Veşti din România

20 feb. 2017
Vizualizari: 1645

Debutăm, în această după-amiază de februarie, cu „Revista de seară”. Prin acest nou produs, marca „Universul Juridic”, prezentăm la ceas de seară știrile care vor ține mâine prima pagină a ziarelor.

Deschidem Revista cu o informație în legătură cu, de acum, celebra Ordonanță nr. 13/2017.

„Comisia juridică a întocmit, luni, în unanimitate, un raport de admitere cu două amendamente privind proiectul de lege referitor la O.U.G. nr. 13/2017, abrogată prin O.U.G. nr. 14/2017, modificându-se atât titlul, cât și articolul unic al proiectului, în sensul respingerii actului normativ”, scrie Agerpres.

HotNews ne anunță că audierile la DNA în dosarul Ordonanței continuă. „Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan, a fost audiat luni dimineață de Direcția Națională Anticorupție în dosarul privind adoptarea controversatei O.U.G. nr. 13. Ministrul a plecat de la sediul DNA după circa o oră și jumatate. Carmen Dan a declarat că a fost audiată în calitate de martor”, notează HotNews.

Ordonanța mai scoate și astăzi oameni în stradă (indiferent dacă ninge sau plouă).

Deja a făcut victime în Cabinetul Grindeanu. Guvernul Grindeanu are două portofolii vacante. La Justiție, unde interimariatul este asigurat de ministrul Ana Birchall și la Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Premierul declară că miercuri vom ști numele celor doi noi miniștri.

Pentru Justiție, „premierul Sorin Grindeanu a afirmat luni, la Parlament, că are mai multe propuneri de persoane care ar putea să preia conducerea Ministerului Justiției, existând atât varianta de a fi o persoană apolitică, cât și cea de membru al coaliției de guvernare. Prim-ministrul a susținut că, în zilele următoare, se va întâlni cu toate persoanele eligibile pentru a ocupa această funcție”, notează News.ro.

Momentan, până la numirea noului ministru, Justiția este condusă de ministrul Ana Birchall, care a încercat, în scurtul său mandat, să asigure buna funcționare a ministerului, fără sincope și a deschis un dialog constructiv cu asociațiile profesionale ale magistraților, cu CSM și ÎCCJ.

Obișnuiți cu miniștri sau cu oficiali ai statului acuzați de plagiat sau cu studii aprofundate sau post-universitare la facultăți slab cotate academic, unele persoane, mai mult sau mai puțin voalat, au contestat în mediul virtual studiile ministrului Birchall.

DC News scrie despre acest subiect și redă reacția ministrului: „Ana Birchall, ministrul interimar al justiției, reacționează în urma unor insinuări din spațiul public potrivit cărora nu ar fi absolvit Facultatea de Drept la prestigioasa Universitate Yale”, scrie DC News.

„Fiecare avem dreptul și libertatea să ne formăm o părere despre o persoană sau alta, dar cred totuși că este bine să ne aplecăm și asupra adevărului și a realității!”, este o parte a mesajului postat, duminică, pe Facebook, de către Ana Birchall, după cum notează DC News, arătând că ministrul interimar de la Justiție și-a postat pe Facebook fotografii cu diplomele obținute. Q.E.D.

Universul Juridic, prezent în mediul juridic, lansează o invitație la un eveniment de top pe o temă de actualitate: Conferința națională „Probleme controversate și soluții de drept penal și procesual penal – la 3 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale”, cu speakeri speciali: Tudorel Toader, Maria Ioana Michinici, Florin Streteanu, Valerian Cioclei, Petruț Ciobanu, Daniel Atasiei. Evenimentul va avea loc la Iași, în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pe data de 24 februarie. Alte detalii legate de înscrierea la eveniment puteți citi pe Universul Juridic.

Agerpres scrie despre cauzele pierdute de România la CEDO din cauza mediului penitenciar din România.

„Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, spune că statul român a fost obligat să plătească despăgubiri de 1,6 milioane de euro, în 2016, în urma pierderii la CEDO a proceselor intentate de deținuți, subliniind că suma totală din 1990 și până în prezent se ridică la peste 3,1 milioane de euro. El a explicat că doar anul trecut România a suferit 313 condamnări la CEDO pentru condițiile de detenție, adăugând că nu există penitenciar care să nu aibă măcar o cauză pierdută”, arată Agerpres.

O vorbă veche spune: „Pierzi, câștigi, negustor te numești!” Iată că România nu numai pierde procese, dar mai și câștigă!

„Statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a câștigat un nou proces împotriva unui gigant energetic prezent pe piața autohtonă, după ce săptămâna trecută italienii de la Enel au fost obligați să plătească Bucureștiului 401 milioane de euro ca urmare a unei decizii a Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris. (…) Acum, Curtea a admis în parte cererea reconvențională formulată de SAPE împotriva E.ON România (E.ON), prin care aceasta din urmă este obligată să plătească 4 milioane de lei plus dobândă, către societatea statului, drept compensație pentru încălcarea drepturilor acționarului minoritar privind distribuirea de dividende”, scrie Cotidianul.

Cât de buni negustori suntem nu prea vă putem spune. În schimb, suntem cumpărătorii ideali.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

De la energie trecem la carburanți, acolo unde Consiliul Concurenței a demarat o investigație sectorială pe piața carburanților, pentru a analiza de ce prețurile în România sunt mai mari decât media din Uniunea Europeană.

Agerpres notează: „Consiliul Concurenței a realizat o analiză a prețurilor carburanților din România, în comparație cu cele de pe piețele europene, în perioada 5 ianuarie – 5 iulie 2016, și a publicat un raport în luna octombrie 2016, potrivit căruia piața analizată are o structură de oligopol”.

Într-o țară cu prețuri mari, evident că salariile, oricâte indexări ar cunoaște, rămân mici. Acest lucru îl reclamă nu numai cetățenii simpli, dar și aleșii locali.

Ministrul Muncii, Olguța Vasiliu, s-a întâlnit luni cu primarii de comune din România. News.ro scrie că: „Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a criticat, luni, actuala „filosofie” a salarizării, în care primarii sunt mai prost plătiți decât angajații lor, promițând că se va ieși din acest „populism”, iar veniturile lor vor crește și le vor depăși pe cele ale directorilor din subordine, dar și că vor primi sporuri pentru absorbția fondurilor europene și chiar și pentru vechime în funcție”.

Bugetul României cu numeroase majorări de salarii și pensii este analizat și de economiștii de la KPMG.

Adevărul scrie: „Analiștii KPMG au analizat, într-un raport intitulat „Walking a thin line – 2017 Romanian budget” (Mersul pe sârmă – Bugetul României în 2017), câteva dintre cele mai importante proiecții ale Guvernului pentru anul 2017, cu scopul oferirii unei imagini de ansamblu a implicațiilor relevante care au un impact asupra mediului de afaceri și a cetățenilor”.

Oricâte știri proaste ar scrie presa despre România, iată că un om de afaceri chilian, Rafael Garay ,alesese țara noastră ca refugiu. Din păcate pentru Garay, magistrații români l-au extrădat.

„Magistrații Curții de Apel Brașov au admis cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Chile privind extrădarea lui Rafael Garay, omul de afaceri acuzat de fraudă, după ce ar fi fugit cu banii unor investitori din țara sa natală, aproximativ 920 de milioane de dolari, și care a fost prins la Brașov în luna noiembrie a anului trecut”, scrie News.ro.

Bună seara!

Vești din România was last modified: februarie 20th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: