Vin banii de la PNNR

În timp ce partidele din coaliție încă negociază planul economic al noului executive, marți seară, ministrul Marcel Boloș a anunţat că 1,3 miliarde de euro din PNNR au intrat în conturile României.

„Astăzi, Comisia Europeană a virat României 1,3 miliarde euro pentru cererea de plată nr. 3 din PNRR, care a avut în total 74 de jaloane/ținte. Sunt bani care vin ca urmare a țintelor și jaloanelor deja îndeplinite integral. Valoarea totală a fondurilor PNRR deja încasate de România ajunge astfel la 10,74 miliarde euro, din cele 28,5 miliarde euro alocate țării noastre”, a scris ministrul Boloş într-o postare pe Facebook, arată Gândul.

„O parte din cererea de plată nr. 3 – 869 milioane euro – rămâne temporar suspendată. Nu sunt bani pierduți. Sunt bani care pot fi încasați integral în următoarele șase luni, dacă se finalizează jaloanele rămase: reformele privind pensiile speciale, companiile de stat din energie și operaționalizarea AMPIP”, a mai scris Boloș, arată Gândul.

„Măsura plafonării tarifelor pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) nu va fi mai fi prelungită, astfel că va înceta la 30 iunie, după aproximativ 26 de luni și jumătate de la implementare”, arată surse avizate pentru Gândul.

Invitat la emisiunea Ai Aflat cu Ionuț Cristache, prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, spune că formațiunea condusă de George Simion va ajunge la guvernare în 2 ani.

„Eu cred că AUR va ajunge la guvernare și eu cred că va guverna foarte bine în 2 ani”, declară prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, arată Gândul.

Marius Lulea crede că o primă criză a noii coaliții de guvernare va fi în momentul în care USR decide să iasă de la guvernare.

„Păi, cred că prima criză majoră va avea loc în mai puțin de un an de zile, când USR va ieși de la guvernare. A 2-a criză majoră va avea loc în 2 ani de zile, atunci când PSD va decide să iasă de la guvernare, pentru că guvernarea lor va fi în continuare catastrofală, pentru că nu au soluții sau s-au deprofesionalizat, nu mai au profesioniști în interiorul partidului”, a mai arătat Marius Lulea, mai scrie Gândul.

„Tarifele RCA vor fi reliberalizate din 1 iulie, arată sursele Gândul, după ce au fost înghețate din 11 aprilie 2023, inițial pentru șase luni, ca urmare a retragerii autorizației de funcționare a societății Euroins, al patrulea asigurător care ieșea de pe piață într-un interval de opt ani. Actualul termen până la care este în vigoare măsura este 30 iunie și, dacă ar fi constatat în piața necesitatea prelungirii acesteia, oficialii ASF ar fi urmat să o propună Ministerului Finanțelor la jumătatea acestei luni”, mai scrie Gândul.

Uniunea Salvați România (USR) a dat miercuri, 11 iunie, startul oficial alegerilor interne pentru desemnarea unui nou președinte al formațiunii. Votul, care se desfășoară online, printr-o platformă electronică securizată, este deschis tuturor membrilor de partid, conform prevederilor statutare.

„În cursa internă pentru conducerea USR au fost validați nouă candidați, după ce inițial 12 membri și-au exprimat intenția de a candida. Comisia Electorală a partidului a aprobat doar acele candidaturi care au respectat criteriile și documentația impuse de procedura internă. Printre cei nouă candidați se află atât nume cunoscute în spațiul politic românesc, cât și membri activi din filialele județene și din diaspora. Favorit pare a fi actualul lider interimar al partidului, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, dar cursa este deschisă și pentru senatoarea Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii și actuală membră a USR Sector 5.(…) Procesul electoral se desfășoară în două tururi. Primul tur are loc în perioada 11- 13 iunie, iar rezultatele vor fi centralizate în zilele imediat următoare, 14 – 15 iunie”, arată Adevărul.

Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui aprobat de cele 27 de state membre ale UE.

„Noul pachet, al 18-lea, este conceput pentru a viza și mai puternic capacitatea Kremlinului de a obține venituri din producția de petrol și gaze. Propunerea include reducerea plafonului de preț pentru exporturile de petrol rusesc de la 60 la 45 de dolari pe baril și introducerea unei interdicții totale asupra tranzacțiilor cu bănci și instituții financiare rusești din țări terțe care ajută Rusia să eludeze sancțiunile existente. UE a mai anunțat că propune și o interdicție privind utilizarea infrastructurii energetice rusești, interzicând oricărui operator din UE să participe, direct sau indirect, la tranzacții care implică gazoductele Nord Stream”, relatează Cotidianul.

„Ucraina examinează introducerea unor restricții temporare asupra serviciilor de telefonie mobilă cu obiectivul de a perturba utilizarea de către Rusia a rețelelor mobile ucrainene pentru a culege informații în timpul atacurilor tot mai intense cu drone, potrivit Comisiei de Apărare a parlamentului ucrainean”, relatează marți agenția EFE, scrie România liberă.

„Comisia de Apărare a parlamentului de la Kiev, într-o reuniune desfășurată vinerea trecută la care au participat reprezentanți ai armatei, serviciilor secrete și operatorilor de telefonie mobilă, a discutat măsuri pentru a contracara această amenințare. Printre principalele propuneri discutate se numără închiderea temporară a rețelei de telefonie mobilă în zonele țintă ale dronelor inamice în timpul alertelor de raid aerian și identificarea obligatorie a tuturor abonaților de telefonie mobilă pentru a împiedica achiziționarea anonimă de cartele SIM. Autoritățile ucrainene au detectat prima dată echiparea dronelor rusești cu cartelele SIM în urmă cu un an și jumătate. (…) Dronele rusești sunt adesea echipate cu mai multe cartele SIM emise de diferiți operatori ucraineni, pentru a putea comuta la aceea care oferă cea mai bună conexiune”, mai arată România liberă.

Seară liniştită!