Veşti din Serbia

19 apr. 2017
Vizualizari: 1724

Cu ploaie sau cu soare, cu masa înbelșugată sau mai săracă decât în alți ani, pe plaiurile mioritice sau pe coastele Mării Ionice sau la Egee, românii au serbat Paștele în fața micilor ecrane.

Dacă de Crăciun mai toată lumea comenta fuga omului de afaceri Sebastian Ghiță, acum, încă de vineri dimineață, știrea zilei a fost capturarea fostului deputat.

„Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost prins în Serbia după aproape patru luni de la dispariție, timp în care instanțele din România au emis două mandate de arestare în lipsă pe numele lui”, scrie Agerpres.

Sebastian Ghiță fusese văzut ultima dată în țară pe 19 decembrie 2016, când se prezentase la I.P.J. Prahova pentru a semna în cadrul controlului judiciar pe cauțiune.

Apoi, au venit pe rând dispariția sa și seria de dezvăluiri ce au produs numeroase discuții în spațiul public.

Apoi, tăcere câteva luni.

În urmă cu mai bine de două săptămâni citam în cadrul Revistei o știre HotNews care ne anunța că fostul deputat ar fi fost văzut prin Serbia. Oficialii au dezmințit informația.

Acum, iată că, poliția sârbă, cu sprijinul autorităților române, îi rețin în Serbia pe fostul deputat Ghiță și pe fratele său. Sebastian Ghiță a fost legitimat de poliția sârbă. El a prezentat documentele de identitate slovene, false.

Agerpres notează: Procuratura sârbă a decis vineri reținerea lui Sebastian Ghiță pentru 48 de ore pentru posesie de documente de identitate false, relatează agenția Tanjug”.

„Sebastian Ghiță va fi judecat de o instanță sârbească, procesul urmând să înceapă cel mai târziu peste o lună de zile”, au declarat pentru Agerpres oficiali de la Belgrad.

„Fostul deputat Sebastian Ghiță, reținut în noaptea de joi spre vineri, la Belgrad, va fi judecat de o instanță a unui tribunal din Serbia pentru prezentarea de acte de identitate false, potrivit mass-media sârbe. El riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Ghiță a utilizat un pașaport sloven fals la intrarea pe teritoriul Republicii Serbia. Conform oficialilor citați, Sebastian Ghiță ar fi venit în Serbia cu o cursă aeriană, de la Istanbul. Între România și Serbia nu există acord de extrădare, cele două state urmând să poarte negocieri în acest caz”, mai scrie Agerpres.

Lipsa unui acord de extrădare între Serbia și România poate să întârzie și cu un an trimiterea fostului deputat în România. Deocamdată, instanța din Serbia se va pronunța asupra folosirii de către acesta a documentelor de identitate false pe teritoriul Serbiei.

Al doilea eveniment important din aceste zile este referendumul din Turcia, care s-a încheiat cu o victorie a lui Erdogan.

„Cei care au spus „DA” pentru sporirea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan reprezentau peste 51% dintre voturile exprimate la referendumul de duminică, după numărarea a aproape 99% din buletine, potrivit agentiei pro-guvernamentale Anadolu, citată de AFP. De menționat că în cele mai mari trei orașe din Turcia – Istanbul, Ankara și Izmir, precum și în sud-estul țării, majoritar kurd, cei mai mui dintre votanți au spus „NU” la referendum. Erdogan a revendicat victoria și a declarat ca națiunea turcă și-a arătat voința liberă și „a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare”. Opozia a denunțat însă „acțiuni ilegale” comise în timpul votului și a anunțat că va contesta rezultatul referendumului”, scrie HotNews.

După încheierea referendumului și anunțarea rezultatelor, Recep Erdogan a susținut că ar putea convoca un nou referendum, de data aceasta privind reintroducerea pedepsei cu moartea, după cum notează Reuters.

„Președintele turc a anunțat, în urma victoriei din referendumul privind extinderea prerogativelor sale, că ar putea convoca un alt referendum, de data aceasta privitor la reintroducerea pedepsei cu moartea. „Dacă un proiect de lege în acest sens ajunge în fața mea, îl voi aproba. Dar dacă nu există susținere, atunci ce ar trebui să facem? Ar trebui să organizăm un nou referendum pentru aceasta”, a spus Erdogan în timpul conferinței în care își revendica victoria”, notează Gândul.

Victoria lui Erdogan, dar și declarațiile acestuia referitoare la posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea sunt privite cu îngrijoare în unele capitale ale Europei.

„Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a atras atenția liderilor turci asupra pașilor care vor fi făcuți după referendumul constituțional de duminică, încheiat cu un rezultat strâns în favoarea extinderii prerogativelor prezidențiale, transmite DPA. „Asigurarea independenței puterii judiciare este de maximă importanță în conformitate cu principiul statului de drept consfințit în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a subliniat Jagland într-un comunicat”, arată Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Cotidianul mai notează: „Comisia Europeană a emis un avertisment în care menționează victoria cu un avantaj mic a taberei „da” la referendum și face apel la autoritățile de la Ankara să țină cont de recomandările Consiliului Europei”.

În finalul Revistei ne oprim la Legea salarizării unitare.

Nu numai funcționarii din primării par nemulțumiți de noua lege, dar și procurorii.

Asociația Procurorilor din România (APR) declară că a constatat existența unor discriminări de natură salarială între profesiile de judecător și procuror în proiectul legii salarizării unitare.

„Discriminările sunt de neînțeles și de neacceptat în condițiile în care nicăieri în cuprinsul legii, nici în dispozițiile generale și nici în dispozițiile specifice familiei ocupaționaleJustiție, nu se regăsește vreo motivare cu privire la aplicarea diferită a coeficienților de salarizare începând cu momentul în care auditorii de justiție devin magistrați procurori sau judecători. Pe lângă discriminările de natură salarială, proiectul de lege mai cuprinde încă o dispoziție discriminatorie între magistrați, în sensul că se consideră vechime în funcția de judecător doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcția de judecător, iar vechime în funcția de procuror doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcția de procuror. Această dispoziție afectează drepturile tuturor magistraților, întrucât vechimea în magistratură a fost și este recunoscută magistraților judecători și procurori de la momentul intrării acestora în profesie”, arată Asociația Procurorilor într-un comunicat transmis joi Agerpres.

Se anunță o primăvară sindicală fierbinte.

Seară frumoasă!

Vești din Serbia was last modified: aprilie 19th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: