Victoria străzii

7 feb. 2017
Vizualizari: 1424

Protestele de duminică seară au atins noi recorduri de prezență pentru o manifestație publică organizată în ultimii 25 de ani în România.

Românii au ieșit în stradă în capitală, în toate marile orașe din România, dar și în principalele capitale europene și la New-York.

HotNews nota duminică seara: „Protest istoric în România: 250.000 de bucureșteni și alți 250.000 de români din toate marile orașe și din străinătate au ieșit duminică seară în stradă în cel mai mare miting din ultimii 25 de ani”.

Guvernul a anunțat tot duminică, la presiunea străzii, abrogarea Ordonanței nr. 13/2017. Practic, se înregistra astfel o primă victorie a străzii în fața guvernului Grindeanu.

Mediafax consemnează declarația președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe tema abrogării O.U.G. nr. 13/2017. „Nu Parlamentul decide asupra mersului pe care-l efectuează, parcursul pe care-l efectuează un membru al guvernului. Eu cred că decizia Guvernului de retragere a O.U.G. nr. 13/2017 este o asumare implicită a unei abordări nefericite. Pe de altă parte, mi-aș dori foarte mult ca odată cu abrogarea ordonanței să se poată reveni la masa dialogului, la calm, pentru că numai dezbaterea concretă poate să dea soluția și nu strada, din păcate, cu toată considerația pentru cei care doresc să-și exprime în mod liber opiniile personale. Abrogarea ordonanței a descâlcit ghemul”, a declarat pentru Mediafax, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus, potrivit Mediafax, că legislația din domeniul Justiției are „numeroase puncte nevralgice în legislația privitoare la Justiție”.

Luni, ministerul Justiției a anunțat că renunță și la Proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale.

Agerpres consemnează  în acest sens declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului Justiției, Cristina Liță: „Ministerul Justiției renunță la proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece „dorește elaborarea unuia mai complex”.

News.ro notează și declarația președintelui PSD, Liviu Dragnea, pe tema modificării Codurilor Penal și de Procedură Penală.

Dragnea a arătat că „înainte de a se iniția proiecte în Parlament, ar trebui să înceapă o dezbatere serioasă, sub egida Academiei Române, la care să participe atât asociațiile magistraților, cât și experți străini și specialiști din domeniu”, scrie News.ro.

Cotidianul prezintă o situație care pare paradoxală: „Potrivit art. 147 din Constituție, „Abuzul în serviciu” nu mai există, deci Ordonanța PSD îl reintroducea, nu-l dezincrimina!”

Iată ce scrie pe această temă Cotidianul„Pentru mulți dintre cititori, poate părea absurdă afirmația că „abuzul în serviciu” nu mai există ca infracțiune pedepsită de Codul Penal din 23 august 2016, iar mult hulita Ordonanță PSD nu face altceva decât s-o reincrimineze, nicidecum s-o anuleze! Cu toate acestea, chiar așa stau lucrurile, întrucît, potrivit Constituției României, acel articol referitor la „abuzul în serviciu” a fost dezincriminat tacit prin trecerea termenului de 45 de zile, în care Parlamentul sau Guvernul trebuiau să modifice Codul Penal! Practic, mitingul de sute de mii de persoane care condamnă Ordonanța PSD protestează pentru că Guvernul a reintrodus „abuzul în serviciu”, nu pentru că l-ar scoate!”

Cotidianul consemnează și Scrisoarea Deschisă a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, adresată președintelui Iohannis, dar și liderilor politici. Tăriceanu le cere să uzeze de influența pe care o are asupra susținătorilor și simpatizanților, pentru ca demonstrațiile din stradă să înceteze. „Ieri, am făcut un apel public la toți liderii politici, printre care v-am inclus, să facă uz de influența pe care o au asupra susținătorilor și simpatizanților, pentru ca demonstrațiile de stradă să înceteze. S-a ajuns în apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub această formă este impredictibilă, poate degenera, poate deveni periculoasă și poate scăpa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile”, a arătat președintele Senatului, în scrisoarea sa, scrie Cotidianul.

News.ro anunța că: „plenul celor două Camere ale Parlamentului a început, luni, dezbaterile generale și votul asupra proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2017. Votul final asupra proiectului, precum și asupra proiectului legii bugetului asigurărilor sociale, va fi dat marți”.

Tot News.ro scrie că: „Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a citit, luni, în plenul reunit al celor două Camere, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Sorin Grindeanu. De la eveniment au lipsit membrii Guvernului și premierul, așa cum se obișnuiește în astfel de situații, dar și președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu”.

Pentru marți se anunță mai multe evenimente importante, dintre care ne oprim la câteva: votarea Bugetului, ședința CSM și întâlnirea președintelui Iohannis cu membrii camerele reunite ale Parlamentului.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va lua în discuție, marți, avizarea proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru abrogarea O.U.G. nr. 13/2017, transmis de Ministerul Justiției”, anunță News.ro.

Agerpres scrie despre discursul președintelui României în Parlament: „Președintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului marți, la ora 12:00, a anunțat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ce va spune Președintele? Vom afla mâine.

A trecut o săptămână de la „marțea neagră” și România nu a renunțat încă la manifestările de stradă.

Bună dimineața!

Victoria străzii was last modified: februarie 6th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: