frumoasă!

Vom avea un test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2, produs în România was last modified: august 21st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: