Validarea de către instanță a contractului de întreținere sub semnătură privată

12 ian. 2023
915 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Art. 2255 C. civ. impune, sub sancțiunea nulității absolute, ca orice contract de întreținere să se încheie în formă autentică. De aici rezultă că orice contract de întreținere care nu este încheiat în formă autentică este nul.

Cu toate acestea, în practica judecătorească pot exista situații în care, deși contractul de întreținere este nul, ca urmare a încheierii acestuia sub semnătură privată, instanța îl validează, conferindu-i calitatea de înscris autentic, în urma constatării îndeplinirii obligațiilor asumate de părți.

Un caz demn de menționat în acest sens îl reprezintă decizia nr. 572 din 18 decembrie 2014[1] a Judecătoriei Jibou, Secția Civilă.

În speță, reclamanții, în calitate de debitori ai contractului de întreținere încheiat sub semnătură privată cu antecesorii pârâților prin care cei din urmă se obligă să le transmită reclamanților dreptul de proprietate asupra unui imobil în schimbul întreținerii care va fi prestată de către întreținători, solicită ca pârâții să fie obligați să încheie act autentic, sau în caz de refuz, sentința să constituie act autentic de vânzare-cumpărare.

Prin ultimul capăt de cerere se solicită să se dispună intabularea dreptului de proprietate în favoarea reclamanților.

În fapt, s-a arătat că reclamanții prestau întreținere antecesorilor pârâților încă dinainte de încheierea contractului sub semnătură privată, iar la decesul acestora au organizat înmormântarea, respectându-și integral obligațiile de întreținere asumate.

În drept, s-au invocat prevederile art. 888, art. 893, art. 894 și următoarele din C. civ. și art. 29 din Legea nr. 7/1996, modificată.

În probațiune s-a administrat proba cu înscrisuri.

Cei doi pârâți au depus întâmpinări, recunoscând faptul că cei doi reclamanți i-au îngrijit și întreținut pe părinții lor.

Astfel, se constată că, deși perfectarea contractului de întreținere nu s-a făcut, contractul încheiat fiind nul din cauza nerespectării condiției de formă impuse, părțile și-au executat obligațiile principale, constând în întreținerea, respectiv predarea bunului, motiv pentru care, instanța admite cererea reclamanților și validează contractul sub semnătură privată încheiat drept contract autentic de întreținere.


[1] Documentul este disponibil integral la: http://rolii.ro/hotarari/58a49f59e49009d430000bba, ultima accesare, la 7 ianuarie 2023.

 

Validarea de către instanță a contractului de întreținere sub semnătură privată was last modified: ianuarie 11th, 2023 by Andreea-Mihaela Stancu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice