Verificarea cererii de revizuire sub aspectul regularităţii sale. Apel respins ca nefondat (NCPP, NCP)

16 mart. 2020
Vizualizari: 400
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 277/A/2019

NCPP: art. 455 alin. (1) lit. b), art. 459; NCP: art. 177

Prealabil, Înalta Curte amintește că cererea de revizuire se soluționează în mai multe etape, prima dintre acestea fiind, conform art. 459 C. proc. pen., admiterea în principiu, etapă în care instanța verifică cererea de revizuire sub aspectul regularității sale, respectiv al îndeplinirii condițiilor în care poate fi exercitată referitor la hotărârile ce pot fi atacate, cazurile ce o justifică, titularii cererii, termenul de introducere.

În consecință, în această etapă a admisibilității în principiu instanța va verifica întrunirea condițiilor referitoare la hotărârea atacată (să fie o hotărâre definitivă, prin care a fost soluționat fondul cauzei), titularul cererii, introducerea în termen a cererii de revizuire, întrunirea condițiilor de formă, invocarea unor temeiuri legale și inexistența unei cereri de revizuire anterioare, ce a fost judecată definitiv.

Referitor la titularii căii extraordinare de atac, Înalta Curte constată că aceștia sunt expres prevăzuți în cuprinsul dispozițiilor art. 455 C. proc. pen., respectiv părțile din proces, un membru de familie al condamnatului, chiar și după moartea acestuia, numai dacă cererea este formulată în favoarea condamnatului și procurorul.

În categoria membrilor de familie, în accepțiunea dispozițiilor art. 455 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., intră persoanele arătate de art. 177 C. pen., respectiv: ascendenții și descendenții, frații și surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție, potrivit legii astfel de rude, soțul și persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc.

Aplicând aceste considerații generale speței de față, Înalta Curte constată că, potrivit tabelului întocmit de revizuent și depus la dosarul cauzei, rezultă că persoana condamnată B. a decedat în anul 1953 la Canalul Dunăre – Marea Neagră, nu a avut descendenți, singurii săi moștenitori fiind mama sa, G., decedată în anul 1955 și sora sa, H., decedată în anul 1969. Singurul moștenitor al surorii sale a fost soțul supraviețuitor al acesteia, E. care a decedat în 1971, iar singurul său descendent a fost fiul din prima căsătorie, F., decedat în 2002 și moștenit de A., petentul care a formulat cererea de revizuire.

Astfel, în raport de dispozițiile art. 455 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., petentul nu justifică calitatea procesuală în formularea cererii de revizuire, nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de moștenitori pentru care legea procesual penală conferă acest drept, revizuentul fiind doar fiul copilului din prima căsătorie a soțului surorii condamnatului.

Față de aceste aspecte, Înalta Curte va respinge, ca nefondat, apelul declarat de apelantul A. împotriva Sentinței penale nr. 89 din 17 mai 2019 a Curții de Apel Cluj, secția penală și de minori.

Va obliga apelantul la plata sumei de câte 200 RON cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Verificarea cererii de revizuire sub aspectul regularității sale. Apel respins ca nefondat (NCPP, NCP) was last modified: martie 15th, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.