Victorie a premierului Dăncilă la CCR

20 dec. 2018
Vizualizari: 668

Efectele anunțului făcut de Guvern, în legătură cu ordonanța prin care s-ar putea introduce noi taxe pentru bănci și companiile din energie, sunt comentate și de presa străină.

„Piața bursieră din România a scăzut miercuri cu 12%, îndreptându-se spre cea mai slabă zi înregistrată vreodată, după ce Guvernul a anunțat planuri șoc privind taxarea activelor bancare și plafonarea prețului gazelor, transmite Reuters”, citat de Adevărul.

„Decizia a anulat imediat ceea ce fusese una dintre piețele europene cu cele mai bune performanțe ale anului și a provocat dificultăți până în Austria, unde bănci precum Erste și Raiffeisen, care operează în România, au înregistrat scăderi semnificative”, mai arată Adevărul.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus ieri că președintele Klaus Iohannis se erijează într-un avocat al bogaților, el răspunzând astfel criticilor președintelui față de măsurile fiscale anunțate de Guvern.

„«Domnul președinte văd că se erijează într-un avocat al bogaților, pentru că susține ca marile companii din România să fie oarecum protejate. Totuși, în România, de ani de zile este un comportament incorect față de cetățenii acestei țări, că vorbim de bănci, energie, telecomunicații. Noi vrem să protejăm românii», a declarat ministrul Teodorovici la România TV, ulterior, el adăugând că «sunt presiuni foarte, foarte, foarte mari ca aceste lucruri să nu se întâmple, toți se coalizează, bogații îl au pe Președintele României în fruntea lor să-i protejeze pe ei, ale lor profituri»”, scrie News.ro.

„Măsurile anunțate marți de Guvern măresc taxele la un nivel care blochează dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice și contravin cadrului european, au anunțat, miercuri, Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR) și Asociația pentru Comunicații Electronice din România (ACER)”, mai scrie azi News.ro.

Mediafax scrie azi despre o decizie a CCR, așteptată atât de Guvern, cât și de președintele țării.

„CCR precizează, miercuri, cu privire la admiterea conflictului juridic între Guvern și Președinție, că șeful statului, Klaus Iohannis, este obligat «să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru» și să răspundă motivat legat de numirile noilor miniștrii”, scrie Mediafax.

Discutarea unei sesizări a președintelui în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente a fost amânată pentru luna ianuarie 2019.

„Curtea Constituțională a României a amânat miercuri, pentru 16 ianuarie, discuțiile asupra sesizărilor PNL, USR, ÎCCJ și a președintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente”, notează Agerpres.

Și tot pentru luna ianuarie, a fost amânată și discutarea sesizării președintelui Camerei Deputaților în legătură cu protocoalele încheiate de Ministerul Public cu SRI.

„Curtea Constituțională a României a amânat miercuri, pentru 16 ianuarie, pronunțarea unei decizii asupra sesizării președintelui Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public, pe de o parte, și Parlament, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 și 2016. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a susținut că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus justiția de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă”, scrie Agerpres.

Presa scrie astăzi și despre o decizie a CSM, care aduce clarificări în legătură cu activitatea completurilor de 5 judecători ale ÎCCJ, trase la sorți în această lună.

„«În ședința din data de 19 decembrie 2018, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că, pentru anul 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție va organiza tragerea la sorți a judecătorilor care fac parte din compunerea completurilor de 5 judecători», au transmis, miercuri, reprezentanții CSM. Potrivit acestora, «dosarele aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție la data de 31 decembrie 2018, de competența completurilor de 5 judecători, înființate în anul 2018, potrivit regulilor stabilite prin Hotărârea Secției pentru judecători nr. 1367/2018, vor fi judecate de aceste completuri»”, arată News.ro.

Pe prima pagină a presei de azi este și eliberarea din închisoare a unor foști miniștri, în urma unei decizii luate ieri de judecătorii ÎCCJ.

„Fostul senator Dan Șova, fostul ministru Constantin Niță și fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja, vor fi eliberați din închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiției a dispus miercuri suspendarea executării pedepselor în dosarele în care au fost condamnați. Cei trei au solicitat miercuri, în instanță, anularea pedepselor pe motiv că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la instanța supremă”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Victorie a premierului Dăncilă la CCR was last modified: decembrie 20th, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: