Vine ciclonul

17 nov. 2017
Vizualizari: 2163

Concluziile Raportului MCV sunt astăzi analizate și de președintele țării.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Göteborg, în Suedia, că nu crede că Mecanismul de Colaborare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene nu va mai fi aplicat României de anul viitor și i-a criticat pe oficialii de la București care susțin acest lucru, spunând că afișează un optimism nepotrivit”, notează News.ro.

Și dacă am fi crezut că președintele Iohannis este pesimist, iată că ne înșelăm.

„Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Herculane, unde urmează să aibă loc ședința Comitetului Executiv al partidului, că nu crede că Mecanismul de Cooperare și Verificare se va ridica vreodată”, mai arată azi News.ro.

Suntem acuzați de corupție, atât de la tribuna Parlamentului European, cât și în țară, de diverse oficialități. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, este de părere că dacă corupția ar înceta, România ar fi o țară mai prosperă.

„«Corupția înseamnă furt din bunurile publice. Dacă acest furt se oprește, România ar deveni o țară mai prosperă și ar putea investi în școli, spitale, infrastructură, drumuri, lucru care, din nefericire, încă nu s-a întâmplat pe măsura așteptărilor, tocmai pentru că s-a furat», a afirmat diplomatul american”, într-un interviu acordat postului tv Antena 3.

Într-o permanentă competiție cu românii, bulgarii se consideră mai puțin corupți.

„Premierul bulgar Boiko Borisov a apreciat joi, în cursul unei «inspecții» la șantierul ieșirii către est a șoselei de centură a Sofiei, că țara sa se află «în fața României din nou», referindu-se la raportul Comisiei Europene (CE) cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), relatează agenția BGNES, citată de Novinite” și News.ro.

Ministrul Justiției – considerat de critici prea optimist în legătură cu îndeplinirea tuturor cerințelor din Raportul MCV – este pus în fața unei decizii importante la acest sfârșit de an: este vorba de decizia sa în privința controlului Inspecției Judiciare la Direcția Națională Anticorupție.

„«Am cerut (…) controlul, Inspecția (Judiciară — n.r.) a efectuat cele două controale, au făcut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute și ceva de pagini. Este obligația mea – nu numai morală, ci și legală – ca ministru, să valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot să mă fac că nu s-a întâmplat nimic, eu nu pot să dau raportul la o parte și să ne vedem pe viitor; ne vom vedea de treabă, dar nu pot să neglijez acel raport pe care să îl valorific și cu un rezultat pe care să îl prezint public, indiferent care va fi el. Indiferent ce voi aprecia eu în urma evaluării concluziilor din raport, o parte vor fi de acord și partea cealaltă mă va critica. Problema este doar de nuanță – care parte va fi de acord și care parte mă va critica – rezultatul matematic va fi același. Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspecției, ci (…) voi integra concluziile pe care le voi trage din raport într-o evaluare de ansamblu a activităților desfășurate de respectivele entități», a declarat Tudorel Toader la Antena 3”, scrie Agerpres.

Și tot la Antena 3, citată de Agerpres, ministrul Tudorel Toader a făcut un anunț interesant: „La Ministerul Justiției se lucrează la înființarea a «cel puțin șase-opt» tribunale comerciale”.

„Guvernul a introdus pentru angajatori obligația negocierii colective, în unitățile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, pentru a-i putea obliga pe aceștia să mute contribuțiile la angajator. Și contractele în vigoare vor trebui renegociate. (…) Obligațiile au fost introduse prin derogare de la Legea dialogului social și au fost publicate joi în Monitorul Oficial. Prevederile trebuie aplicate de către angajatori în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017. Potrivit modificărilor, în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului care modifică Codul Fiscal, prin mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat”, notează azi Adevărul.

Rezultatele economice ale României sunt privite diferit la palatul Cotroceni față de modul în care sunt analizate la Palatul Victoria.

„Președintele Klaus Iohannis a comentat, vineri, declarațiile premierului Tudose potrivit căruia creșterea economică bazată pe consum este o falsă problemă, șeful statului spunând că o creștere bazată pe consum nu este una sustenabilă și că o parte importantă pentru creșterea economică o reprezintă investițiile, iar la acest capitol Guvernul nu și-a făcut treba deloc în acest an”, scrie News.ro.

Și pentru că e weekend și unii dintre dumneavoastră vor căuta cărările munților, ne oprim la o știre din Adevărul, care ne trimite mai aproape de calorifer.

„Vremea va deveni din ce în ce mai rece în perioada următoare, din cauza unui ciclon cu masă de aer rece, care va ajunge sâmbătă noapte în partea de nord a țării noastre și care va determina o scădere a temperaturilor chiar și sub zero grade Celsius pe timpul nopții. Tot în weekend, un alt ciclon cu o masă de aer cald va pătrunde în România, provocând ploi abundente în sud și sud-vest, iar de săptămâna viitoare, lapoviță și ninsori în zonele de deal și de munte. Meteorologii spun că nu este exclus ca ninsorile să apară și în restul țării. Acesta ajunge în nord-vestul României în noaptea de sâmbătă și se va extinde treptat, acoperind toată țara”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Vine ciclonul was last modified: noiembrie 17th, 2017 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: