Va veni un moment în care vom prezenta rezultate statistice cu privire la impactul în economie sau beneficiile în economie pe care le aduce profesia de practician în insolvență

28 sept. 2017
Vizualizari: 969

NICOLAE CÎRSTEA: Suntem împreună, la congresul UNPIR, cu d-na Carmen Popa: , președinte al filialei Dolj UNPIR. Bine vă regăsim, d-na Popa!

CARMEN POPA: Mă bucur să vă reîntâlnesc, ca la fiecare manifestație a organizației noastre.

NICOLAE CÎRSTEA: Vă mulțumesc și eu și începem să ne simțim într-adevăr din ce în ce mai bine în mijlocul profesiei de practician în insolvență. Avem, iată, d-na Popa, în septembrie 2017, un congres aniversar – 20 de ani. Cum a fost, după părerea dumneavoastră, congresul, cum s-au desfășurat lucrările?

CARMEN POPA: Lucrul care m-a bucurat cel mai mult, după 20 de ani, este acela că au răspuns invitației noastre foarte mulți reprezentanți ai instituțiilor publice și că au avut intervenții foarte inspirate și ancorate în realitate, care au pus accentul pe conlucrarea interprofesională între diferitele profesii juridice sau profesii liberale. Și a doua idee pe care doream să o auzim este aceea că, de fiecare dată când se manifestă în practică un conflict între legi este bine ca propunerile de modificare legislativă să plece de jos în sus, adică de la profesii către cei care au drept de inițiativă legislativă. Și asta este o dovadă de înțelepciune și o dovadă a faptului că a crescut încrederea autorității publice în soluțiile pe care le propunem noi, astfel încât procedurile de insolvență să se desfășoare în interesul beneficiarilor debitori și creditori totodată.

NICOLAE CÎRSTEA: Sunteți în această profesie de la începuturi. Cum a evoluat profesia în acești 20 de ani, d-na Popa?

CARMEN POPA: A evoluat foarte mult. Este una dintre cele mai tinere profesii liberale și a evoluat foarte mult, atât în ceea ce privește gradul de pregătire profesională, cât și în ceea ce privește rezultatele. Va veni un moment în care vom prezenta rezultate statistice cu privire la impactul în economie sau beneficiile în economie pe care le aduce profesia de practician în insolvență, atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și satisfacerea creanțelor către creditori. Pentru că statisticile noastre sunt extrase efectiv din dosarele la care lucrăm cu toții.

NICOLAE CÎRSTEA: Sunteți și membru al comisiei juridice din interiorul UNPIR. Care sunt lucrurile importante pe care vreți să le adoptați sau pe care le-ați adoptat deja cu prilejul acestui congres sau până la congres?

CARMEN POPA: Astăzi am adus modificări tehnice la statut, astfel încât să dispară necorelările între diferite articole sau să dispară conflictele sau necorelările între statut și textele legislative de bază. De asemenea, a trebuit să încorporăm recomandări pe care le-a făcut Consiliul Concurenței prin ultimul raport încheiat. În comisia juridică ne ocupăm cu acest gen de corelări tehnice și, de asemenea, emitem decizii de interpretare atunci când membrii uniunii doresc să cunoască o opinie cu privire la interpretarea și aplicarea legii într-o anumită situație.

NICOLAE CÎRSTEA: Sunteți un glob-trotter al pregătirii profesionale în interiorul profesiei; participați nu numai la dumneavoastră la filială, ci în multe orașe din țară la pregătirea profesională a colegilor. Cât de importantă este această pregătire profesională continuă pentru profesia de practician în insolvență?

CARMEN POPA: Eu cred că este fundamentală. De ce? Pentru că este o legislație care a fost permanent în evoluție. După aceea au fost fenomene economice care, împreună cu fenomenele juridice, au condus la situații practice unice. Și atunci, este important să ne întâlnim, nu numai noi între noi, dar noi împreună cu celelalte profesii juridice din cadrul instanțelor de judecată și chiar din parchete, ca să explicăm care sunt efectele în plan practic și ca să putem găsi cele mai bune soluții legale, dar care să și conducă la rezultatul care a fost avut în vedere de legiuitor.

NICOLAE CÎRSTEA: Având în vedere că sunteți și președinte al filialei Dolj, dacă ne puteți spune care sunt problemele cele mai importante pentru colegii dumneavoastră din filială și dacă acestea sunt, cumva, la nivel național, problemele și ale altor colegi sau sunt probleme specifice.

CARMEN POPA: Problemele sunt două: Unu – după perioada de criză, când s-a lucrat un foarte mare număr de dosare de insolvență, ca urmare a valului de insolvență generat de criză, noi, la nivelul filialei Dolj, am rămas în urmă cu plata onorariilor către practicienii în insolvență la circa trei ani de zile. Am reușit să recuperăm din decalaj anul acesta. Deci, practic, noi ne facem meseria pentru care am optat, în considerarea unor onorarii pe care le luăm cu foarte mare întârziere. Și asta este o problemă și la nivel național.

A doua problemă, care este de dată recentă, este că după ce a trecut valul de insolvență au rămas un număr foarte mic de dosare – statisticile au arătat că e vorba, pe anul 2016, de 8500 de dosare la nivel național, față de 20.000 de dosare cât au fost în vârful crizei din 2009, 2010, 2011. Practic s-a redus foarte mult baza de lucru. Și atunci, sigur că, noi având o calificare pluridisciplinară, fiecare dintre noi ne gândim că și cea de-a doua profesie trebuie să devină relevantă, fie că e vorba despre experți contabili, evaluatori, avocați. Dar pe planul muncii de practician în insolvență a scăzut foarte mult volumul de muncă.

NICOLAE CÎRSTEA: Vă mulțumesc și aștept să ne revedem cu plăcere la următorul seminar de pregătire profesională, la care sigur nu veți lipsi.

Va veni un moment în care vom prezenta rezultate statistice cu privire la impactul în economie sau beneficiile în economie pe care le aduce profesia de practician în insolvență was last modified: octombrie 25th, 2017 by Carmen Popa

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice