„Viitorii studenți pășesc într-un templu al cunoașterii. Ei vor deveni medici adevărați”. Interviu cu prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București

27 sept. 2021
Vizualizari: 342

Luni, 27 septembrie 2021, pe site-ul prouniversitaria.ro a fost publicat un interviu de excepție cu rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, domnul prof. univ. dr. Viorel Jinga, cu titlul „Viitorii studenți pășesc într-un templu al cunoașterii. Ei vor deveni medici adevărați”.

Redăm, în continuare, câteva fragmente interesante din interviul Domniei Sale:

„Mă voi raporta în primul rând la cele trei mari coordonate pe care se axează Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București: inițiere, evoluție, excelență. Pot spune că în acest angrenaj academic, în care se află constant peste 10.000 de studenți, principalul avantaj pornește încă de la accederea în universitatea noastră și se transpune prin concurența înregistrată în fiecare an la examenul de admitere.”

„Presiunea pandemiei a accelerat implementarea strategiilor privind procesul de digitalizare, expus, de altfel, în programul meu managerial, astfel încât am reușit înființarea unui Centru de inovație și e-Health (Cieh), ceea ce reprezintă o primă etapă în dezvoltarea Universității pe acest palier. Prin accesul la CieH, studenții UMFCD beneficiază de o educație de top, deoarece în cadrul acestuia funcționează un modern modul de simulare, unde studenții anului I au putut să exerseze manevrele de bază pentru resuscitare ‒ BLS (Basic Life Suport).”

„UMFCD a fost întotdeauna o universitate cosmopolită și numărul de studenți internaționali a crescut de la an la an. Odată cu înființarea modulului de limba engleză, în anul 2001, numărul acestora a crescut exponențial și țările de proveniență a acestora s-au diversificat tot mai mult.”

„Din mai 2021 a debutat un proiect ‒ Horizon 2020 ‒ Alliance for Life Sciences (Alliance4Life), care se va derula într-un un consorțiu de 13 universități din Europa Centrală și de Est (Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Croația, Ungaria, Bulgaria, România), condus de Masaryk University, prin Central European Institute of Technology ‒ CEITEC MU, Cehia, care își propune o serie de intervenții pentru reducerea decalajului dintre țările Uniunii Europene, din punctul de vedere al performanței în cercetare și inovare.”

„Pentru anul universitar 2021-2022, ciclul de studii universitare de licență, UMFCD organizează examene de admitere la toate cele 4 facultăți, respectiv la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie și FMAM, punând la dispoziția candidaților o cifră de școlarizare de 1.221 locuri, dintre care 54 pentru absolvenții de licee din mediul rural și 2 pentru candidați de etnie rromă.”

 

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Pro Universitaria.

 

Născut la 24 martie 1962, prof. univ. dr. Viorel Jinga a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în 1988. Până în 1994 efectuează stagiul de pregătire în specializarea urologie la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele” din București și continuă munca la aceeași unitate sanitară, unde devine medic primar din 1998. Deține, în cadrul spitalului, funcții precum șef de secție (în intervalul de timp octombrie 2007-septembrie 2009) sau director medical (septembrie 2009-aprilie 2016).

Doctorul Jinga îngrijește pacienții, dar, în același timp, împărtășește din cunoștințele sale tinerilor aspiranți la profesia de medic, dar și colegilor de breaslă mai puțin experimentați. Predă cursuri și lucrări practice în cadrul modulului de urologie, pentru studenții de la UMF „Carol Davila”, precum și cursuri cu tematică de urologie medicilor rezidenți care au efectuat module la această specializare, în Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”.

Din octombrie 2013 se remarcă la catedră ca profesor universitar la disciplina Urologie. În martie 2016 este învestit cu titlul de prorector, iar din februarie 2020 devine rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Se implică în proiecte precum: „Epidemiologia genetică a cancerului în România” (cu o valoare de 1,1 milioane de euro); „Genetic prostate cancer variants as biomarkers of disease progression” (2,7 milioane de euro), program european derulat în colaborare cu parteneri islandezi; „Optimizarea diagnosticului precoce in adenocarcinomul prostatic la pacienti cu sindrom metabolic prin corelarea factorilor genetici, anatomopatologici si biochimici” (2 milioane de lei).

Dedicat cercetării și scrisului, prof. univ. dr. Viorel Jinga a fost distins cu numeroase premii, printre care Diploma Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie pentru lucrarea „Uretrotomie internă optică ghidată ecografic transrectal pentru structura bulbară proximală obliterantă” (iunie 1998) sau Diploma Salonului de Carte Universitară pentru lucrarea „Urologie pentru studenți” (octombrie 2007). În iunie 2013, i s-a acordat Premiul Congresului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Revista Pro Universitaria cuprinde și o broșură, care este gratuită, „Admiterea în anul universitar 2021-2022”, ca prefață la respectivul an de studii. Această premieră editorială are menirea de a-i informa, corect și într-o manieră destinsă, pe toți cei interesați de programele de licență și masterat, cu privire la aspectele utilitare care țin de alegerea și înscrierea într-o universitate de stat sau privată.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Pro Universitaria.

„Viitorii studenți pășesc într-un templu al cunoașterii. Ei vor deveni medici adevărați”. Interviu cu prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București was last modified: septembrie 27th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: